Bessarabia, Bessarabiya, Bullgarisht: Бесарабия Besarabiya) është një rajon historik në Evropën Lindore, kufizohet nga lumi Dniestër në lindje dhe lumi Prut në perëndim (Besharabia, Bessarabiya, Turqisht: Besarabya, . Sot Bessarabia është pjesa më e madhe (rreth 65%) e Moldavisë së sotme, me rajonin ukrainas Budjak që mbulon rajonin jugor bregdetar dhe një pjesë të Ukrainës Chernivtsi Oblast që mbulon një zonë të vogël në veri.

Harta e Besarabisë brenda Moldavisë dhe Ukrainës
Harta e Bessarabisë nga libri i Charles Upson Clark

Pas Luftës Ruso-Turke (1806-1812) dhe Paqësimit pasues të Bukureshtit, pjesët lindore të Principatës së Moldavisë, një vazal osman, së bashku me disa zona më parë nën sundimin e drejtpërdrejtë osman, iu cedua Rusisë Imperiale . Blerja ishte ndër blerjet e fundit territoriale të Perandorisë në Evropë. Territoret e reja të fituara u organizuan si Guvernatori i Besarabisë, duke adoptuar një emër të përdorur më parë për rrafshinat jugore, midis lumenjve të Dniestrit dhe Danubit. Pas Luftës së Krimesë, në vitin 1856, zonat jugore të Besarabisë u kthyen në sundimin moldav; Rregulli rus u rivendos mbi të gjithë rajonin në 1878, kur Rumania, rezultat i bashkimit të Moldavisë me Valakinë, u ushtrua presion në shkëmbimin e këtyre territoreve për Dobrujën.

Në vitin 1917, pas Revolucionit Rus, zona përbënte veten si Republika Demokratike Moldavi, një republikë autonome e një shteti të propozuar federal rus. Bërthamja bolshevike në fund të vitit 1917 dhe në fillim të vitit 1918, rezultoi me ndërhyrjen e ushtrisë rumune, me sa duket për të qetësuar rajonin. Menjëherë pas kësaj, asambleja parlamentare shpalli pavarësinë, dhe pastaj bashkimin me Mbretërinë e Rumanisë. Sidoqoftë, ligjshmëria e këtyre akteve ishte e diskutueshme, më e dukshme nga Bashkimi Sovjetik, i cili e konsideronte zonën si një territor të pushtuar nga Rumania.

Në vitin 1940, pas sigurimit të pëlqimit të Gjermanisë naziste përmes Paktit Molotov-Ribbentrop, Bashkimi Sovjetik bëri presion që Rumania të tërhiqej nga Besarabia, duke lejuar Ushtrinë e Kuqe të rimarrë rajonin. Zona u integrua zyrtarisht në Bashkimin Sovjetik: pjesa kryesore u bashkua me pjesët e ASSR Moldave për të formuar SSR moldave, ndërsa territoret e banuara nga shumicat sllave në veri dhe në jug të Besarabisë u transferuan në SSR të Ukrainës. Rritja e aksit Rumania rrëmbye shkurtimisht rajonin në vitin 1941 gjatë pushtimit nazist të Bashkimit Sovjetik, por e humbi atë në vitin 1944 kur vala e luftës ndryshoi. Në vitin 1947, kufiri sovjetik-rumun përgjatë Prut u njoh ndërkombëtarisht nga Traktati i Parisit i cili përfundoi Luftën e Dytë Botërore.

Gjatë procesit të shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik, SSR-të moldave dhe ukrainase shpallën pavarësinë e tyre në vitin 1991, duke u bërë shtetet moderne të Moldavisë dhe Ukrainës, duke ruajtur ndarjen ekzistuese të Besarabisë. Pas një lufte të shkurtër në fillim të viteve 1990, Moldavia Pridnestroviane u shpall në Transnistria, duke zgjeruar autoritetin e saj edhe mbi komunën e Bender në bregun e djathtë të lumit Dniestër. Një pjesë e zonave të banuara me Gagauz në Bessarabia jugore u organizua në 1994 si një rajon autonom në Moldavi.

Etimologjia

Redakto

Sipas interpretimit tradicional, emri Bessarabia (Basarabia në rumune) rrjedh nga dinastia Wallachian Basarab, që gjoja sundoi mbi pjesën jugore të zonës në shekullin e 14-të. Hulumtimet e fundit megjithatë kanë hedhur dyshime mbi këtë pikëpamje, pasi emri u aplikua për territorin nga kartografët perëndimorë, duke u shfaqur vetëm në gjysmën e dytë të shekullit të 17-të. Për më tepër, përdorimi i termit për t'iu referuar tokave moldave pranë Detit të Zi u hodh poshtë në mënyrë eksplicite si një konfuzion kartografik nga kronisti i hershëm moldav Miron Costin. Konfuzioni mund të jetë shkaktuar nga referencat polake në Wallachia si Bessarabia, interpretuar gabimisht nga kartografët perëndimorë mesjetarë si një tokë e ndarë midis atij vendi dhe Moldavisë. Sipas Dimitrie Cantemir, emri fillimisht zbatohej vetëm për pjesën e territorit në jug të Murit të Trajanit të Sipërm, disi më i madh se Budjak aktual. Emri Bessarabia mund të thotë fjalë për fjalë "skllevërit Bessi" (?) Pas fisit trakas, i cili u dëbua nga Traiani në veri të Danubit

Gjeografia

Redakto
 
Harta e Bessarabisë brenda Moldavisë me kalimin e kohës

Rajoni kufizohet nga Dniesteri në veri dhe në lindje, Prut në perëndim dhe në lumin e poshtëm Danub dhe Detin e Zi në jug. Ajo ka një sipërfaqe prej 45.630 km2 (17.620 sq mi). Zona është kryesisht fushore kodrinore me stepë të sheshtë. Është shumë pjellore dhe ka depozita të linjitit dhe gurore guri. Njerëzit që jetojnë në zonë rritin panxhar sheqeri, luledielli, gruri, misri, duhani, rrushi i verës dhe pemët. Ata gjithashtu rrisin dele dhe bagëti. Aktualisht, industria kryesore në rajon është përpunimi bujqësor.

Qytetet kryesore të rajonit janë Kishinau (ish-kryeqyteti i Besarabisë, sot kryeqyteti i Moldavisë), Izmail dhe Bilhorod-Dnistrovs'kyi, të quajtur historikisht Cetatea Albă / Akkerman (sot në Ukrainë). Qytete të tjera me rëndësi administrative ose historike përfshijnë: Khotyn, Reni dhe Kilia (sot të gjitha në Ukrainë), Lipcani, Briceni, Soroca, Balti, Orhei, Ungheni, Bender / Tighina dhe Cahul.

Historia

Redakto

Në fund të shekullit të 14-të, Principata e sapokrijuar e Moldavisë përfshinte atë që më vonë u bë e njohur si Besarabia. Më pas, ky territor ishte drejtpërdrejt ose tërthorazi, pjesërisht ose tërësisht i kontrolluar nga: Perandoria Osmane (si suzerain e Moldavisë, me sundim të drejtpërdrejtë vetëm në Budjak dhe Khotin), Perandoria Ruse, Rumania, BRSS. Që nga viti 1991, shumica e territorit përbëjnë thelbin e Moldavisë, me pjesë më të vogla në Ukrainë.

Parahistoria

Redakto

Territori i Besarabisë ka qenë i banuar nga njerëz për mijëra vjet. Kultura Cucuteni-Trypillian lulëzoi midis shekullit të 6-të dhe 3-të para Krishtit. Kultura indo-evropiane u përhap në rajon rreth 2000 pes.

Antikiteti

Redakto

Në antikitet rajoni ishte i banuar nga trakët, si dhe për periudha të ndryshme të shkurtra Cimmerianët, Scythians, Sarmatians dhe Celtët, veçanërisht nga fiset të tilla si Costoboci, Carpi, Britogali, Tyragetae dhe Bastarnae. Në shekullin VI para Krishtit, kolonët grekë krijuan koloninë e Tyras, përgjatë bregut të Detit të Zi dhe tregtohen me vendasit. Gjithashtu, Celtët u vendosën në pjesët jugore të Besarabisë, qyteti i tyre kryesor ishte Aliobrix.

Poltika e parë që besohet të ketë përfshirë të gjithë Besarabinë, ishte qeveria Dakëve e Burebistas në shekullin e 1 para Krishtit. Pas vdekjes së tij, politika u nda në copa të vogla dhe pjesët qendrore u unifikuan në mbretërinë e Daqit të Deçbalusit në shekullin e 1 pas Krishtit. Kjo mbretëri u mposht nga Perandoria Romake në 106. Basharabia Jugore u përfshi në perandorinë edhe më parë, në vitin 57 pas Krishtit, si pjesë e krahinës romake Mëzia Inferior, por ajo u sigurua vetëm kur Mbretëria Daciane u mposht në 106. Romakët ndërtuan mure mbrojtëse të tokave në Besarabinë Jugore (p.sh. Muri i Trajanit të Poshtëm) për të mbrojtur provincën Scythia Minor kundër pushtimeve. Me përjashtim të bregut të detit të Zi në jug, Besarabia mbeti jashtë kontrollit të drejtpërdrejtë romak; numri i fiseve që quhen historianët modern Dakët e Lirë[1]. 2 deri në shekujt e 5-të pa zhvillimin e kulturës Chernyakhov.

Në vitin 270, autoritetet romake filluan të tërhiqnin forcat e tyre në jug të Danubit, sidomos nga Dacia romake, për shkak të Gotos dhe Carpës. Gotët, një fis gjermanik, derdheshin në Perandorinë Romake nga Dnipi i poshtëm, përmes pjesës jugore të Bessarabisë (pikën Budjak), e cila për shkak të pozicionit dhe karakteristikave të saj gjeografike (kryesisht steppa), u përhap nga fise të ndryshme nomade për shumë shekuj. Në vitin 378, zona u hodh nga Huns.

Mesjeta e hershme

Redakto
 
Gjatë sundimit valle të Bessarabisë Jugore, ajo mori emrin e saj. (1390 harta)

Nga shekulli i tretë deri në shekullin e 11-të, rajoni u pushtua shumë herë nga ana e fiseve të ndryshme: Goths, Huns, Avars, Bulgars, Hungarians, Pechenegs, Cumans and Mongols. Territori i Besarabisë u përfshi në dhjetëra mbretëri kalimtare të cilat u shpërndanë kur erdhi një valë tjetër emigrantësh. Këto shekuj u karakterizuan nga një gjendje e tmerrshme e pasigurisë dhe lëvizjes masive të këtyre fiseve. Periudha u njoh më vonë si "Epoka e errët" e Evropës, ose Mosha e migrimeve.

Në vitin 561, Avarët kapën Bessarabia dhe ekzekutuan sundimtari lokal Mesamer. Pas avarëve, sllavët filluan të vinin në rajon dhe të vendosnin vendbanime. Pastaj, në vitin 582, Onogur Bulgars u vendosën në Bessarabia juglindore dhe në Dobrujën e veriut, nga të cilat ata u zhvendosën në Moesia Inferior (thuhet nën presion nga Khazarët) dhe formuan rajonin e sapolindur të Bullgarisë. Me ngritjen e shtetit të Khazarit në lindje, pushtimet filluan të zvogëloheshin dhe ishte e mundur të krijonte shtete më të mëdha. Sipas disa mendimeve, pjesa jugore e Besarabisë mbeti nën ndikimin e Perandorisë së Parë Bullgare deri në fund të shekullit të 9-të.

Midis shekujve 8 dhe 10, pjesa jugore e Besarabisë ishte e banuar nga njerëz nga kultura Ballkan Dunabian [6] (kultura e Perandorisë së Parë Bullgare). Mes shekujve të 9-të dhe 13-të, Besarabia përmendet në kronikat sllave si pjesë e Bolivisë (veri) dhe të Brodnikut (jug), që besohet [nga kush?] Të jenë principata vllehe të Mesjetës së hershme.

