Dallime mes rishikimeve të "Big Bang"

1.117 bytes added ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
== Dobësitë dhe kritikat e teorisë ==
==E ardhmja sipas teorisë==
==Shpjegimet fetare==
Teoria e Bumit të Madh është një teori shkencore, dhe si e tillë mvaret nga përputhjet me vëzhgimet e saj. Por si teori e cila cakton prejardhjet e realitetit, është mpleksur gjithmonë me teologjinë dhe filozofinë. Në vitet 1920 dhe 1930 pothuajse çdo kozmolog i madh parapëlqente një gjendje të qëndrueshme e të amshuar të gjithësisë, dhe disa ankoheshin se fillimi i kohës trajtuar nga Bumi i Madh sillnin koncepte fetare në fizikë; ky kundërshtim u përsërit më vonë nga përkrahësit e teorisë së gjendjes së qëndrueshme. Kjo vërejtje u përforcua nga fakti se nismëtari i teorisë së Bumit të Madh, Imzot [[Zhorzh Lemetrë]], ishte [[Prifti|prift]] [[Kisha katolike romake|katolik]].
 
Që nga pranimi i teorisë së Bumit të Madh si shembull mbizotërues fizik e kozmologjik, ka pasur një sërë reaksionesh nga grupe fetare dhe kozmologjike. Disa i pranojnë faktet shkencore, ndërsa të tjerët kërkojnë ta përshtasin Bumin e Madh me besimet e tyre fetare, dhe të tjerë nuk e pranojnë aspak apo i shpërfillin dëshmitë e Bumit të Madh.
== Shiko edhe ==
* [[Kozmologjia]]