Televizioni (shk. TV) është një sistem i imitimet të programeve.

Braun HF 1, Gjermani, 1959

Televizioni, apo TV për të shkurtër, (nga televizioni francez, do të thotë "televizor"; nga τῆλε lashtë greke (Tele), që do të thotë "larg" dhe Visio Latine, që do të thotë "të parit") është një medium telekomunikacionit për transmetimin dhe marrjen e imazheve që lëvizin, mund të jetë pikturë njëngjyrëshe (zi - dhe - bardhë) ose me ngjyrë, me ose pa zë shoqërues. "Televizioni" mund t'i referohet në mënyrë specifike për një televizor, program televiziv, ose të një transmetimi televiziv.

Komerciale në dispozicion që nga fund të 1920, televizori është bërë e zakonshme në shtëpitë, bizneset dhe institucionet, veçanërisht si një mjet për reklamat, një burim i argëtuese, dhe lajme. Që nga viti 1950, televizioni ka qenëmedium kryesor për formim e opinionit publik. Që nga viti 1970, disponueshmëria e video kaseta, laserdiscs, DVD dhe tani Blu-ray disqe kanë rezultuar në televizor shpesh duke u përdorur për shikimin e regjistruar si edhe si material transmetimit. Në vitet e fundit, televizioni Interneti ka parë ngritjen e televizionit në dispozicion nëpërmjet internetit përmes shërbimeve të tilla si iPlayer dhe Hulu.

Në vitin 2009, 78% e familjeve në botë në pronësi të paktën një televizor, një rritje prej 5% mbi vitin 2003.

Edhe pse forma të tjera të tilla si televizion me qark të mbyllur (CCTV) janë në përdorim , përdorimi më i zakonshëm e mesme është për transmetim televiziv, i cili ishte modeluar ne sistemet ekzistuese të radio transmetimit të zhvilluara në vitet 1920, dhe përdor të lartë - powered radio - frekuencave transmetues për të transmetuar sinjalin televiziv për të marrësit individual TV.

Sistemi televiziv transmetimit është shpërndarë në mënyrë tipike me anë të transmetimeve të radios në kanalet e caktuara në brezin 54-890 MHz frekuencave. Sinjalet tani transmetohen shpesh me stereo apo surround sound në shumë vende. Deri të viteve 2000, programet e transmetuara televizive janë transmetuar në përgjithësi si një sinjal televiziv analog, por gjatë dekadës disa vende shkuan pothuajse ekskluzivisht digjitale.

Një standardi televizori përmban qarqeve të shumta të brendshme elektronike, duke përfshirë ato për pranimin dhe deshifrim sinjale transmetuese. Një pajisje ekran vizuale e cila i mungon një akordues quhet si duhet një monitor video, në vend se një televizion. Një sistem televizion mund të përdorin standarde të ndryshme teknike të tilla si televizion digjital (DTV) dhe televizion definicion të lartë (HDTV). Sistemet televizive janë përdorur edhe për mbikëqyrjen, kontrollin e procesit industriale, dhe udhëzuese të armëve, në vendet ku vëzhgimi i drejtpërdrejtë është e vështirë ose e rrezikshme. Disa studime kanë gjetur një lidhje midis ekspozimit fillimet në televizion dhe ADHD.

Në fazat e para të zhvillimit, televizioni punësuar një kombinim të teknologjive optike, mekanike dhe elektronike për të kapur, të transmetojë dhe të shfaqin një imazh vizual. Nga fund të viteve 1920, megjithatë, ato punësojnë vetëm teknologjive optike dhe elektronike janë duke u hulumtuar. Të gjitha sistemet televizive moderne u mbështet në këtë të fundit, edhe psenjohuritë e fituara ngapuna në sistemet elektromekanike ishte vendimtar në zhvillimin e televizionit të plotë elektronik.

Braun HF 1 marrës televiziv, Gjermani, 1958

Imazhet e para të transmetuara elektrike u dërguan nga e para fax machines mekanike, duke përfshirë pantelegraph, të zhvilluara në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Koncepti i transmetimit elektrike mundësuar të imazheve televizive në lëvizje është skicuar për herë të parë në vitin 1878 si telephonoscope, menjëherë pas shpikjen e telefonit. Në atë kohë, ajo ishte imagjinuar nga autorë të science fiction në fillim, se një ditë se drita mund të transmetohet gjatë telave të bakrit, si tingujt ishin.

Ideja e përdorimit skanim për të transmetuar imazhet ishte vënë në përdorim aktual praktik në 1881 në pantelegraph, përmes përdorimit të një mekanizmi lavjerrës skanimit të bazuara . Nga kjo periudhë përpara, skanim në një formë apo një tjetër është përdorur në pothuajse çdo teknologji të transmetimit të imazhit deri më sot, duke përfshirë edhe televizionin. Ky është koncepti i "rasterization", procesi i konvertimin një imazh vizual në një lumë të pulses elektrike.

Në vitin 1884, Paul Gottlieb Nipkow, një student 23 vjeçar universitet në Gjermani, patentuar e sistemit të parë elektromekanike televiziv i cili të punësuar një disk skanim, një disk tjerrje me një seri të vrima ngjitura në formë spirale drejt qendrës, për rasterization . Vrimat janë spaced në intervale të barabarta këndore e tillë që, në një rrotullim të vetëm ,disk do të lejojë të lehta për të kaluar nëpër çdo vrimë dhe mbi një sensor dritë - ndjeshme selen e cila krijonte pulses elektrike. Si një imazh u fokusuar në disk me rotacion, çdo vrimë kapur një "fetë" horizontale të gjithë imazhin.

Dizajn Nipkow-së nuk do të jetë praktike deri përparimet në teknologji përforcues tub u bë në dispozicion. Harton Më vonë do të përdorë një pasqyrë e rradhës - daulle skaner për të kapur imazhin dhe një rreze tub katodë (KRRT) si një pajisje ekran, por lëvizin imazhet ende nuk ishte e mundur, për shkak të ndjeshmërisë së dobët të sensorë selen. Në 1907, shkencëtar rus Boris Rosing u bë shpikësi i parë për të përdorur një KRRT në pranuesit e një sistemi televiziv eksperimentale. Ai përdori pasqyrë - daulle skanim për të transmetuar forma të thjeshta gjeometrike në KRRT.

Vladimir Zworykin tregon televizion elektronike (1929)

Duke përdorur një disk Nipkow, shpikësi skocez John Logie Baird sukses në demonstrimin e transmetimit të lëvizin imazhet siluetë në Londër në 1925, dhe të lëviz, imazhe njëngjyrësh në vitin 1926. Baird -së skanimit disk prodhuar një imazh të 30 linjave të rezolutës , vetëm të mjaftueshme për të dalluar një fytyrë njerëzore, nga një spirale të dyfishtë të lente fotografik. Kjo demonstratë nga Baird është rënë dakord në përgjithësi të jetë demonstrimi i parë i vërtetë në botë e televizionit, megjithëse një mekanik formë e televizionit nuk është më në përdorim. Mrekullueshëm, në vitin 1927, Baird edhe shpiku sistemin e parë në botë video incizim, "Phonovision": nga modulating sinjal prodhimit të kamerës së tij televiziv poshtë në varg audio, ai ishte në gjendje për të kapur sinjalin në një disk dylli audio 10-inch duke përdorur teknologji konvencionale incizim audio . Një pjesë të vogël të Baird -së regjistrimet 'Phonovision' mbijetojnë dhe këto më në fund u deshifrohen dhe të dhënë në imazhe të shikohet në vitet 1990 duke përdorur teknologji moderne dixhitale sinjal - përpunimit.

Në vitin 1926, inxhinier hungarez Kálmán Tihanyi projektuar një sistem televiziv shfrytëzuar skanimit dhe ekranit elemente plotësisht elektronike, dhe duke punësuar parimin e "ruajtjes pagesë" brenda skanimit (ose "kamera ") tub.

Më 25 dhjetor 1926, Kenjiro Takayanagi demonstruar një sistem televiziv me një rezolutë të 40 - të linjës që të punësuar një ekran CRT në Hamamatsu Shkollën e Mesme Industriale në Japoni. Kjo ishte shembulli i parë i punës i një marrës televiziv tërësisht elektronike. Takayanagi nuk kanë të aplikuar për një patentë.

Nga 1927, shpikësi ruse Léon Theremin zhvilluar një sistem TV pasqyrë - daulle - bazë e cila përdoret gërshetim për të arritur një zgjidhje imazhi i linjave 100.