Pushtimet e fundit në shkallë të gjerë ishin ato të mongolëve të 1241, 1290 dhe 1343. Sehr al-Jedid (afër Orheit), një vendbanim i rëndësishëm i Hordës së Artë, daton nga kjo periudhë. Ata çuan në një tërheqje të një pjese të madhe të popullsisë në zonat malore në Karpatet Lindore dhe në Transilvani. Sidomos i ulët u bë popullsia në lindje të Prutit në kohën e pushtimeve të Tatarëve.

Në epokën e mesme të vonë, kronikat përmendin një "republikë" të Tighecit, para fillimit të themelimit të Principatës së Moldavisë, që ndodhet në afërsi të qytetit modern të Cahul në jugperëndim të Besarabisë, duke ruajtur autonominë e tij edhe gjatë Principatës së vonë edhe në shekullin e 18-të. Tregtarët e Genovese rindërtuan ose krijuan një numër të fortifikimeve përgjatë Dniestrit (sidomos Moncastro) dhe Danubit (duke përfshirë Kyliya / Chilia-Licostomo).

Principata e Moldavisë

Redakto
 
Pjesa më e madhe e Besarabisë ishte për shekuj pjesë e principatës së Moldavisë. (Harta 1800, Moldavia në portokalli të errët)
 
Akkerman fortress in Bilhorod-Dnistrovskyi, Ukraine) was one of the many important castles in Basarabia

Pas viteve 1360 rajoni u përfshi gradualisht në principatën e Moldavisë, e cila me 1392 krijoi kontroll mbi fortesat e Akkerman dhe Chilia, ku kufiri i saj lindor u bë Dniestër i lumit. Në pjesën e fundit të shekullit të 14-të, pjesa jugore e rajonit ishte për disa dekada pjesë e Valakisë. Dinastia kryesore e Wallachia quhej Basarab, nga e cila filloi emri aktual i rajonit. Në shekullin e 15-të, i gjithë rajoni ishte pjesë e Principatës së Moldavisë. Stefani i Madh vendosi midis 1457 dhe 1504, një periudhë gati 50 vjeçare, gjatë së cilës ai fitoi 32 beteja që mbronin vendin e tij kundër pothuajse të gjithë fqinjëve të tij (kryesisht osmanët dhe tatarët, por edhe hungarezët dhe polakët), duke humbur vetëm dy . Gjatë kësaj periudhe, pas çdo fitoreje, ai ngriti një manastir ose një kishë afër fushës së betejës duke nderuar krishterimin. Shumë nga këto fusha beteje dhe kisha, si dhe fortesa të vjetra, ndodhen në Besarabia (kryesisht përgjatë Dniestrit).

Në vitin 1484, turqit pushtuan dhe kapën Chilia dhe Cetatea Albă (Akkerman në turqisht), dhe aneksuan pjesën jugore bregdetare të Besarabisë, e cila pastaj u nda në dy sanjaka të Perandorisë Osmane. Në 1538, osmanët anifikuan më shumë tokë bisessilbiane në jug deri në Tighina, ndërsa Bessarabia qendrore dhe veriore mbeti pjesë e Principatës së Moldavisë (e cila u bë vazal e Perandorisë Osmane). Midis 1711 dhe 1812, Perandoria Ruse pushtoi rajonin pesë herë gjatë luftrave të saj kundër Perandorisë Otomane dhe Austriake.

Aneksimi nga Perandoria Ruse

Redakto
 
Moldavi (më vonë rumuni) - kufiri rus mes 1856/1857 dhe 1878

Me Traktatin e Bukureshtit të 28 majit 1812 - përfundimi i Luftës Ruso-Turke, 1806-1812 - Perandoria Osmane hoqi tokën midis Pruth dhe Dniestër, duke përfshirë edhe territoret e Moldavisë dhe Turqisë, në Perandorinë Ruse. Ky rajon i tërë u quajt atëherë Besarabia.

