Gjuha proto-shqipe është gjuha e "ndryshuar" ku zhvillohet më vonë në Shqipëri. Shqipëria ka evoluar nga një gjuhë e lashtë paleo-ballkanike, që tradicionalisht është Ilire.

HistoriaRedakto

Vladimir Orël është një nga gjuhëtarët më të mëdhenj ndërkombëtarë që kanë trajtuar kalimin nga Proto-Indo-Evropane në Proto-Shqipe në Shqipen Moderne. Sipas Orel, studimi i sintaksës Proto-Shqipe mbetet në fillimet e tij kështu që ka disa kufizime për punën. Megjithatë, ka pasur zhvillime në kuptimin e zhvillimit historik të fonetikës dhe të fjalorit.[1]

BurimetRedakto

  1. ^ Vladimir Ė Orel (2000). A Concise Historical Grammar of the Albanian Language: Reconstruction of Proto-Albanian. BRILL. p. 1. ISBN 90-04-11647-8.