Zonat e mbrojtura të Shqipërisë

Zonat e mbrojtura të Shqipërisë përfshijnë një sërë emërtimesh të ndryshme aktuale në të gjithë territorin e vendit. Politika kombëtare për qeverisjen dhe menaxhimin e zonave të mbrojtura zbatohet nga Ministria e Mjedisit dhe Turizmit nëpërmjet Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura të Shqipërisë (AKZM) . Aktualisht, ka 799 zona të mbrojtura [1] duke përfshirë 14 parqe kombëtare, 1 park detar, 2 rezervate natyrore, 22 rezervate natyrore të menaxhuara, 5 peizazhe të mbrojtura dhe 770 zona të tjera të mbrojtura të kategorive të ndryshme. [2] [3] [4] Më tej një rezervë biosfere, 3 zona të trashëgimisë botërore, 4 zona ramsar, 45 zona të rëndësishme bimore dhe 16 zona të rëndësishme shpendësh ndodhen në Shqipëri. [5] [6] [7] [8] [9] Ndërkohë, qeveria shqiptare ka shpallur si zona me rëndësi kombëtare vijën bregdetare të Shqipërisë dhe brezin e gjelbër të Tiranës. [10]

Rrjeti i zonave të mbrojtura në Shqipëri, 2014
Parku Kombëtar i Malit Lure-Deje, një nga zonat më të bukura të mbrojtura në Shqipëri, pësoi dëme të rënda nga prerjet ilegale pas rënies së komunizmit në vitet 1990.

Megjithatë, zonat e mbrojtura po kërcënohen nga prerjet e paligjshme, zjarret në pyje dhe ndërtimi i hidrocentraleve, të cilat kanë nxitur disa protesta nga ambientalistët dhe shoqëria civile, ndërkohë që moratoriumi i prerjeve dhe gjuetisë ka ringjallur disi me sukses faunën dhe florën e disa zonave të mbrojtura. .

Në vitin 2020, qeveria shqiptare ka rinovuar hartën e zonave të mbrojtura duke ndryshuar emërtimet, zonat e mbulimit dhe duke shtuar zona të reja në rrjet si p.sh. lumi Vjosa . [11] [12] [13]

Lista e zonave të mbrojturaRedakto

Emërtimi Foto Rajoni Themeluar CDDA Lokacioni Harta

IUCN Category IRedakto

Gashi River Nature Reserve

Rezerva Natyrore e Lumit të Gashit
3,000 hectares (7,400 acres) 1996[14] 101471 Tropojë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Rrajcë Nature Reserve

Rezerva Natyrore e Rrajcës
2,130 hectares (5,300 acres) /2008[15] 101473 Librazhd Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.

IUCN Category IIRedakto

Karaburun-Sazan Marine Park

Parku Detar Karaburun-Sazan
12,570.82 hectares (31,063.2 acres) 2010 555513696 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Butrint National Park

Parku Kombëtar i Butrintit
9,424.4 hectares (23,288 acres) 2000 181966 Sarandë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Divjaka-Karavasta National Park

Parku Kombëtar Divjakë-Karavasta
22,230 hectares (54,900 acres) 2007 4679 Fier, Lushnjë, Kavajë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Theth National Park

Parku Kombëtar i Thethit
2,630 hectares (6,500 acres) 1966 12444 Shkodër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Llogara National Park

Parku Kombëtar i Llogarasë
1,010 hectares (2,500 acres) 1966 11667 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Prespa National Park

Parku Kombëtar i Prespës
27,750 hectares (68,600 acres) 1999 181967 Korçë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Dajti National Park

Parku Kombëtar i Dajtit
29,384.18 hectares (72,609.9 acres) 1966 344 Tirana Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Shebenik-Jablanica National Park

Parku Kombëtar Shebenik-Jabllanicë
33,927.7 hectares (83,837 acres) 2008 555513697 Librazhd Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Tomorr National Park

Parku Kombëtar i Tomorrit
26,106 hectares (64,510 acres) 1996 346 Berat, Gramsh, Skrapar Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Lurë-Dejës Mt National Park

Parku Kombëtar Lurë-Mali i Dejës
20,242 hectares (50,020 acres) 1966 345 Dibër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Valbonë Valley National Park

Parku Kombëtar Lugina e Valbonës
8,000 hectares (20,000 acres) 1996 101424 Tropojë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Fir of Hotova-Dangell National Park

Parku Kombëtar Bredhi i Hotovës
34,361.1 hectares (84,908 acres) 2008 101425 Përmet Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Shtamë Pass National Park

Parku Kombëtar i Qafë Shtamës
2,000 hectares (4,900 acres) 1996 101427 Krujë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Fir of Drenova National Park

Parku Kombëtar Bredhi i Drenovës
1,380 hectares (3,400 acres) 1966 62072 Korçë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.

IUCN Category IIIRedakto

Blue Eye

Syri i Kaltër
180 hectares (440 acres) 1996 101466 Delvinë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Ksamil Islands

Ishujt e Ksamilit
15 hectares (37 acres) 2002 181969 Sarandë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Grama Bay

Gjiri i Gramës
5 hectares (12 acres) 2002 182122 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Delta of Palasë

Delta e Përroit të Palasës
0.5 hectares (1.2 acres) 2002 182078 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Black Lake, Martanesh

Liqeni i Zi
0.8 hectares (2.0 acres) 2002 182253 Dibër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Korab Plain

Rrafsh i Korabit
0.2 hectares (0.49 acres) 2002 182428 Dibër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Pirates Cave

Shpella e Piratëve
2 hectares (4.9 acres) 2002 182611 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Bënjë hot springs

Ujërat Termale të Bënjës
0.6 hectares (1.5 acres) 2002 182674 Përmet Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Landslide of Këllez

Rrëshqitja e Këllezit
540 hectares (1,300 acres) 2002 182537 Gjirokastër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Kakomë Bay

Gjiri i Kakomës
5 hectares (12 acres) 2002 182122 Vlorë, Sarandë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Forests of Zvërnec

Pyll i Zvërnecit
7 hectares (17 acres) 2002 182403 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Hill of Muzina

Bokërrimat e Muzinës
4 hectares (9.9 acres) 2002 182005 Delvinë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Hill of Vuno

Bokërrimat e Vunoit
10 hectares (25 acres) 2002 182011 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.

IUCN Category IVRedakto

Lake Shkodër Nature Reserve

Parku Natyror i Menaxhuar Liqeni i Shkodrës
26,535 hectares (65,570 acres) 2005 332697 Shkodër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Korab-Koritnik Nature Park

Parku Natyror i Korab-Koritnikut
5,500.70 hectares (13,592.5 acres) 2011[16] 555560373 Dibër, Kukës Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Nikaj-Mërtur Regional Nature Park

Parku Natyror Rajonal Nikaj-Mërtur
17,505 hectares (43,260 acres) 2008 - Tropojë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Bogovë Nature Park

Parku Natyror i Bogovës
330 hectares (820 acres) 1977 11681 Skrapar Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Kunë-Vain-Tale Nature Park

Parku Natyror Kunë-Vain-Tale
330 hectares (820 acres) 2010 11661 Lezhë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Ulza Lake Nature Park

Parku Natyror Rajonal i Liqenit të Ulzës
4,206 hectares (10,390 acres) 2013 555560372 Mat Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Shkreli Regional Nature Park

Parku Natyror Rajonal i Shkrelit
20,282 hectares (50,120 acres) 2015 Malësi e Madhe Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Kthella Regional Nature Park

Parku Natyror Rajonal i Kthelles
9,400 hectares (23,000 acres) 2015 Mat Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Zagoria Nature Park

Parku Natyror i Zagorise
24,590 hectares (60,800 acres) 2018 Gjirokastër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Fierza Lake Regional Nature Park

Parku Natyror Rajonal i Liqenit te Fierzes
8,169 hectares (20,190 acres) 2014 Kukës Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.

IUCN Category VRedakto

Mali me Gropa-Bizë-Martanesh

Protected Landscape


Peisazhi i Mbrojtur
Mali me Gropa-Bizë-Martanesh
25,266.42 hectares (62,434.7 acres) 2007 101458 Bulqizë, Mat, Tirana Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Buna River-Velipoja Protected Landscape

Peisazhi i Mbrojtur Lumi Buna-Velipojë
23,027 hectares (56,900 acres) 2005 332698 Shkodër Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Canyon of Gjipe Protected Landscape

Peisazhi i Mbrojtur Kanioni i Gjipesë
1,200 hectares (3,000 acres) 2002 182182 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Kraste-Verjon Protected Landscape

Peisazhi i Mbrojtur Krastë-Verjon
1,469.24 hectares (3,630.6 acres) 2018 Kruje Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.

IUCN Category VIRedakto

Vjosa-Narta Protected Landscape

Peisazhi i Mbrojtur Vjosë-Nartë
19,412 hectares (47,970 acres) 2004 19738 Vlorë Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.
Guri i Nikës Resource Reserve

Rezerva Natyrore e Gurit të Nikës
2,200 hectares (5,400 acres) 1996 101463 Pogradec Lua error te Moduli:Location_map te rreshti 422: No value was provided for longitude.

Rezervat e BiosferësRedakto

Emri Foto Zona Themeluar Rrethi Vendndodhja
Rezervati Ndërkufitar Biosferik Ohër-Prespë</br> Ohër-Prespë Rëzervë Biosfere
</img> 446,244.52 hectares (1,102,694.2 acres) 2014 Korçë

Parqet ArkeologjikeRedakto

Emri Foto Zona Qarku Vendndodhja
Amantia [17] </img> 15 hectares (37 acres) Qarku Vlorë
Antigonia </img> 92 hectares (230 acres) Qarku Gjirokastër
Apolonia </img> 140 hectares (350 acres) Qarku Fier
Byllis </img> 30 hectares (74 acres) Qarku Fier
Lissus </img> 22 hectares (54 acres) Qarku Lezhë
Orikum </img> 694 hectares (1,710 acres) Qarku Vlorë
Fenika </img> 57 hectares (140 acres) Qarku Vlorë
Shkodër </img> 70 hectares (170 acres) Qarku Shkodër

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

 1. ^ "Initial assessment of protected areas in Albania" (PDF). iucn.org (në anglisht). fq. 1–12. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 21 mars 2022. Marrë më 21 prill 2022.
 2. ^ "Protected Areas System in Albania" (PDF). tap-ag.com (në anglisht). fq. 5. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 9 maj 2016. Marrë më 21 prill 2022.
 3. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 2011-01-12. Marrë më 2010-11-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 4. ^ "RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI" (PDF). mjedisi.gov.al.
 5. ^ UNESCO. "Ohrid-Prespa". unesco.org (në anglisht).
 6. ^ UNESCO. "Albania". whc.unesco.org (në anglisht).
 7. ^ Ramsar Convention. "ALBANIA" (PDF). ramsar.org (në anglisht).
 8. ^ "Important Plant Areas of the south and east Mediterranean region" (PDF). portals.iucn.org (në anglisht). fq. 76.
 9. ^ BirdLife International. "Albania". datazone.birdlife.org (në anglisht).
 10. ^ "Baza Ligjore | APR Tirana" (në anglishte britanike). Marrë më 2021-02-20.
 11. ^ "FLETORJA ZYRTARE" (PHP). planifikimi.gov.al. 23 maj 2017. Marrë më 2021-04-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "STUDIM PËR RIVLERËSIMIN ESISTEMIT" (PDF). akzm.gov.al. 2019. Marrë më 2021-04-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Map" (PDF). gazetasi.al. Marrë më 2021-04-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Euronatur. "Report of the Excursion to Ancient Beech Forests in Albania and Macedonia" (PDF). euronatur.org (në anglisht). fq. 9. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 26 gusht 2020. Marrë më 21 prill 2022.
 15. ^ Euronatur. "BEECH FORESTS ALONG THE GREEN BELT ALBANIA" (PDF). euronatur.org (në anglisht). fq. 9. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 31 gusht 2021. Marrë më 21 prill 2022.
 16. ^ "Korab - Koritnik Natural Park Management Plan" (PDF). researchgate.net (në anglisht). fq. 9.
 17. ^ "Archaeological Parks of Albania". archeoparks-albania.com (në anglisht).

Lidhje të jashtmeRedakto