Arybbas (Stampa:ELSalt; † pas 342/41 v. C.) ka qenë, rreth shek teë 4 p.e.s. mbreti i Molosseve , dhe hegjemon i Epirit.

Arybbas vinte nga dinastia e sundimtarëve moloseë të Aiakideve dhe ishte një bir i Alketas.[1] , Kur vdiq babai i tij, rreth 370 pes, u grind fillimisht me të vëllain e tij më të vjetër Neoptolemos për shkak të fronin, derisa ky më në fund e pranoi për bashkëregjent. Pas vdekjes se Neoptolemus diku para 357 pes, dhe u martua me vajzen e tij me të vjetër Troas keshtu qe u be i vetmi mbret i Molossians, dhe kujdestari i Neoptolemos' fëmijët më të vegjël t Neoptolemos per Olympias dhe Alexandros.[2]

360 v. Chr. ishin Ilirët nën Bardylis e mundshme për 385 v. C., Arybbas' pastaj të zhvendosur ati i Alketas përsëri në fronin e kishte sjellë në Epirin.[3] Me një shqetësim në të ardhmen, mbrojtje më të mirë kundër këtyre sulmeve e kishte ndoshta instrumentale në atë Arybbas të 357 v. C., për të formuar një Aleancë me zhvillim mbreti maqedonas Filipi II kështjellë, me nënshkrimin e Paktit të Olympia për një nga gratë e tij.[4]

Arybbas kishte dy djem, për të cilën ai është i vjetër, Alketas, në favor të rinj, Aiakides, për të fronit, të përjashtuar dhe nga Toka e të internuarve.[5] për më Tepër, ai ishte gjyshi i Pyrrhus.[6] marrëdhënien e Tij me Filipin II, ndoshta pas një ndikim vendimtar në Epirin, i kërkuar, i zhvilluar, por së shpejti u bë shumë negative. Tashmë në 349 B. C., maqedonase mbretit kundër Arybbas të fushës[7] , dhe i dergoi atij 342/341 v. C.,[8] krejtësisht jashtë mbretërinë e tij, tani Olympias' vëllai i vogël, Alexandros u përplas.[9] Arybbas ishte e Athenians ftuar një miqësore të mirëpritur të tij si gjyshi i tij Tharyps dhe babai i tij Alketas – të drejtat civile e dhënë.

Fatin e Arybbas e tij në vitin e vdekjes janë të panjohura. Jul Kaerst të dyshuar se ai ishte në mërgim vdiq.[10] Ai gjithashtu mund të, me që Aryptaios të jetë identik, sipas Diodorus Siculus[11] në Lamischen luftës (323-322 v. C.), si një udhëheqës i një pjesë e Molosser në anën e Grekëve kundër Maqedonasve luftuan në anën e Antipater lëvizur.[12]

Në rastin e 109. Lojërat olimpike 344 v. C. Arybbas fituesi i Tethrippon.[13]

Letërsi

Redakto

Verejtje

Redakto
 1. ^ Plutarku, Pyrrhus 1, 5; Pausanias, 1, 11, 1.
 2. ^ Pausanias, 1, 11, 3; Iustinus, 7, 6, 11; Plutarku, Pyrrhus 1, 5 dhe Alexander 2, 2.
 3. ^ Frontinus, Strategemata 2, 5, 19.
 4. ^ Iustinus 7, 6, 11f.; Satyros e Kallatis në Athenaios 13, 557b-c.
 5. ^ Diodorus Siculus, 19, 88, 1; Pausanias 1, 11, 5.
 6. ^ Plutarku, Pyrrhus 1, 5; khs.,
 7. ^ Demosthenes, 1, 13.
 8. ^ Takim sipas nenit Arybbas 1).
 9. ^ Diodorus 16, 72, 1 (e Arybbas' dëbimit dhe vdekjes së tij të hutuar); Iustinus 7, 6, 12, 8, 6, 7.
 10. ^ Julius Kaerst: Arybbas 1). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band II,2, Stuttgart 1896, Sp. 1497.
 11. ^ Diodorus 18, 11, 1.
 12. ^ Arybbas 1).
 13. ^ lista e fituesve në Themelet e Grek Botë