Verbti është një perëndia iliro shqiptare e motit dhe stuhive në mitologjinë dhe folklorin shqiptar, që shkakton stuhi breshëri dhe kontrollon zjarrin, ujin dhe erën veriore që ndez flakët e zjarrit. I njohur edhe si Shën Verbti ose Rmoria, ai është adhuruar në veri të Shqipërisë deri në kohët e fundit. [1]mitologjinë shqiptare, Verbti është homologu i një perëndie tjetër të motit, Shurdhit . [1] Si perëndi të motit, ata të dy mund të lidheshin me Zojzin dhe Perëndinë, ndërsa si perëndi zjarri, Verbti mund të lidhej me Enjin. [2] Disa nga atributet e tij janë të ngjashme me ato të figurave mitologjike të Drangoit, Stihit dhe Lubit .

Etimologjia

Redakto

Emri Verbti duket se lidhet me termin shqip i verbër por kjo lidhje duket të jetë vetëm një rastësi, pasi sipas besimeve popullore ai mund të shohë në fakt shumë mirë. [1] Emri Verbti duhet të lidhet me vorbull dhe varianti vorbëtinë, "vorbull, -erë, vorbull", ndoshta rrjedh nga protoshqipja *uērb-, nga proto -indoevropianishtja *uer-b (h) -, "të rrotullohesh, përdredhesh, kthesh (poshtë)". [3]

Përshkrimi

Redakto

Sipas besimeve popullore, Verbti banon në re, shkakton stuhi breshëri dhe kontrollon zjarrin, ujin dhe erën veriore, e cila ndez flakët e zjarrit. Ai mund të përshëndetet dhe të largohet me zhurmë dhe të shtëna armësh. Verbti përshkruhet si një hyjni që urren papastërtinë dhe mënyrat e këqija të të folurit dhe ai do të ndëshkojë këdo që flet keq për të. [1] Me ardhjen e krishterimit në Shqipëri, Verbti u demonizua dhe u përhap se kushdo që e thërriste do të verbohej. [4]

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
  • Demiraj, Bardhyl (1997). Albanische Etymologien: Untersuchungen zum albanischen Erbwortschatz. Leiden Studies in Indo-European (në gjermanisht). Vëll. 7. Amsterdam, Atlanta: Brill. ISBN 978-90-420-0161-9.
  • Elsie, Robert (2001). A dictionary of Albanian religion, mythology and folk culture. NYU Press. fq. 259. ISBN 978-1-85065-570-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Rose, Carol (1996). Spirits, fairies, gnomes, and goblins: an encyclopedia of the little people. ABC-CLIO. fq. 327. ISBN 978-0-87436-811-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Lurker, Manfred (2004). The Routledge dictionary of gods and goddesses, devils and demons. Routledge. ISBN 978-0-415-34018-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Treimer, Karl (1971). "Zur Rückerschliessung der illyrischen Götterwelt und ihre Bedeutung für die südslawische Philologie". përmbledhur nga Henrik Barić (red.). Arhiv za Arbanasku starinu, jezik i etnologiju. Vëll. I. R. Trofenik. fq. 27–33. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime

Redakto
  1. ^ a b c d Elsie 2001.
  2. ^ Treimer 1971.
  3. ^ Demiraj 1997.
  4. ^ Lurker 2004.