Varka me vela ose barka me vela është një mjeti i thjeshtë lundrimi që vihet në lëvizje me vela. Përmasat e saj dallojnë nga anija me vela.

Një Bavaria 36 në Adriatik

Varkat me vela mund të ndahen në varka me një bark ose me shumë barqe, si p.sh. katamarani. varkat me vela më të gjata se 10 m dhe me dhoma dhe një kuzhinë quhen jahte me vela. Ato me dhoma dhe kuzhinë me më pak se 10 m quhen "varka ditore" (anglisht daysailer).

Vënia në lëvizjeRedakto

Varka me vela vihet në lëvizje përmes dy forcave: rezistenca dhe trysnia e erës.

TerminologjiaRedakto

Materialet e ndërtimitRedakto

PajisjetRedakto

Shih edheRedakto

  Commons: Sailing yachts – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale