Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2019/36

Tokugawa Ieyasu

Tokugawa Ieyasu (japonisht: 徳川家康; 31 janar 1543 - 1 qershor 1616) ishte themeluesi dhe shōgun i parë i shogunatit TokugawaJaponisë, i cili drejtoi në mënyrë efektive Japoninë nga Beteja e Sekigahara më 1600 deri në Restaurimin Meiji më 1868. Ieyasu morri fuqinë më 1600, mori emërimin si shōgun në vitin 1603, dhe hoqi dorë nga detyra në vitin 1605, por mbeti në fuqi deri në vdekjen e tij më 1616. Ai ishte një nga tre bashkuesit e Japonisë, së bashku me ish-feudalët Nobunaga dhe Toyotomi Hideyoshi.

Gjatë periudhës Muromachi, klani Matsudaira kontrollonte një pjesë të Provincës Mikawa (gjysma lindore e prefekturës moderne Aichi. Babai i Ieyasu, Matsudaira Hirotada, ishte një luftëtar i mitur lokal me qendër në Kalanë Okazaki i cili kontrollonte një pjesë të autostradës Tōkaidō që lidh Kyoto me krahinat lindore. Territori i tij ishte futur midis fqinjëve më të fortë dhe grabitqarë, duke përfshirë klanin Imagawa me qendër në Provincën Suruga në lindje dhe klanin Oda në perëndim. Armiku kryesor i Hirotada ishte Oda Nobuhide, babai i Oda Nobunaga.

Lexo më tej...