Victor A. Friedman (lindur më 18 tetor 1949) është një gjuhëtar amerikan, sllavist . Ai është profesor i shquar i shërbimit Andrew W. Mellon në Shkenca Humane në Universitetin e Çikagos . Ai mban një emërim në Departamentin e Gjuhësisë dhe një emërim bashkëpunëtor në Departamentin e Antropologjisë . Ka botuar artikuj të shumtë në anglisht, maqedonisht dhe shqip.

Biografia Redakto

Friedman lindi në Çikago në një familje me pasardhës të emigrantëve hebrenj nga Perandoria Ruse dhe Rumania. Ai mori diplomën e tij në gjuhë dhe letërsi ruse në Kolegjin Reed në 1970. Doktoratura e Friedman-it ishte në gjuhë dhe letërsi sllave dhe në gjuhësi të përgjithshme në Universitetin e Çikagos në vitin 1975. Disertacioni i tij, Kategoritë gramatikore të treguesit maqedonas, ishte botimi i parë për maqedonishten moderne në SHBA dhe fitoi çmimin Mark Perry Galler për disertacionin më të mirë në Divizionin e Shkencave Humane në Çikago.

Nga viti 1975 deri në vitin 1993, Friedman dha mësim në Universitetin e Karolinës së Veriut, ku shërbeu si kryetar departamenti. Në vitin 1993, ai u emërua si profesor në Universitetin e Çikagos. [1] Ai ka mbajtur pozita vizitore në Universitetin Cornell, Universitetin e Shkupit, Universitetin e Evropës QendroreBudapest, Universitetin e Kiotos, Universitetin e Helsinkit, Universitetin e Prishtinës, Universitetin Kombëtar të Malajzisë dhe Universitetin La Trobe . Ekspertiza e tij shtrihet në të gjitha gjuhët e Ballkanit dhe Kaukazit, duke përfshirë shqipen, arumunishten, azerishten, boshnjakisht, kroatisht, serbisht, bullgarisht, gjeorgjisht, greqisht, judezmo, lake, maqedonisht, romanisht, rumanisht, rusisht, taxhikisht dhe turqisht. Hulumtimi i tij ka qenë multidisiplinar dhe ka përfshirë punë të gjerë në terren në Ballkan.

Në vitin 1994 ai shërbeu si analist i lartë i politikave dhe politikave në Kombet e Bashkuara lidhur me politikat në ish-Jugosllavi, dhe që atëherë ai është përfshirë në role të tjera konsultative në rajon.

Çmime dhe nderime Redakto

 • Medalja jubilare "1300 vjet Bullgari" (1982)
 • Pllakë e artë e Universitetit të Shkupit (1981, 2003, 2007)
 • Anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë (1994)
 • Anëtar i Matica Srpska (1995)
 • Anëtar i Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Kosovës (2004)
 • Anëtar i Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë (2006)
 • Doctor Honoris Causa, Universiteti i Shkupit (2007)
 • Bursa e John Simon Guggenheim (2008–09)
 • Çmimi Vjetor për Kontribute të Shquara në Bursë, Shoqata Amerikane e Mësuesve të Gjuhëve Sllave dhe të Evropës Lindore (2009)

Publikime të zgjedhura Redakto

 • Macedonian (2002)
 • Turkish in Macedonia and Beyond: Studies in Contact, Typology, and Other Phenomena in the Balkans and the Caucasus (2003)
 • Studies on Albanian and Other Balkan Languages (2004)
 • Očerki laksogo jazyka (2011)
 • Makedonistički studii (2011)
 • "The Balkan Languages" (with Brian Joseph, forthcoming)

Shih edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

Referime Redakto

 1. ^ "Friedman's biography" (në anglisht). Marrë më 13 shtator 2010.