Dallime mes rishikimeve të "Energjia"

43 bytes added ,  5 muaj më parë
v
'''Energjia''' është aftësia e trupit për të kryer punë. Burime të energjisë janë ushqimet, dielli, uji dhe lëndët djegëse si [[qymyri]], [[druri]], [[nafta]], etj. Fjala ''energji'' vjen nga [[Greqishtja]] energos, që do të thotë [[Puna|punë]]. Në [[Fizika|fizikë]], është aftësia e ndërveprimit të një [[sistemi]] me një tjetër. Energjia ka të bëjë edhe me [[Fuqia (fizikë)|fuqinë]], e kërkuar për të lëvizur apo zhvendosur një [[Pesha|peshë]], në një largësi të caktuar. Sa më e rëndë të jetë pesha ose sa më e gjatë largësia, aq më shumë energji nevojitet. Energjia është aftësi e trupit për të kryer punë. Ajo nuk është trup apo substancë, [[energjia]] është madhësi fizike.
 
Ka shumë lloje të energjisë: [[Energjia kimike|energji kimike]] nga fosilet djegëse, [[Energjia elektrike|energji elektrike]] nga shfrytëzimi i fuqisë se ujit,[[Energjia potenciale|energji potenciale]], [[Energjia diellore|energji diellore]], [[energjia e erës]], [[Energjia termale|energji termale]], dhe [[Energjia bërthamore|energji bërthamore]] nga ndarja e [[atomi]]t. Njësia e energjisë është [[Xhaul|xhauli]] me shenjë "'''J'''", për nder të [[James Joule|Xhejms Xhaulit]]. Meqenë se xhauli ose [J] është njësi shumë e vogël, në jetën e perditëshme përdorim kiloxhaulin që shënohet [kJ].
 
[[Puna]] dhe [[ngrohtësia]] kanë të njëjtën njësi energjie, por janë koncepte fizike krejtësisht të ndryshme. Edhe njësia e punës [A] është xhauli [J].
Anonymous user