Ndryshimi mes inspektimeve të "Kisha Katolike Romake në Maqedoninë e Veriut"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Catholic Church in North Macedonia")
 
 
[[Skeda:Katolicka_Crkva-Skopje_(1).JPG|parapamje| Katedralja e Zemrës së Shenjtë të Jezusit (Shkup) ]]
'''Kisha Katolike në Maqedoninë e Veriut''' është pjesë e [[Kisha Katolike Romake|Kishës Katolike]] në mbarë botën, nën udhëheqjen shpirtërore të [[Papa|Papës]] në [[Roma|Romë]] dhe është një nga bashkësitë kryesore fetare që ekzistojnë në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Besimtarët katolikë nga Maqedonia e Veriut kryesisht përfshijnë [[shqiptarët]], [[Maqedonët e sotëm|maqedonasit]] dhe [[kroatët]] dhe janë më të përqendruar në [[Rajoni i Shkupit|Rajonin e Shkupit]] dhe [[Rajoni juglindor (Maqedoni)|rajonin juglindor]] të Maqedonisë së Veriut. <ref>{{Cito web|url=http://www.katolicki-tjednik.com/vijest.asp?n_UID=34|title=Archived copy|accessdate=2014-12-17|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160304094406/http://www.katolicki-tjednik.com/vijest.asp?n_UID=34|archivedate=2016-03-04|language=en}}</ref> Ka rreth 20,000 katolikë në vend - rreth 1% e popullsisë së përgjithshme.
 
== Fillimi i krishterimit në Maqedoninë e Veriut ==
[[Krishtërimi|Krishterimi]] në Maqedoninë e Veriut daton nga koha e Apostujve, kur [[Pali i Tarsosit|Pali Apostulli]] në 51, arriti në krahinën më të gjerë romake të Maqedonisë në territorin e Greqisë së sotme. Në fund të fundit, ndërsa Shën Pali ishte në Troas, [[Anadolli|Azia e Vogël]], natën ai e kishte një ëndërr ku i erdhi një maqedonas dhe i tha: "Ejani në Maqedoni dhe na ndihmoni" (Veprat 16.9). Për herë të dytë, krishterimi filloi të përhapet në shekullin IX gjatë [[ Krishtërimi i Bullgarisë|krishterimit të Bullgarisë]], kur [[Klementi i Ohrit]] dhe [[Naumi|Shën Naumi]] themeluan [[ Shkolla Letrare e Ohrit|Shkollën Letrare të Ohrit]] . Në kohën e [[Comitopuli|Tsardomit të Bullgarisë Perëndimore]] pati një krijim të rrafshimit të famullive të Sllavisë së Jugut me [[Patrikana e Ohrit|Kryepeshkopatën e Ohrit]], autoqefalia e së cilës u mbajt deri në vitin 1767, kur turqit, të ndikuar nga [[ Patriarkana Ekumenike e Kostandinopojës|Patriarkana Ekumenike e Kostandinopojës]], e pezullojnë atë. Që atëherë, Maqedonia e Veriut filloi një lëvizje për çlirimin dhe pavarësinë e fushës kombëtare dhe fetare.
 
== Peshkopët katolikë të Shkupit ==
Dioqeza e Shkupit, nën juridiksionin e së cilës janë besimtarë të ritit perëndimor ose romak është një nga dioqezat më të vjetra në Ballkan dhe territori i saj historikisht nuk është hetuar sa duhet. Shumë fakte të rëndësishme historike dhe të pazgjidhura sot. Për një përmbledhje më të mirë, historia e kishës në këto zona mund të ndahet në tre periudha kryesore.
 
=== Periudha e pare ===
<br />
 
== Referimet ==