Në 1814, kolonët e parë gjermanë arritën dhe u vendosën kryesisht në pjesët jugore dhe bullgarët bisessilbian filluan të vendoseshin edhe në rajon, duke themeluar qytete të tilla si Bolhrad. Midis 1812 dhe 1846, popullsia bullgare dhe Gagauz emigruan në Perandorinë Ruse përmes lumit Danub, pasi jetuan shumë vite nën sundimin shtypës osman dhe u vendosën në Bessarabia jugore. Fiset turkefolëse të hordhisë Nogai gjithashtu banonin në rajonin e Budjakut (në Bucakun turk) të Besarabisë jugore nga shekulli XVI deri në shekullin XVIII, por u dëbuan tërësisht para vitit 1812.

Administrativisht, Besarabia u bë oblast i Perandorisë Ruse në 1818, dhe një guberniya në 1873.

Nga Traktati i Adrianopojës që përfundoi Luftën Ruso-Turke të viteve 1828-1829, u shtua gjithë Delta e Danubit në oblastin e Besarabisë. Në 1834, gjuha rumune u ndalua nga shkollat ​​dhe objektet qeveritare, pavarësisht 80% të popullsisë duke folur gjuhën. Kjo përfundimisht do të çonte në ndalimin e rumanisë në kisha, media dhe libra. Ata që protestuan kundër ndalimit të rumanisë mund të dërgoheshin në Siberi.

Bessarabia jugore u kthye në Moldavi

Redakto

At the end of the Crimean War, in 1856, by the Treaty of Paris, southern Bessarabia (later organised as the Cahul, Bolgrad, and Ismail counties) was returned to Moldavia, causing the Russian Empire to lose access to the Danuberiver.

In 1859, Moldavia and Wallachia united to form the Romanian United Principalities (Romania), which included the southern part of Bessarabia.

The railway Chișinău-Iași was opened on June 1, 1875 in preparation for the Russo-Turkish War (1877–1878) and the Eiffel Bridge was opened on April 21 [O.S. April 9] 1877, just three days before the outbreak of the war. The Romanian War of Independence was fought in 1877–78, with the help of the Russian Empire as an ally. Northern Dobruja was awarded to Romania for its role in the 1877–78 Russo-Turkish War, and as compensation for the transfer of the Southern Bessarabia.

Bessarabia jugore u kthye në Moldavi

Redakto

Në fund të Luftës së Krimesë, në 1856, me Traktatin e Parisit, Bessarabia jugore (më vonë organizuar si qarqe Cahul, Bolgrad dhe Ismail) u kthye në Moldavi, duke shkaktuar që Perandoria Ruse të humbasë hyrjen në lumin Danub.

Më 1859, Moldavia dhe Vllaka u bashkuan për të formuar Principatat e Bashkuara të Rumanisë (Rumania), që përfshinin pjesën jugore të Besarabisë.

Hekurudhat Chişinău-Iasi u hapën më 1 qershor 1875 në përgatitje për Luftën Ruso-Turke (1877-1878) dhe Ura Eifel u hap më 21 prill [O.S. 9 prill] 1877, vetëm tre ditë para shpërthimit të luftës. Lufta e Pavarësisë Rumune u zhvillua në 1877-78, me ndihmën e Perandorisë Ruse si një aleat. Dobruja Veriore iu dha Rumanisë për rolin e saj në luftën ruso-turke 1877-1978 dhe si kompensim për transferimin e Besarabisë Jugore.

Fillimi i shekullit 20

Redakto

Masakra e Kishinevit u zhvillua në kryeqytetin e Besarabisë më 6 prill 1903 pasi gazetat lokale botuan artikuj që nxitnin publikun të vepronte kundër hebrenjve; 47 ose 49 hebrenj u vranë, 92 u plagosën rëndë dhe 700 shtëpi u shkatërruan. Gazeta anti-semite Бессарабец (Bessarabetz, që do të thotë "Besarabian"), botuar nga Pavel Krushevan, insinuoi se një djalë rus u vra nga hebrenjtë vendas. Një tjetër gazetë, Свет (Lat. Svet, që do të thotë "Bota"), përdorte shpifjen e vjetër të gjakut kundër hebrenjve (duke pretenduar se djali ishte vrarë për të përdorur gjakun e tij në përgatitjen e matzos).

