Akademos ose Akademus ( /ˌ æ k ə d I m ə s / ; Greek Ancient : Ἀκάδημος), gjithashtu Hekademos ose Hecademus (Ἑκάδημος) ishte një hero i njohur në Historinë e Athinës si dhe në mitologjinë greke .

Plutarkubiografinë e tij për mbretin Athinas Theseus (vrasësin e Minotaurit) thotë se, pasi ishte i ve dhe mbushi moshën 50 vjeç, mbreti rrëmbeu Helenën e bukur 12-vjeçare (shumë kohë para se ajo të martohej me Menelaun, u takua me Parisin dhe kjo ishte shkaku i Luftës së Trojës). Për shkak të këtij zemërimi, vëllezërit e saj binjakë Castor dhe Pollux pushtuan Atikën për të çliruar motrën e tyre dhe kërcënuan të shkatërrojnë Athinën. Akademus e kurseu qytetin duke u thënë atyre se ku ishte (e fshehur në Aphidnae ). Për këtë, Akademus u nderua nga qyteti si një shpëtimtar. [1] Gjithashtu për këtë arsye Tyndaridët i treguan gjithmonë shumë mirënjohje, dhe sa herë që Lacedaemonians pushtonin Atikën, ata gjithmonë kursyen tokën që i përkiste Akademusit, e cila shtrihej në Kefisus, gjashtë stadia nga Athina. [2] [3]

Kjo pjesë e tokës u zbukurua më pas me trungje të rrapit oriental dhe plantacione ulliri [4] si dhe u quajt Akademia sipas pronarit të saj fillestar. [5]

Kjo korije pemësh (zabel) në anën veriperëndimore të qytetit, e njohur si vendvarrimi i tij, si dhe një vend kushtuar kujtimit ndaj tij. Brenda kësaj korije Platoni mbante ligjërata dhe kështu u ngrit fraza e kohës "Pemët e Akademisë".[1] Për shkak të kësaj, emri i Akademusit ka qenë sidomos i lidhur me emrin arkaik të Akademisë së Platonit, Hekademeia, e cila gjendej jashtë mureve të Athinës.

Zona ishte e shenjtë për Athinën, perëndeshën e mençurisë dhe të pavdekshëm të tjerë; që nga Epoka e Bronzit ajo ruajti kultin e saj fetar, i cili ndoshta ishte i lidhur me perënditë e heroit, Dioskouri (Castor dhe Polydeukes), dhe mbi të gjitha për heroin Akademos. Në kohët klasike, emri i vendit kishte evoluar në Akademeia . Pemët e saj të shenjta mobilonin vajin e ullirit që shpërndahej si një lloj çmimi sportiv në Lojërat Panathenaike dhe që përbëhej nga amforet e dekoruara fine Panathenaike të dedikuara për fituesit.

Referime

Redakto
  1. ^ a b Roger L. Cooke (2005). The History of Mathematics: A Brief Course (në anglisht). John Wiley & Sons, Inc.
  2. ^ Plutarch, Theseus 32
  3. ^ Diogenes Laërtius iii. L § 9
  4. ^ Plutarch, Cimon 13
  5. ^ Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (në anglisht), 1867