Dallime mes rishikimeve të "Bilal Xhaferri"

U kthye versioni 864388 i bërë nga 91.187.103.6 (diskutimet)
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(U kthye versioni 864388 i bërë nga 91.187.103.6 (diskutimet))
 
Bilal Xhaferri ishte një shkrimtar i rrënjëve të etnisë në vitet gjashtëdhjetë, kur letërsia shqipe ose lavdëronte idetë e socializmit, ose fitoren në Luftën e Dytë, duke e thjeshtësuar këtë në absolutin ideologjik të përparimit. Në këtë aspekt, Xhaferri duket i vetmuar për kohën, duket i lidhur me letërsinë e paraluftës; po ky tashti të kaluarën nuk e shikon në stilin e himnizimit e të lavdit, si mbështetje për problemet aktuale, po pikërisht duke marrë një qëndrim kërkues e kritik për të kapur esencat krahas situatës kalimtare. Në këtë vështrim, kërkimi letrar i Bilal Xhaferrit në të shkuarën, në rrënjët etnike, nuk bëhet si shpalim dhe fascinim me të kaluarën, po pikërisht si kërkim për të bërë ndërkomunikime të kohëve.
([[Sabri Hamiti]]) në "Poeti i nemun: Bilal Xhaferri vdeki ne SHBA"
 
KAri i madh Pidhi i vogel PQika e madhe ,, etj