Një zonë ekonomike ekskluzive (EEZ), siç përcaktohet nga Konventa e Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit të vitit 1982, është një zonë detare në të cilën një shtet sovran ka të drejta ekskluzive në lidhje me eksplorimin dhe përdorimin e burimeve detare, duke përfshirë prodhimin e energjisë nga uji dhe era. EEZ nuk përcakton pronësinë e ndonjë veçorie detare (ishuj, shkëmbinj dhe lartësi të ulëta të baticës) brenda ZEE-së.

Shëmbull: Zona ekskluzive ekonomike e Afrikës jugoreOqeanin Atlantik dhe Indian

Ai shtrihet nga kufiri i jashtëm i detit territorial (22.224 kilometra ose 12 milje detare nga vija bazë) nga 370.4 kilometra (ose 200 milje detare) nga bregu i shtetit në fjalë. Ai gjithashtu referohet si një diferencë kontinentale detare dhe, në përdorim kolokial, mund të përfshijë shelfin kontinental. Termi nuk përfshin as detin territorial, as shelfin kontinental përtej kufirit 200 milje detare. Dallimi midis detit territorial dhe zonës ekskluzive ekonomike është se e para jep sovranitet të plotë mbi ujërat, ndërsa e dyta është thjesht një "e drejtë sovrane" që i referohet të drejtave të shtetit bregdetar nën sipërfaqen e detit. Ujërat sipërfaqësore janë ujëra ndërkombëtare.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto