Terapia gjenike ose terapia e gjeneve është një fushë mjekësore e cila përqendrohet në modifikimin gjenetik të qelizave për të prodhuar një efekt terapeutik [1] ose trajtimin e sëmundjes duke riparuar ose rindërtuar materialin gjenetik të dëmtuar. [2]

Përmbledhje Redakto

Terapia gjenike u konceptua në vitin 1972, nga autorë të cilët kërkuan kujdes para se të fillonin studimet e terapisë së gjeneve njerëzore. Në këtë vit Friedmann dhe Roblin ishin autort e parë të një punimi në Science me titull "Terapia gjenike për sëmundjen gjenetike njerëzore?" [3] Rogers (1970) u citua për propozimin e tij që ADN e mirë ekzogjene të përdoret për të zëvendësuar ADN-në e dëmtuar tek ata që vuajnë nga defekte gjenetike. [4] Në vitin 1984 u krijua një sistem vektor retrovirus që mund të fuste me efikasitet gjenet e huaja në kromozomet e gjitarëve. [5]

Përpjekja e parë për modifikimin e ADN-së njerëzore u krye në vitin 1980 nga Martin Cline, por transferimi i parë i suksesshëm i gjenit bërthamor tek njerëzit, i miratuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit, u krye në maj 1989. [6] Përdorimi i parë terapeutik i transferimit të gjeneve, si dhe futja e parë e drejtpërdrejtë e ADN-së njerëzore në gjenomën bërthamore u krye nga French Anderson në një provë që filloi në Shtator 1990. Mendohet se kjo mënyrë trajtimi mund të shërojë shumë çrregullime gjenetike ose t'i trajtojë ato me kalimin e kohës.

Midis viteve 1989 - 2018, janë kryer mbi 2,900 prova klinike, me më shumë se gjysmën e tyre në fazën I. [7] Që nga 2017, Spark Therapeutics ' Luxturna ( verbëria e shkaktuar nga mutacioni RPE65 ) dhe Novartis' Kymriah ( terapia e qelizave T të antigjenit Chimeric) janë terapitë e para të aprovuara të FDA-së për gjenet që hyjnë në treg. Që nga ajo kohë, ilaçe të tilla si Novartis ' Zolgensma dhe Alnylam Patisiran kanë marrë gjithashtu miratimin e FDA, përveç ilaçeve të terapisë gjenike të kompanive të tjera. Shumica e këtyre metodave përdorin viruse të lidhura me adeno (AAV) dhe lentivirus për kryerjen e futjeve të gjeneve, respektivisht in vivo dhe ex vivo. Qasjet e ASO / siRNA të tilla si ato të kryera nga Alnylam dhe Ionis Farmaceutic kërkojnë sisteme jo-virale të shpërndarjes dhe përdorin mekanizma alternative për trafikimin në qelizat e mëlçisë përmes transportuesve GalNAc.

Koncepti i terapisë gjenike është rregullimi i një problemi gjenetik në burimin e tij. Nëse, për shembull, në një sëmundje të trashëguar (zakonisht recesivisht) një mutacion në një gjen të caktuar rezulton në prodhimin e një proteine jofunksionale, terapia gjenetike mund të përdoret për të dhënë një kopje të këtij gjeni që nuk përmban mutacion të dëmshëm, dhe kështu prodhon një proteinë funksionale. Kjo strategji referohet si terapi e zëvendësimit të gjeneve dhe përdoret për të trajtuar sëmundjet e trashëguara të retinës. [8] [9]

Ndërsa koncepti i terapisë së zëvendësimit të gjeneve është kryesisht i përshtatshëm për sëmundjet recesive, strategji të reja kanë sugjeruar që janë të afta të trajtojnë edhe kushtet me një model dominues të trashëgimisë.

Jo të gjitha procedurat mjekësore që futin ndryshime në përbërjen gjenetike të një pacienti mund të konsiderohen terapi gjenesh. Transplanti i palcës së kockave dhe transplantet e organeve në përgjithësi janë zbuluar se futin ADN të huaj tek pacientët. [10] Terapia gjenike përcaktohet nga saktësia e procedurës dhe qëllimi i efektit terapeutik direkt.

Shiko gjithashtu Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Kaji, Eugene H. (2001-02-07). "Gene and Stem Cell Therapies". JAMA. 285 (5): 545–550. doi:10.1001/jama.285.5.545. ISSN 0098-7484. PMID 11176856. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Ermak, Gennady (2015). Emerging Medical Technologies. World Scientific. ISBN 978-981-4675-81-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Friedmann T, Roblin R (mars 1972). "Gene therapy for human genetic disease?". Science. 175 (4025): 949–955. Bibcode:1972Sci...175..949F. doi:10.1126/science.175.4025.949. PMID 5061866. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Rogers S, New Scientist 1970, p. 194
  5. ^ Cepko CL, Roberts BE, Mulligan RC (korrik 1984). "Construction and applications of a highly transmissible murine retrovirus shuttle vector. This Vector is used for entering a cell in the humans cell body". Cell. 37 (3): 1053–1062. doi:10.1016/0092-8674(84)90440-9. PMID 6331674. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Rosenberg SA, Aebersold P, Cornetta K, Kasid A, Morgan RA, Moen R, etj. (gusht 1990). "Gene transfer into humans – immunotherapy of patients with advanced melanoma, using tumor-infiltrating lymphocytes modified by retroviral gene transduction". The New England Journal of Medicine. 323 (9): 570–578. doi:10.1056/NEJM199008303230904. PMID 2381442. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Gene Therapy Clinical Trials Worldwide Database Arkivuar 31 korrik 2020 tek Wayback Machine. The Journal of Gene Medicine. Wiley (June 2016)
  8. ^ Maguire AM, Simonelli F, Pierce EA, Pugh EN, Mingozzi F, Bennicelli J, etj. (maj 2008). "Safety and efficacy of gene transfer for Leber's congenital amaurosis". The New England Journal of Medicine. 358 (21): 2240–2248. doi:10.1056/NEJMoa0802315. PMC 2829748. PMID 18441370. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ MacLaren RE, Groppe M, Barnard AR, Cottriall CL, Tolmachova T, Seymour L, Clark KR, During MJ, Cremers FP, Black GC, Lotery AJ, Downes SM, Webster AR, Seabra MC (mars 2014). "Retinal gene therapy in patients with choroideremia: initial findings from a phase 1/2 clinical trial". Lancet. 383 (9923): 1129–1137. doi:10.1016/S0140-6736(13)62117-0. PMC 4171740. PMID 24439297. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Zimmer, Carl (16 shtator 2013). "DNA Double Take". The New York Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Literatura Redakto