Ami Boué (16 mars 1794 – 21 nëntor 1881) ishte një gjeolog me origjinë franceze Huguenot. I lindur në Hamburg ai u trajnua në Edinburg dhe në të gjithë Evropën. Ai udhëtoi nëpër Evropë, duke studiuar gjeologji, si dhe etnologji, dhe konsiderohet të jetë ndër të parët që prodhoi një hartë gjeologjike të botës.

Ami Boué
Ami Boué, 1880
U lind në16 March 1794
Vdiq21 November 1881
KombësiaFrancez
ShtetësiaPerandoria Austriake
ÇmimetWollaston Medal (1847)
Karriera shkencore
FushatGjeologjia

Biografia Redakto

Boué lindi në Hamburg ku gjyshi i tij Jacques Chapeaurouge ishte vendosur në vitin 1705 ku edhe krijoi një kompani transporti e cila u rrit. I lindur në një shtëpi të pasur, Boué studioi në Hamburg dhe Gjenevë para se të studionte mjekësi në Edinburg nga 1814 deri në 1817. Këtu ai ra nën ndikimin e Robert Jameson, mësimet e të cilit në gjeologji dhe mineralogji frymëzuan karrierën e tij të ardhshme. Boué u udhëhoq kështu për të bërë ekspedita gjeologjike në pjesë të ndryshme të Skocisë dhe Hebrides, dhe pasi mori diplomën e mjekut në 1817 ai u vendos për disa vjet në Paris. [1] [2]

Në 1820 ai shkroi Essai géologique sur l'Écosse, në të cilën shkëmbinjtë shpërthyes në veçanti i përshkruan me kujdes. [3] Ai udhëtoi shumë në Gjermani, Austri dhe Evropën jugore dhe Ballkan, duke studiuar formacione të ndryshme gjeologjike dhe duke u bërë një nga pionierët në kërkimet gjeologjike. Ai ishte një nga themeluesit e Société Géologique de France në 1830, dhe ishte presidenti i tij në 1835. Boué u martua me Eleonore Beinstingel në 1826 dhe jetoi në Bernë dhe më pas në Vöslau. Në 1841 ai u vendos në Vjenë dhe u natyralizua si austriak.

Akademinë Perandorake të Shkencave në Vjenë ai i kompletoi me dokumente të rëndësishme mbi gjeologjinë e Shteteve të Ballkanit (1859-1870), dhe gjithashtu botoi veprën me titull Mémoires géologiques et paléontologiques (Paris, 1832) dhe La Turquie d'Europe; observations sur la geographie, la géologie, l'histoire naturelle, etj. (Paris, 1840).

Boué ishte një ithtar i shndërrimit të specieve . Ai ishte nën ndikimin e pikëpamjet evolucioniste të Jentienne Geoffroy Saint-Hilaire dhe Jean-Baptiste Lamarck . [4]

Ai ishte mbështetës i gjenerimit spontan dhe argumentoi se organizmat e gjeneruar spontanisht ekzistonin në nivelin mikroskopik midis kafshëve dhe bimëve. [4]

Maja Ami Boué në Graham Land në Antarktidë dhe Rruga Ami Boué në Sofje, Bullgari mbajnë emrin e tij Ami Boué. [5]

Galeria Redakto

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Geikie, Archibald (1 dhjetor 1881). "Ami Boué". Nature (në anglisht). 25 (631): 109–111. Bibcode:1881Natur..25..109G. doi:10.1038/025109a0. Marrë më 1 shkurt 2019 – nëpërmjet Internet Archive.
  2. ^ Schweizer, Claudia; Seidl, Johannes (2011-12-01). "AMI Boué's (1794-1881) Valuation of Geological Research Regarding its Application to Human Civilisation". Earth Sciences History (në anglisht). 30 (2): 183–199. doi:10.17704/eshi.30.2.g4n153q313816760. ISSN 0736-623X.
  3. ^ Geikie, Archibald (1905). The Founders of Geology (në anglisht) (bot. 2nd). London and New York: Macmillan and Co., Limited. fq. 263–264. Marrë më 1 shkurt 2019 – nëpërmjet Internet Archive.
  4. ^ a b Corsi, Pietro. (2012).
  5. ^ Ami Boué Peak SCAR Composite Gazetteer of Antarctica