Ahmet Zenel Gjonbalaj ose Ahmet Zeneli (1803–1893) ishte një luftëtar dhe komandant shqiptar gjatë periudhës së zgjimit kombëtar shqiptar në shekullin e 19-të, i cili luftoi kundër përpjekjeve të Principatës së Malit të Zi për të aneksuar atdheun e tij, Plavë - Gusinje, përkrah Ali Pashës. Gusinje dhe patriotëve të tjerë shqiptarë. [1]

Biografia Redakto

Ahmet Zenel Gjonbalaj lindi në vitin 1803 në fshatin Vuthaj në jug të Gusinjes në Alpet Shqiptare . Ai ishte pasardhës i vëllazërisë Gjonbalaj që e ka prejardhjen nga figura e Gjon Balës dhe bijve të tij; të cilët vetë e kishin origjinën nga Nikçi i Kelmendit . Babai i Ahmetit, Zenel Mehmeti, ishte gjithashtu një luftëtar i njohur dhe kishte shërbyer nën forcat osmane kundër Ekspeditës së Moresë të udhëhequr nga francezët. Gjatë viteve 1850, Ahmet Zeneli ishte ndër luftëtarët shqiptarë nën drejtimin e Ali Pashë Gusinjes, i ngarkuar me mbrojtjen e Plavës dhe Gusinjes nga pushtimet e jashtme. [2]

Djali i tij, Mal Ahmeti, luftoi kundër pushtuesve malazezë në vitet 1879-1880 dhe vazhdoi të luftonte në Betejën e Shkodrës më 1912. Ai vdiq në moshën 60-vjeçare, ndërsa Ahmet Zeneli vdiq i qetë në shtëpinë e tij në moshën 90-vjeçare [3] [4]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Dedushaj, Rexhep. "100 vjet ne lufte". malsia.eu. Arkivuar nga origjinali më 21 mars 2017. Marrë më 25 dhjetor 2016.
  2. ^ Xhemaj, Uke (1977). Gjurmime albanologjike: Folklor dhe etnologji, Volym 5–7 (bot. Gjurmime albanologjike: Folklor dhe etnologji, Gjurmime albanologjike: Folklor dhe etnologji). University of Michigan: Albanološki institut u Prištini, Instituti Albanologijik i Prishtinës, 1977. fq. 171, 175, 182. Marrë më 16 qershor 2022.
  3. ^ Dedushaj, Rexhep (1 maj 2014). Gjurme Mergimtaresh. New York: Vatra, Gazeta Dielli. fq. 9. Marrë më 25 dhjetor 2016.
  4. ^ Cetta, Anton (1981). Kerkime Folklorike (Folklore Search), Biblioteka Etnos (bot. Rilindja). University of Michigan: Rilindja. fq. 220. Marrë më 25 dhjetor 2016.