Philo Farnsworth

Në vitin 1927, Philo Farnsworth bërë të parë të punës të sistemit të televizionit në botë me skanim elektronik të të dykamionçinë dhe ekranit pajisjeve, të cilat ai i pari tregoi për shtypin më 1 shtator 1928.

WRGB pretendon të jetë televizioni më i vjetër në botë, gjurmimi rrënjët e saj në një stacion eksperimental themeluar më 13 janar 1928, transmetuar nga fabrika General Electric në Schenectady, NY, nën letrat e thirrjes W2XB. Ai ishte i njohur gjerësisht si " WGY Televizioni " pas radio stacionit simotër të saj. Më vonë në vitin 1928, General Electric filloi një strukturë të dytë, këtë një në New York City, i cili kishte letrat e thirrjes W2XBS, dhe e cila sot është e njohur si WNBC. Të dy stacionet ishin eksperimentale në natyrë dhe nuk kishte programimit të rregullt , si marrës ishin operuar nga inxhinierët në kuadër të kompanisë. Imazhi i një FelixCat kukull, me rotacion në një gramafon, u transmetua për 2 orë çdo ditë për disa vjet, si teknologjia e re është duke u testuar nga inxhinierët. Milton Berle pretendon se ai ishte në një eksperiment shumë të hershme eksperimentale televiziv në Çikago, Illinois, në vitin 1929.

Në Radio Show nga më të Berlinit në gusht të vitit 1931, Manfred von Ardenne dha demonstratën e parë në botë publik të një sistemi televiziv duke përdorur një rreze katodë tub për të dy të transmetimit dhe të pritjes. Shërbimi i parë në botë skanuar elektronike televiziv pastaj filloi në Berlin në vitin 1935. Në gusht 1936, Lojërat Olimpike në Berlin u kryen nga kabllo për stacionet televizive në Berlin dhe Leipzig ku publiku mund të shohin lojërat jetojnë.

Në 1935, firma gjermane e FERNSEH AG dhe firma e Shteteve të Bashkuara Farnsworth Televizioni në pronësi të Philo Farnsworth nënshkruan një marrëveshje për të shkëmbyer patentat e tyre televizive dhe të teknologjisë për zhvillimin me shpejtësi të transmetuesve televizive dhe stacione në vendet e tyre.

Më 2 nëntor 1936, BBC filloi transmetimin e shërbimit të parë në botë publik të rregullt të lartë të përcaktuar nga viktoriane Alexandra Palace në veri të Londrës. Prandaj pretendon të jetë vendlindja e transmetimit televiziv siç e njohim ne sot.

Në vitin 1936, Kálmán Tihanyi përshkroi parimin e ekranit plazma , sistemin e parë ekran sheshtë panel.

Shpikës meksikan Guillermo González Camarena gjithashtu ka luajtur një rol të rëndësishëm në televizion fillim . Eksperimentet e tij me televizion (i njohur si telectroescopía në fillim) filloi në vitin 1931 dhe çoi në një patentë për " fushë përbëhet nga tri ngjyra sistemi vijues" televizionit me ngjyra në vitin 1940.

Edhe pse televizioni u bënë më të njohur në Shtetet e Bashkuara me publikun e gjerë në Panairin Botërore të vitit 1939, shpërthimi i Luftës së Dytë Botërore pengoi atë nga duke u prodhuar në një shkallë të madhe deri pas përfundimit të luftës. Vërtetë rregullt programimit rrjeti televiziv komercial nuk ka filluar në SHBA deri në vitin 1948 . Gjatë atij viti, dirigjent legjendar Arturo Toscanini bërë e tij të parë prej dhjetë paraqitjet televizive kryerjen e Orkestra Simfonike NBC, dhe Texaco Star Theater, starring komedian Milton Berle, u bë së pari tregojnë gjigant televizionit hit. Që nga viti 1950, televizioni ka qenë mjeti kryesor për formim e opinionit publik.

Televizioni Amatori (TV proshutë apo ATV) është zhvilluar për eksperimentimin jo- komerciale, kënaqësi dhe të shërbimit publik të ngjarjeve nga operatorët amatorë radio. Ham stacionet televizive ishin në ajër në shumë qytete të para stacione televizive komerciale erdhi në ajër.

Në vitin 2012, është raportuar se të ardhurat televizioni u rritet më shpejt se filmi për kompani të mëdha të medias.

Televzionet shqiptare

Redakto


Shiko edhe

Redakto

Referenca

Redakto