Ayn Rand (1905-1982) lindur me emrin Alisa Zinov'evna Rozenbaum, ishte një shkrimtare, filozofe dhe skenografe amerikane me origjinë ruse.[1][2] Autore e veprave të famshme si “The Fountainhead” dhe “Atlas Shrugged” (shqip, “Revolta e Atlasit”). Themeluese dhe promovuese e rrymës filozofike të Objektivizmit. Mbështetëse e individualizmit dhe e egoizmit racional, kuptuar si virtyti më natyror dhe më i rëndësishëm, i cili ka të bëjë me kërkimin e të mirës individuale pa i shkaktuar dëme të tjerëve.[3] Mbështetëse e kaptalizmit laissez-faire, por që refuzonte të quhej libertariane për shkak se nuk dëshironte të asociohej me anarkistët.[4]

Ayn Rand
Ditëlindja:2 shkurt 1905
Vendlindja:Shën Petersburg, Rusi
Ditëvdekja:6 mars 1982
Vendvdekja:New York, SHBA
Zhanri:Filozofia
Web-faqja:Ayn Rand.org
Ayn Rand.png

BiografiaRedakto

Vitet e paraRedakto

Zhvendosja në SHBARedakto

Veprat e paraRedakto

"Revolta e Atlasit" dhe ObjektivizmiRedakto

Shiko artikujt: "Revolta e Atlasit", dhe "Objektivizmi"

Vitet e funditRedakto

FilozofiaRedakto

Raporti me shkollat e tjera filofozikeRedakto

TrashëgimiaRedakto

Influenca politikeRedakto

Reagimi akademikRedakto

Lëvizja ObjektivisteRedakto

Citime nga veprat e Ayn RandRedakto

 • Po i afrohemi me shpejtlsi stadit të fundit të inversionit: Stadit ku qeveria është e lirë të bëjë gjithcka që i pëlqen, ndërsa qytetarët mund të veprojnë vetëm me leje – që është stadi i periudhave më të errëta të historisë njerzore, stadi i sundimit me forcën e egër.[5]
 • Racizmi është forma më e ulët, më e egër dhe më primitive e kolektivizimit.[6]

Vepra të zgjedhura të Ayn RandRedakto

 • 1936 We the Living
 • 1938 Anthem
 • 1943 The Fountainhead
 • 1957 Atlas Shrugged (shqip: Revolta e Atlasit)
 • 1961 For the New Intellectual
 • 1964 The Virtue of Selfishness
 • 1966 Captalism: The Unknown Ideal
 • 1969 The Romantic Manifesto
 • 1971 The New Left: The Anti-Industrial Revolution
 • 1979 Introduction to Objectivist Epistemology
 • 1982 Philosophy: Who needs it

Shiko dheRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ Den Uyl, Douglas & Rasmussen, Douglas, eds. (1986) [1984]. The Philosophic Thought of Ayn Rand (paperback ed.). Chicago: University of Illinois Press. ISBN 0-252-01407-3.OCLC 15669115.
 2. ^ Sciabarra, Chris Matthew (1995). Ayn Rand: The Russian Radical. University Park, Pennsylvania: Pennsylvania State University Press. ISBN 0-271-01440-7. OCLC 31133644.
 3. ^ Peikoff, Leonard (1991). Objectivism: The Philosophy of Ayn Rand. New York: E. P. Dutton.ISBN 0-452-01101-9. OCLC 28423965.
 4. ^ Gotthelf, Allan (2000). On Ayn Rand. Wadsworth Philosophers Series. Belmont, California: Wadsworth Publishing. ISBN 0-534-57625-7. OCLC 43668181.
 5. ^ Should Democratic Party Merge With Communist Party?
 6. ^ Ayn Rand. "Racism", The Virtue of Selfishness.

Burime informacioniRedakto