Tapia (Kuçovë)

fshat në Shqipëri, në Qarkun e BeratitTapia është një fshat në Rrethin e KuçovësShqipëri.

GjeografiaRedakto

Tapia ndodhet në anë të rrugës Ura Vajgurore - Kuçovë. Ajo ka reliev fushor dhe një shtrirje karakteristike me një rregullsi të mirë për sa i përket organizimit të shtëpive të cilat ndodhen në të dyja anët e rrugës dhe ka tre rrugë prej rreth 1 km secila. Pranë fshatit kalon lumi Osum i cili në afërsi me fshatin bashkohet me lumin Devoll duke krijuar një nga lumenjtë më të gjerë në Shqipëri, lumin Seman. Klima është normale me katër stinë të dallueshme, me një dimër të butë me pak borë dhe me një verë të nxehtë, karakteristike kjo edhe për qytetin e Kuçovës që ndodhet pranë.

DemografiaRedakto

Tapia mund të jetë i përbërë prej 3000-3500 banorë.


EkonomiaRedakto

Ekonomia e Tapisë bazohet kryesisht në bujqësinë, ku dallohet prodhimi i perimeve dhe frutave si pjeshkët, kakitë, kumbullat etj. Gjithashtu në prodhimin e perimeve përdoren edhe shtretërit me ngrohje diellore (serat). Blegtoria bazohet kryesisht në rritjen e lopëve,pulave dhe bagëtive të imëta

HistoriaRedakto

Shih dhe këtëRedakto


Lidhje të jashtmeRedakto