Spiro Konda Studiues, filolog dhe historian. Është i pari që mbrojti tezën e prejardhjes së shqiptarëve nga pellazgët; vepra e tij më e njohur ishte "Shqiptarët dhe problemi pellazgjik", botuar me 1964. Konda u harrua nga akademia shqiptare, e cila ishte nën influencen e Eqrem Çabej-it.[1][2]

JetaRedakto

Spiro Konda u mor qysh në rini me problemin pellazgjik, kur ishte student në Universitetin e Athinës, ku u diplomua për filologji klasike. Atje u u miqësua me disa autoritete shkencore të atij Universiteti si prof. Haxhillaqis dhe profesori i arkeologjisë me origjinë shqiptare Dhimitër Arvaniti.[1]

ReferimeRedakto

  1. ^ a b Bitraku, Apostol (15 qershor 2017). "Spiro Konda, i pari shkencëtar që mbrojti tezën e prejardhjes së shqiptarëve nga Pellazgët". Marrë më 20 nëntor 2017.
  2. ^ Shqiptari (3 prill 2017). "Spiro Konda "pellazgu", sa pak e njohim. Pse?". Marrë më 20 nëntor 2017.