Verëtaria është një degë e bujqësisë e cila merret me prodhimin e verës, duke filluar me zgjedhjen e rrushit ose të produkteve tjera dhe duke mbaruar me mbushjen e shisheve me verë të gatshme për përdorim. Edhe pse në shumicën e rasteve vera prodhohet  nga rrushi, ajo mund të prodhohet edhe nga ndonjë tjetër pemë apo bimë. Mead është një lloj vere që është bërë me mjaltë duke qenë përbërësi kryesor pas ujit.

Stomping grapes with feet.jpg

Verëtaria mund të ndahet në dy kategori të përgjithshme: prodhimi i verës (pa carbonation) dhe vera e gazuar e prodhuar (me carbonation — natyrore ose të injektuar).

Shkenca e cila merret me studimin e verëtarisë dhe me prodhimin e verës është njohur si enologji. Një person i cili e prodhon verën tradicionalisht dhe në mënyrë të pavarur quhet verëtar - verëbërës (winemaker) ose tregtar vere.

Vendet prodhueseRedakto

Lista e 15 vendeve me prodhimtarinë më të madhe të verës në botë. (Vëllimi në mijëra hektolitra) [1]

Vendi 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
    France 44,381 50,757 41,548 42,004 46,698
    Italy 48,525 42,772 45,616 52,029 44,739
    Spain 35,353 33,397 31,123 45,650 41,620
    United States of America 20,887 19,140 21,650 23,590 22,300
    Argentina 16,250 15,473 11,778 14,984 15,197
    Australia 11,420 11,180 12,260 12,500 12,000
    South Africa 9,327 9,725 10,569 10,982 11,316
    China 13,000 13,200 13,511 11,780 11,178
    Chile 8,844 10,464 12,554 12,820 10,500
    Germany 6,906 9,132 9,012 8,409 9,334
    Portugal 7,148 5,622 6,308 6,237 6,195 7,063 5,650
    Russian Federation 6,400 6,353 6,400 6,200 6,000
    Romania 3,287 4,058 3,311 5,113 4,093
    New Zealand 1,900 2,350 1,940 2,484 3,204
    Greece 2,950 2,750 3,115 3,343 2,900
Rest of the World 27,847 30,906 27,194 31,177 31,526
World 264,425 267,279 257,889 291,902 278,800

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Italian Wine Central.

Për lexim të mëtejshëmRedakto

  • Thomas Pinney, Krijuesit të Amerikës Verë: Një Rekord prej dyqind Vjet. Berkeley, CA: University of California Press, 2012.

Lidhje të jashtmeRedakto

  Commons: Verëtaria – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale