Zef Bushati lindi më 11 tetor 1953Tirane është pedagog, regjisor, aktor i teatrit dhe kinematografise, shqiptar nga Shqipëria.

Biografia

Redakto

Në vitin 1975 mbaron studimet e larta në Universitetin e Arteve, ku diplomohet Aktor e Regjisor.

Në dhjetor të po këtij viti,Zef Bushati kapërxen dyert e Teatrit Kombëtar si aktor.

Që në fillim i besohen te interpretoje personazhe në këtë teatër në shumë pjesë si p.sh në dramat "Familja e Peshkatarit", "Toka Jone" "Zonja nga qyteti", "Arturo Ui", “Viti 61”, etj.

Zef Bushati u shqua per talentin e tij si Aktor e Regjisor.

Për një periudhë 20 vjeçare Zef Bushati interpretoi rreth 47 personazhe, ku vlen të veçohen rolet e Mic Sokolit ne dramen "Besa e Madhe" Kabash Çaushit në dramën "Duke u gëdhirë viti 45", Ferdinandi "Luiza Miler", Luigj Gurakuqi "Udha e flamurit", Parisi "Romeo e Zhulieta", Stanishi "Kush e solli Doruntinën",etj. që është edhe interpretimi i tij i fundit në Teatrin Kombëtar.

Në teatër Zef Bushati provoi edhe regjinë dhe jo pa sukses. Në vitin 1978 vuri në skenë "Vërshime pranverore", më pas "Besa e madhe", "Tragjedinë e fundit të Deas","Monserati" "Hijet e natës", etj. Në disa prej tyre është edhe aktor krahas regjisurës.

Ka interpretuar edhe në film.

Zef Bushati interpretoi ne kinematografi ne filmat:"Shtigje lufte" ne rolin e nje kapiteni italian,"Udhetim ne Pranvere","Shoku yne Tili","Kur ndahesh nga shoket"dhe u shqua ne rolin e italianit,Agushit, tek filmi "Njeriu me Top" si dhe te Kapedan Janos ne filmin "Kemishat me Dyll"

Zef Bushati dha leksione, profesor ne Universitetin e Arteve te Bukura ne Tirane 11 vjet, duke filluar qe ne vitin 1982.Leksionet e tij ne degen e Regjisures dhe te Kantos ishin kryesisht per Mjeshtrine e Aktorit,interpretimin skenik,fjalen artistike,diksionin skenik.

Pas vitit 1991 angazhohet ne politike,Nenkryetar i Partise Republikane, Kryetar i Partise Demokristiane, e me pas ne diplomaci

Ambasador i Shqipërise ne Vatikan,etj.

Me kthimin ne Shqipëri ne vitin 2006, rikthehet ne politike ne rradhet e PDK-se,ku mbajti postin e Sekretarit Politik e te Marredhenieve me Jashte dhe njekohesisht keshilltar i Ministrit te Shendetesise,me tej ZvMinister i Integrimit Europian. Ne vitin 2009 rikthehet ne dipllomaci Minister Fuqiplote zvAmbasador ne Itali.

Ne vitin 2011 rikthehet perseri ne politike Kryetar i Partise Aleanca Demokristiane e Shqiperise.

Aktiviteti profesional

Redakto
 • 1971 - 1975 Perfundon studimet e Larta në Akademine e Arteve te Bukura ne Tirane
 • 1975 - 1992 Aktor në Teatrin Kombetar në Tiranë
 • 1979 - 1992 Regjisor në Teatrin Kombetar
 • 1982 - 1992 Profesor në Akademine e Arteve te Bukura
 • 1992 - 1995 Keshilltar në Keshillin e Ministrave
 • 1995 - 1997 Keshilltar i Kryeministrit
 • 1997 – 2001 Deputet në Kuvendin e Shqipërisë
 • 1998 - 2000 Antar i Komisionit Parlametar per Hartimin e Kushtetutes se Republikes se Shqipërise
 • 2002 – 2006 Ambasador i RSH-se pranë Selise se Shenjte ne Vatikan
 • 2006 - 2007 Keshilltar i Ministrit ne Ministrine e Shendetesise
 • 2007 - 2009 ZvMinister i Integrimit ne Ministrine e Integrimit
 • 2009 - 2011 Minister Fuqiplote ne Ambasaden e RSH-se ne Itali
 • 2011 - 2013 Keshilltar i Ministrit te Turizmit,Kultures,Rinise dhe Sporteve.

Aktiviteti politik

Redakto
 • 1991 - 1993 NenKryetar i Partise Republikane
 • 1994 - 2000 Kryetar i Partise Demokristiane
 • 1995 - 2002 Kryetar i Unionit Shqiptar Demokristian
 • 1997 - 2001 Kryetar i Grupit Parlamentar ”E Djathta e Qendres”
 • 2000 - 2002 Kryetar i Partise Demokristiane
 • 2006 - 2009 Sekretar Politik dhe i Mardhenieve Nderkombetare i Partise Demokristiane
 • 2011 - Kryetar i Partise Aleanca Demokristiane

Dekorata

Redakto
 • 2002 Mban Graden Dipllomatike “Sekretarit të Parë”
 • 2004 Mban Urdherin “Kavalier i Klasit te Pare te Kryqit te Madh te Urdherit Piano” akorduar nga Papa Gjon Pali II më 16 tetor 2004.
 • 2009 Mban Graden Dipllomatike Minister Fuqiplote
 • 2010 Mban titullin "Akademik Nderi" & "Premium Boniface VIII për Paqe" Bonifaciana i Akademisë Bonifaciana, në Romë – Itali
 • 2011 Mban titullin "Exccellente Vitaliano Brancati" - Sicili Itali
 • 2011 Anëtar i Komitetit Shkencor i Akademise Bonifaciana në Romë, Itali
 • 2011 Presidenti i Shteteve te Bashkuara te Amerikes,Barack Obama, i ka akorduar cmimin ne fushen e "The President's Volunteer Service Aeard", shoqeruar me nje leter nga "The White House" - Washington e cila mban firmen e Presidentit Obama.
 • 2002 Merr Graden Dipllomatike “Sekretarit të Parë”
 • 2004 Merr Urdherin “Kavalier i Klasit te Pare te Kryqit te Madh te Urdherit Piano” akorduar nga Papa Gjon Pali II më 16 tetor 2004.
 • 2009 Merr Graden Dipllomatike Minister Fuqiplote
 • 2010 Merr titullin "Akademik Nderi" & "Premium Boniface VIII për Paqe" Bonifaciana i Akademisë Bonifaciana, në Romë – Itali
 • 2010 Emrohet perfaqesuesi i Akademise Bonifaciana per Shqiperine
 • 2011 Titullin “Antar Nderi” i Shoqates Kombetare te Miqesise dhe Bashkepunimit Shqiperi–Itali
 • 2011 Merr titullin "Exccellente Vitaliano Brancati" - Sicili Itali
 • 2011 Emrohet Anëtar i Komitetit Shkencor i Akademise Bonifaciana në Romë, Itali
 • 2011 Presidenti i Shteteve te Bashkuara te Amerikes,Barack Obama, i ka akorduar cmimin ne fushen e "The President's Volunteer Service Aeard", shoqeruar me nje leter nga "The White House" - Washington e cila mban firmen e Presidentit Obama.
