Tabanıyassı Mehmed Pasha (vdiq më 2 shkurt 1637) ishte një burrë shteti osman me prejardhje shqiptare. Ai ishte guvernator (vali) i Egjiptit nga shtatori 1628 deri në tetor 1630.[1]

Tabanıyassı Mehmed Pasha
Veziri i Madh i Perandorisë Osmane
Në detyrë
18 maj 1632 – 2 shkurt 1637
MonarkuMurati IV
Paraprirë ngaTopal Rexhep Pasha
Pasuar ngaBajram Pasha
Guvernator osman i Egjiptit
Në detyrë
1628–1630
Paraprirë ngaBajram Pasha
Pasuar ngaKoxha Musa Pasha
Të dhëna vetjake
U lind më1589
Drama, Greqi, Perandoria Osmane
Vdiq më2 shkurt 1637
Jedikule, Kostandinopojë, Perandoria Osmane

Ai shërbeu si vezir i madh nga 18 maj 1632 deri në 1637 nën sulltan Murati IV. Gjatë viteve të para të mandatit të tij, ai kishte mbështetjen e sulltanit për shkak të shërbimeve të tij gjatë fushatës në Iranin veriperëndimor (i njohur si Fushata e Revan). Sidoqoftë, pas kthimit të sulltanit në Kostandinopojë, Mehmed Pasha nuk arriti të mbrojë fortesën e Revan (Jerevani i sotshëm) kundër kundërsulmit persian, dhe sulltani e shkarkoi atë nga posti i tij. Në vitet e tij të mëvonshme, ai u emërua guvernator i EjaletitSilistrës. Në vitin 1637, Murati IV u bë dyshues ndaj Mehmed Pashës dhe e akuzoi atë për përpjekjen për të filluar një rebelim në pjesë të Perandorisë. Sulltani e burgosi fillimisht në Kështjellën Jedikule dhe më pas e ekzekutoi me mbytje më 2 shkurt 1637.[2]

Referimet

Redakto
  1. ^ Murphey, Rhoads (1998) Ottoman Warfare, 1500-1700 UCL Press, London page 228, note 69, ISBN 1-85728-389-9, citing von Zambaur, Eduard Karl Max (1927) Manuel de généalogie et de chronologie pour l'histoire de l'Islam Lafaire, Hanover, OCLC 61984974, page 252
  2. ^ Ayhan Buz: Osmanlı Sadrazamları, Neden Kitap, İstanbul, 2009, ISBN 978-975-254-278-5 p.92