NATO 7.62×51mm (nomenklatura zyrtare e NATO-s 7.62 NATO) është një fishek pushke pa buzë, me qafë të ngushtë. Është një standard për armët e vogla midis vendeve të NATO-s.

Fishekët e NATO-s 7,62×51 mm. Nga e majta në të djathtë: Bosh me plumb druri të brishtë, top, gjurmues dhe zjarrvënës të montuar në një rrip që nuk shpërbëhet.

E zhvilluar për herë të parë në vitet 1950, fisheku ishte futur për herë të parë në shërbimin e SHBA-së për pushkën M14 dhe mitralozin M60. Shumë armë zjarri të tjera që përdorin NATO-n 7.62×51mm janë në shërbim sot, veçanërisht pushkë të ndryshme qitës/pushkë snajper dhe mitralozë të mesëm/mitralozë me qëllime të përgjithshme (d.m.th. Pushka Snajper M24 dhe Mitralozi i Mesëm M240). Fisheku përdoret nga personeli ushtarak, në armë të montuara dhe të shërbyera nga ekuipazhi që montohen në automjete, avionë dhe anije.[1]

Shiko edhe

Redakto

5.56×45mm NATO

12.7x99mm NATO

Referime

Redakto
  1. ^ "7.62×51mm NATO", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-22