Ymer Riza (10-3-1885-24-9-1961) ishte një prej këngëtareve te parë shqiptar i muzikës popullore qytetare me sharki e çifteli. Legjenda e folkflorit shqiptar, ky sebashku me Qamilin e Vogel, Mazllom Myzinin, dhe Ismet Pejën, kenduan kengë gjakovare, nëpër sofrat e malsise, dhe ane e mbane ku pat shqiptare.

Pas vdekjes se tij, janë themeluar edhe Shoqeri Kultoro Artistike qe e mbajne emrin e tij.