Një thermistor është një lloj rezistori, rezistencë e te cilit ndryshon me temperaturën. Fjala është një portmanto e fjalëve termike dhe rezistencë. Thermistorët janë përdorur gjerësisht si limitues korrenti, sensorë temperature, qarqe vetë-mbrojtës nga korrenti i tepërt, dhe elemente për ngrohje vetë-rregulluese.

NTC thermistor, tip rruaze, me tela të izoluara

Thermistoret ndryshojnë nga detektorë rezistence temperature (DRT) në se materiali përdoret në një thermistor është në përgjithësi një qeramike ose polimer, ndërsa RTDs përdorin metale të pastërta. Përgjigja e temperaturës është e ndryshme ; DRT janë të dobishme gjatë temperaturave më të mëdha, ndërsa thermistoret zakonisht arrijnë një saktësi të lartë brenda një intervali të kufizuar temperature (zakonisht -90 °C të 130 °C).

Teori e operimit Redakto

 
simbol Thermistor

Duke supozuar, si një përafrim të parë me qëllim, që marrëdhëniet në mes të rezistencës dhe temperatura te jen lineare, atëherë :

 

ku

  = ndryshim në rezistencë,
  = ndryshimin e temperaturës,
  = temperatura e rendit të parë, koeficienti i rezistencës.

Thermistoret mund të klasifikohen në dy lloje, varësisht nga shenjë e  .

Nëse   është pozitiv, rritet rezistenca me temperatura në rritje, dhe pajisje quhet koeficient temperaturë pozitive (KTP) thermistor ose posistor. Nëse   është negative, zvogëlon rezistencën me rritje në temperature, dhe pajisje quhet koeficient temperature negativ (KTN) thermistor. Resistors që nuk janë thermistore janë projektuar që të ketë një   sa me të afërta me zero qe të jetë e mundur, në mënyrë që rezistenca e tyre mbetet gati konstant mbi një gamë të gjerë temperaturë.

Në vend të temperaturës koeficientit k, ndonjëherë koeficientin temperature i rezistencës   (alfa) ose   është i përdorur. Është përcaktuar si [1]

 

Për shembull, për sensor e përbashkët PT100,   ose 0,385 %/°C. Kjo   koeficient nuk duhet të ngatërrohet me   parametër më poshtë.

Ekuacioni Steinhart-Hart Redakto

Në praktikë, përafrimi lineare (si me lart) punon vetëm mbi një interval të vogël të temperaturës. Për matjeve temperatura të sakta, rezistenca / kurbë temperaturën e pajisjes duhet të përshkruhet në detaje. Steinhart-Ekuacioni Hart përdor një përafrim të rendit të tretë :

 

ku a, b dhe c të ashtuquajturat parametrat të Steinhart-Hart, dhe duhet të specifikohet për çdo pajisje. T është temperatura në Kelvins dhe R është rezistenca në oms. Për të dhënë rezistencën si funksion të temperaturës, e mësipërmeja mund të rirregullohet në :

 

ku

  dhe  .

Gabim në ekuacion Steinhart-Hart është zakonisht më pak se 0,02 °C në matjen e temperaturës. Si një shembull, vlerat tipike për një thermistor me një rezistencë prej 3.000 Ω në temperaturë dhome (25 °C = 298,15 K) janë :

 
 
 

Ekuacioni i parameterit B Redakto

Historia Redakto

Thermistor NTC parë u zbulua në 1833 nga Michael Faraday, i cili raportoi mbi sjelljen gjysmëpërçuesve të sulfidit te argjendit. Faraday vuri re se rezistenca e sulfidit te argjendit bie në mënyrë dramatike si temperatura e rritur. Për shkak se thermistoret e hershem ishin të vështire për të prodhuar dhe aplikimet për teknologji ishin të kufizuara, prodhimi komercial i thermistors nuk filloi deri në 1930.[2]

Referime Redakto

  1. ^ Thermistor Terminology Arkivuar 25 shkurt 2010 tek Wayback Machine. U. S. sensor
  2. ^ McGee, Thomas (1988). "9". Principles and Methods of Temperature Measurement. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Shih gjithashtu Redakto

Lidhje të jashtme Redakto