Stema presidenciale e Turqisë është stema zyrtare e Presidentit të Turqisë. Ajo ka një diell të madh me 16 cepa që simbolizon Republikën e Turqisë në qendër, e cila është e rrethuar nga 16 yje me pesë cepa, që simbolizojnë 16 perandoritë e mëdha turke në histori. Është stema presidenciale më e vjetër në botë ende në përdorim.

Stema presidenciale e Turqisë

Rrënjët e stemës presidenciale dhe flamurit presidencial të Turqisë kthehen në shtator 1922, kur një flamur i ngjashëm u përdor në automobil që çoi Mustafa Qemal AtatyrkIzmir gjatë ditëve të fundit të Fushatës Kombëtare Turke. Ky flamur është aktualisht i ekspozuar në Muzeun AnıtkabirAnkara. Karakteristikat dhe proporcionet e flamurit presidencial u legalizuan me ligjin Sancak Talimatnamesi më 22 tetor 1925. Sipas këtij ligji, dimensionet e stemës u përcaktuan si "70cm x 70cm", ndërsa dielli në qendër (i cili dukej i ngjashëm me atë aktual një) ishte një yll me 20 cepa që përmbante 10 rreze drite me tehe të mprehta dhe 10 me buzë ovale. Dimensionet "70cm x 70cm" u mbajtën në Ligjin e Flamurit Turq të 29 majit 1936; por më vonë u reduktuan në "30cm x 30cm" me një ndryshim të ri ligjor që u bë më 14 shtator 1937. Numri i rrezeve të dritës në diellin e stemës presidencial u zvogëlua në 16 (8 rreze drite të gjata dhe 8 të shkurtra, të gjitha me majë të mprehtë) për të simbolizuar 16 shtetet turke në histori, me një ndryshim tjetër ligjor në shkurt 18, 1978. Stema dhe flamuri morën formën dhe përmasat e tyre aktuale me ndryshimin përfundimtar ligjor më 25 janar 1985.

16 perandoritë e mëdha turke janë një koncept pan-turqizëm i prezantuar në vitin 1969 nga Akib Özbek. Shoqërimi i saj me stemën u prezantua në vitin 1985, nën presidentin Kenan Evren.[1] Përpara këtij pohimi, 16 yjet ishin marrë si përfaqësues të gjashtëmbëdhjetë bejllëqëve mesjetarë anadollianë që pasuan Perandorinë Selxhuk.[2]

Galeria

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Official website of the presidency". Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 23 gusht 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ X. Türk Tarih Kongresi, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1994, p. 2947. (në turqisht)