Ndryshimi mes inspektimeve të "Kanuni"

12 bytes added ,  1 vit më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
(+)
v
 
== Prejardhja ==
Vizitorja angleze [[Edit Durham|Durham]] mendonte se vjetërsia e kanunit mund të cekte [[Epoka e bronzit|Epokën e bronzit]].<ref name=":Cook">{{Cite book|title=Gender-based Subordination and Trafficking of Women in Ethnic Albanian Context|last=Arsovska|first=Jana|publisher=Kolor: Journal on moving communities v. 6, n. 1|year=2006|isbn=90-441-2008-5|location=Garant|pages=10}}</ref> Të tjerë e kanë parë si kodifikim të ligjeve [[Ilirët|ilire]],<ref>{{Cite book|title=Europe since 1945: an encyclopedia|last=Cook|first=Bernard|publisher=Garland Publishing|year=2001|isbn=0-8153-4057-5|location=|pages=22|volume=1}}</ref> si dhe kanë sugjeruar se mund t'i gjurmohen elemente të mbetura nga periudhat prehistorike para-indoeuropiane.<ref>{{Cite book|title=Brill's New Pauly Encyclopaedia of the Ancient World. Classical Tradition|last=Cancik|first=Hubert|publisher=Brill|year=2002|isbn=90-04-14221-5|location=|pages=92|last2=Schneider|first2=Helmuth}}</ref> Sipas Papadopoulos, provat për një origjinë parahistorike të së drejtës zakonore shqiptare shfaqen tek gërmimet e tumave të Lofkëndit, në jug-qendrën e [[Shqipëria|Shqipërisë]], të cilat datojnë nga fundi i [[Koha e bronzit|kohës së bronzit]] dhe fillimi i [[Koha e hekurit|kohës së hekurit]], rreth viteve 1300 p.e.s. – 800 p.e.s.<ref name=Galaty>{{cite book|last1=Galaty|first1=Michael L.|title=Memory and Nation Building: From Ancient Times to the Islamic State|publisher=Rowman & Littlefield|year=2018|url=https://books.google.com/books?id=SEBiDwAAQBAJ&vq|isbn=9780759122628|pages=101–102}}</ref>
 
Gjatë të paktën pesë shekujve të fundit e deri më sot, Kanuni u mbajt gjallë vetëm në mënyra gojore nga pleqtë fisnorë të Shqipërisë së Veriut. Suksesi i tyre tregon rezistencën e përgjithshme të mënyrave të tilla dhe ngre mundësinë e veçantë që doket të kenë rrënja të lashta. Kanuni i [[Shtjefën Gjeçovi|Gjeçovit]] përfshin shënime mbi ligjin Romakromak, dhe doket pasqyrojnë një sistem juridik të mëparshëm autokton, i cili mbijetoi pushtimin [[Perandoria Romake|Romakromak]] të trojeve shqiptare.<ref name=Galaty /> Sidoqoftë mund t'i vihet re shtresëzime të të gjitha periudhave, si të asaj para-indoeuropiane ashtu edhe [[Gjuhët indo-evropiane|indoeuropiane]], [[Greqia e lashtë|greke të lashta]], [[Perandoria Romake|romake]], [[Ballkani|ballkanike]] dhe [[Perandoria Osmane|osmane]].<ref>{{Cite book|title=Rule of Law in Comparative Perspective|last=Sellers|first=Mortimer|publisher=Springer Verlag|year=2010|isbn=978-90-481-3748-0|location=|pages=205|last2=Tadeusz|first2=Tomaszewski}}</ref>
 
[[Noel Malcolm|Malcolm]] hamendëson se një kapitull i ''Zakonikut'' të [[Stefan Dushani|Dushanit]] të ketë qenë përpjekja e parë për t'i integruar ligjet e maleve.<ref>{{Cite book|title=Kosovo A short history|last=Malcolm|first=Noel|publisher=New York University Press|year=1998|isbn=0-8147-5598-4|location=New York|pages=54|authorlink=Noel Malcolm}}</ref> Ndërsa te [[Statutet e Shkodrës]], më të vjetra se ''Zakoniku'', të vetmen gjurmë të arbërishtes ka foljen ''bessare'' që mendohet se është institucioni i ''besës''.<ref name=":1">{{Cite journal|last=Klosi|first=Ardian|author-link=Ardian Klosi|date=30 tetor 2002|title=Statutet e Shkodrës - kujtesa historike e rigjetur|url=http://shkoder.net/statutet_shkodres/|journal=Shekulli|volume=297|pages=1, 17|via=}}</ref><ref>{{Cite web|url=http://peizazhe.com/2009/09/27/etiketat-shtegtare/|title=Etiketat shtegtare|date=27 shtator 2009|website=peizazhe.com|last=Vehbiu|first=Ardian|authorlink=Ardian Vehbiu}}</ref>