Anastas Kullurioti (lindur në vitin 1820 sipas të dhënave të Fjalorit Enciklopedik Shqiptar) me origjinë nga Kulluri ka qenë patrioti shqiptar më i madh ndër Shqiptarët e Greqisë. Ai pati dëshirën të veprojë ndër Shqiptarët e Greqisë si pat punuar De Rada ndër Italoshqiptarët. Për këtë Kullurioti qe ndjekur dhe internuar shumë herë prej qeverisë greke. Më 1879 botoi fletoren greke "Zëri i Shqipërisë" (I fonì tis Alvanias). Ky është dhe autori i veprës së çmuar greqishte "Abetare shqipe sipas idiomit shqiptar që flitet në Greqi". Te kjo vepër ndodhen tekste popullore shqipe nga Greqia. E tij është dhe vepra "Klumësh për foshnja", botuar si dhe abetarja më 1882 në Athinë.

Anastas Kullurioti
Emri Anastas
Mbiemri Kullurioti
Lindur më 1820
Lindur në Athinë, Perandoria Osmane
Vdiq më 1887
Vdiq në Athinë, Greqi
Kombësia shqiptare
Shtetësia greke, SHBA
Profesioni shkrimtar

JetaRedakto

Lindi në Kullur[1], emri popullor i Salaminës, më pas së bashku me familjen u vendos në Plakë të Athinës. I ati, Jano Kullurioti, humbi jetën në luftë gjatë Revolucioni grek. Anastasi në moshë të re emigroi në SHBA dhe me pas u kthye sërisht në Greqi. Në vitet e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit botoi gazetën “I foni tis Alvanias” (Zëri i Shqipërisë). Botoi abetare shqipe, si dhe broshura të ndryshme për çështjen shqiptare “Ankimet e shqiptarëve”. Mbrojti çështjen shqiptare dhe të drejtat e arvanitasve për gjuhë, kulturë e dije bashkë me kolegun e tij Arvanitas të shquar Panajot Kupitorin (1821-1881). Në verë 1883 bëri një udhëtim në Shqipëri, por nuk qëndroi gjatë për shkak të ndërhyrjeve të konsullatës Greke pranë autoriteteve Osmane të Gjirokastrës të cilat e dëbuan nga Shqipëria. Luftoi hapur kundër Megali Idhesë greke që punonte në dëm të çështjes shqiptare, për çfarë fitoi armiqësinë dhe më pas vdekjen prej qarqeve ultrashoveniste të cilat e helmuan në vitin 1887. Anastas Kullurioti është figura më e ndritur e arvanitasve në vitet 1880, ndaj të cilit edhe sot e kësaj dite në Greqi mbahet një qëndrim mohues duke u përpjekur që arvanitasit të mos ndikohen prej ideve të tij iluministe si për shqiptarët në brigjet e Adriatikut dhe Jonit po ashtu dhe arvanitasit anë e mbanë Greqisë.

 
Alvanikon Alfavitarion, ose Abavatar arbëror.

Anastas Kulluritit i takon kjo thënie shume simbolike : "Kombet nuk janë insekte, që mund të heqin dorë dhe të braktisin aq kollaj kombësinë, gjuhën zakonet dhe traditat e tyre si gjarpërinjtë që nderojnë lëkuren, të mohojnë eterit, memedheun dhe fisnikërinë e tij, traditat e trimërisë së vet, është anakronizëm dhe e padëgjuar, që në historinë e kombeve të gjejmë një popull aq haram dhe indiferent ndaj vetvetes."  1. ^ Zihni Reso, Anastas Kullurioti dhe Zëri i Shqipërisë,Tiranë: 8 Nëntori,1981,. 20.