 • 2014 Merr Titullin “Akademik i Merituar i Institutit te Studimeve Historike Beato Pio IX
 • 2014 Akademik Senator i Norman Academy-Ruggero II University ne Roma me qender ne Florida USA, in association with Gold Medal and Premium International "Capitoline the Gold" Rome, Italy
 • 2014 Merr Cmimin Nderkombetar Giovanni Paolo II nga Akademia Bonifaciana
 • 2015 Merr Titullin "Akademik Nderi" i Norman Akademy ne Rome
 • 2015 Merr Medaljen e Arte per Merita Profesinale nga Norman Akademy ne Rome
 • 2015 Merr Titullin Vellezerit Kavaliere te Kryqit te Madh te “Kompania e nderuar Spitalore e Shpirtit të Shenjtë ”
 • 2015 Merr Titullin Commander – Traditional Tittle Laksamana i Royal Hause of Aranan
 • 2016 Bekim nga Ati i Shenjte Papa Francesku
 • 2016  Titull “Doktor Honoris Causa ne Shkencat Politike”, nga The Ruggero II University me qender ne Florida - USA.
 • 2016  Titull “Gentiluomo” nga Shoqata e Kavaliereve te Shen Silvestrit me Qender Tivoli – Itali
 • 2016 Me 5 Nendor Certifikatë e veçantë leshuar nga Kongresit Amerikan per njohjen e shquar dhe te paçmueshëm ne Shërbim ndaj komunitetit
 • 2016 Me 5 Nendor Certifikate e njohur nga Asambleja Legjislative e Kalifornise  SHBA ne nder te Induksionit tuaj në Urdherin e “Shen Mikel Harketarit” Për shërbimin shembullor dhe përkushtim ndaj komunitetit tuaj.
 • 2016 Medalje “Shqiponja e Arte” nga Klik Ekspo Grup Tirane – Shqiperi
 • 2017 Laura “Doktor Honoris Causa per Mardheniet Nderkombetare”nga Senati Akademik i Shoqates se Kerkimeve Shkencore dhe Studimeve Universitare Private ne Grono - Zvicer 
 • 2017 Universiteti Katolik Santae Mariae du Congo me jep titullin Profesor i Asocuar ne Shkencat Politike dhe Marredheniet Nderkombetare. Dekreti u firmos nga Drejtori i Pergjithshem i Universitetit Zoti Jules Thomas Mukadi me daten 21 Tetor 2017 ne Kinshasa/Ngaliema.
 • 2018 Çmimi Ndërkombëtar Shën Françesku 2018 "Ambasador i Paqes " akorduar nga Kultur Ambiente & Qendra për Paqe Nohe-ONU – Rome Itali
 • 2018 Titulli “Magister Honoris Causa ne Shkencat Dipllomatike” per vlerat morale, civile etike e religioze akorduar nga Senati Akademik i Norman Academy Rome - Itali firmosur nga Presidenti i Akademise Dr.Prof. Giulio Tarro Phd MD

