Wilhelm Wundt ishte filozof, fiziolog dhe psikolog i shquar gjerman. Njihet si njëri ndër themeluesit e psikologjisë eksperimentale.

Wilhelm Wundt
EmriWilhelm Wund
Lindja16 gusht 1832
VendlindjaNekarau Gjermani
Vdekja1920
EraShekulli XIX-XX
RajoniPsikologë Gjerman
InteresimetFilozofia Psikologjia Pedagogjia

Biografia Redakto

Wilhelm Wundt u lind më 16 gusht 1832 në një fshat të vogël gjerman të quajtur Nekarau. Ai ishte një fëmijë i vetmuar që shmangte lodrat për t'u marrë me libra dhe studim. Në moshën 19 vjeç, Wund vendosi të studiojë mjekësi. Interesi i tij kaloi në fiziologji, fushë në të cilën mbajti shumë leksione dhe publikoi një numër artikujsh gjatë viteve pas përfundimit të studimeve.

Puna shkencore. Redakto

1879 psikologjia sapo kishte filluar të shfaqej si shkencë e veçantë dhe Wundt ngriti laboratorin e parë psikologjik (1879) në Universitetin e Leipzig-ut.

Në këtë laborator u përqëndrua pothuajse tërësisht në studimin shkencor psikologjik, veçanërisht në studimin e eksperiencës shqisore, njerëzore-studim, që më parë i përkiste fushës së fiziologjisë. Wundt-ti e vazhdoi punën me energjinë dhe entuziasmin e një njeriu sa gjysma e moshës sëtij gjersa vdiç afër Leipzigut1920, dy javë pas ditëlindjes së tij të 88-të.

Vepra Redakto

  • 1974 The Language of Gestures. Ed. Blumenthal, A.L. Berlin: De Gruyter
  • 1973 An Introduction to Psychology. New York: Arno Press
  • 1969? Outlines of Psychology. 1897. Tr. Judd, C.H. St. Clair Shores, MI: Scholarly Press
  • 1916 Elements of folk-psychology. Tr. Schaub, E.L. London: Allen
  • 1901 The Principles of Morality and the Departments of the Moral Life. Trans. Washburn, M.F. London: Swan Sonnenschein; New York: Macmillan
  • 1896 (2nd ed.) Lectures on human and animal psychology. Creighton, J.G., Titchener, E.B., trans. London: Allen. Translation of Wundt, 1863
  • 1893 (3rd ed.) Principles of physiological psychology. Titchener, E.B., trans. London: Allen. Translation of Wundt, 1874. [New York, 1904]

Lidhje të jashtme. Redakto