Aktivitet  Social

Redakto
 • 1993 NenKryetar i Shoqates Katolike te Shqiperise
 • 2002 President i Fondacionit Nderkombetar “Papa klementi XI-Albani”
 • 2005 Drejtor i Pergjithshem i Institutit te Ekonomise dhe Kultures Italo–Shqiptare
 • 2006 Kryetar i Shoqates se te Perndjekurve Politike Demokristiane
 • 2011 Anëtar i Komitetit Shkencor i Akademise Bonifaciana në Romë, Itali
 • 2009 Delegat për Shqiperi i “Noble Dynasty the Caputo Family Association”
 • 2015 Perfaqesuesi i Shqiperise per Norman Akademy ne Rome, me qender ne Filadelfia USA.
 • 2015 Gran Priore per Shqiperine i Urdherit “Cavaglieri di San Pietro e San Paolo” me qender ne Melbourne te Australise.
 • 2015 Gran Priore per Shqiperine i Urdherit “San Michele Arcangelo” me qender ne Californi te Amerikes.
 • 2015 Perfaqesues i Shtepise Mbreterore te Gjeorgjise ne Shqiperi
 • 2016 Perfaqesues per Shqiperine i Shoqates se Kavaliereve te Shen Silvestrit me Qender Tivoli - Itali
 • 2016  Titull “Gentiluomo” nga Shoqata e Kavaliereve te Shen Silvestrit Tivoli – Itali
 • 2016 Me 5 Nendor Certifikatë e veçantë leshuar nga Kongresit Amerikan per njohjen e shquar dhe te paçmueshëm ne Shërbim ndaj komunitetit
 • 2016 Me 5 Nendor Certifikate e njohur nga Asambleja Legjislative e Kalifornise  SHBA ne nder te Induksionit tuaj në Urdherin e “Shen Mikel Harketarit” Për shërbimin shembullor dhe përkushtim ndaj komunitetit tuaj.
 • 2016 Medalje “Shqiponja e Arte” nga Klik Ekspo Grup Tirane – Shqiperi
 • 2017 Laura “Doktor Honoris Causa per Mardheniet Nderkombetare”nga Senati Akademik i Shoqates se Kerkimeve Shkencore dhe Studimeve Universitare Private ne Grono - Zvicer
 • 2017 Universiteti Katolik Santae Mariae du Congo me jep titullin Profesor i Asocuar ne Shkencat Politike dhe Marredheniet Nderkombetare. Dekreti u firmos nga Drejtori i Pergjithshem i Universitetit Zoti Jules Thomas Mukadi me daten 21 Tetor 2017 ne Kinshasa/Ngaliema.
 • 2018 Çmimi Ndërkombëtar Shën Françesku 2018 "Ambasador i Paqes " akorduar nga Kultur Ambiente & Qendra për Paqe Nohe-ONU – Rome Itali
 • 2018 Titulli “Magister Honoris Causa ne Shkencat Dipllomatike” per vlerat morale, civile etike e religioze akorduar nga Senati Akademik i Norman Academy Rome - Itali firmosur nga Presidenti i Akademise Dr.Prof. Giulio Tarro Phd MD
 • 2018 Medalja e Arte “Ligj dhe Drejtesi” nga Norman Academy- Rome Itali
 • 2018 Medalja Kalores i “La Noble Compania  Bernardo de Galvez” - Spanjë. Vëllazërimi i Kaloresve të Shoqërisë Fisnike Bernardo De Galvez.
 • 2019 Antar i Bordit Këshillimor. Bordi Këshillimor Fakulteti i Studimeve të Afrikës Moderne funksionon si një entitet kolegji brenda Universitetit Logos University, i cili vepron sipas dispozitave të Bordit të Edukimit të Shtetit të Floridas, SHBA.
 • 2019 Antar i Bordit Këshillimor Universiteti Katolik i Spanjës së Re (UCNE) Miami Florida
 • 2019 Kavalier i Kryqit te Madh te Trendafilave - Urdhri më i nderuar i Kalorësve të Krishterë të Trendafileve - Kanada
 • 2020 Zëvendës Princi Fisnik i "Nueftra Senora de Sion" - Brazil
 • 2020 Nr. 6 në listen e Antareve te Nderit të Shoqatës "Unioni Kombëtar për Meritat ne Republikën Italiane (UNIMRI)
 • 2020 Kryqi i Artë nga Shoqata "La Laterna" Cenacle Artistike Ndërkombëtare e Arteve të Bukura, Shkencave, Punës, Sportit dhe Argëtimit, për punën e palodhur dhe kontributin e Harmonisë dhe Paqes midis Popujve.
 • 2020 Programi i Çmimeve të Arsimit të Presidentit 2020 të SHBA, Titulli "Përsosmëri Akademike e Shquar" nënshkruar nga Presidenti i SHBA Z. Donald Trump
 • 2020 Kalorës i Urdhrit të Kalorësve të Mbretëreshës së Qiellit (Ordo Equestris Reginae Caeli - Gjermani)
 • 2021 - Çmimi Special i per Karrieren "Constantinus Magnus 2021 International Award"
 • 2021 - Akademik Nderi i Fondacionit "Centro Studi Delfico" për Meritat në jeten sociale e kulturore.

Jeta personale

Redakto

Është i martuar dhe ka dy femijë.

Lidhje të jashtme

Redakto