Pas revolucionit rus 1905, një lëvizje nacionaliste rumune filloi të zhvillohej në Besarabi. Në kaosin e sjellë nga revolucioni rus i tetorit 1917, në Bessarabia u krijua një Këshill Kombëtar (Sfatul Ţării), me 120 anëtarë të zgjedhur nga Bessarabia nga disa organizata politike dhe profesionale dhe 10 të zgjedhur nga Transnistria (bregu i majtë i Dniestrit ku Moldavët dhe Rumunët përbënin më pak se një të tretën dhe shumica e popullsisë ishte ukrainase. Shih Demografia e Transdniestrisë).

Më 14 janar 1918, gjatë tërheqjes së çrregullt të dy ndarjeve ruse nga ana rumune, Kishinau u shkarkua. Komiteti Rumcherod (Komiteti Qendror Ekzekutiv i Sovjetikëve të Frontit Rumun, Flota e Detit të Zi dhe Odessa Ushtarake) shpalli vetë fuqia supreme në Bessarabia. Më 16 janar, Ushtria Rumune nisi një pushtim të plotë të Besarabisë; pas disa konflikteve me trupat e Moldavisë dhe Bolshevikut, pushtimi i të gjithë rajonit u përfundua në fillim të marsit.

Me trupat rumune që mbajnë Chişinău, më 24 janar 1918, Sfatul Ţării shpalli pavarësinë e Bessarabisë si Republikën Demokratike Moldave.

Bashkimi me Rumaninë

Redakto
 
Deklarata e unifikimit të Rumanisë dhe Besarabisë

Këshillat e qarkut të Bălţi, Soroca dhe Orhei ishin më të hershme për të kërkuar bashkim me Mbretërinë e Rumanisë, dhe më 9 prill [O.S. 27 mars] 1918, në prani të ushtrisë rumune, Sfatul Ţării votoi në favor të bashkimit, me kushtet e mëposhtme:

Sfatul Ţării do të ndërmerrte një reformë agrare, e cila do të pranohej nga qeveria rumune.

Besarabia do të mbetet autonome, me dietën e vet, Sfatul Ţarii, i zgjedhur në mënyrë demokratike

Sfatul Ţării do të votonte për buxhetet vendore, do të kontrollonte këshillat e zemjes dhe qyteteve dhe do të caktojë administratën lokale

Regjistrimi do të bëhet në baza territoriale

Ligjet lokale dhe forma e administratës mund të ndryshohen vetëm me miratimin e përfaqësuesve lokalë

Të drejtat e minoriteteve duhej të respektohen

Dy përfaqësues bessarabianë do të ishin pjesë e qeverisë rumune

Bessarabia do të dërgonte në Parlamentin rumun një numër përfaqësuesish të barabartë me përqindjen e popullsisë së saj

Të gjitha zgjedhjet duhet të përfshijnë një votim të drejtpërdrejtë, të barabartë, sekret dhe universal

Liria e fjalës dhe e besimit duhet të garantohet në kushtetutë

Të gjithë individët që kishin kryer vepra penale për arsye politike gjatë revolucionit do të amnistoheshin.

86 deputetë votuan në mbështetje, 3 votuan kundër dhe 36 abstenuan.

Gjendja e parë, reforma agrare, u debatua dhe u miratua në nëntor 1918. Sfatul Ţării gjithashtu vendosi të hiqte kushtet e tjera dhe të bënte unifikimin me Rumaninë të pakushtëzuar. Ky votim është gjykuar i paligjshëm, pasi nuk kishte kuorum: vetëm 44 prej 125 anëtarëve morën pjesë në të (të gjithë votuan "për"). Që nga mesi i vitit 1919, popullsia e Besarabisë u vlerësua në rreth 2 milionë.

Në vjeshtën e vitit 1919, në Bessarabia u mbajtën zgjedhjet për Asamblenë Kushtetuese Rumune; U zgjodhën 90 deputetë dhe 35 senatorë. Më 20 dhjetor 1919, këta njerëz votuan, së bashku me përfaqësuesit e rajoneve të tjera të Rumanisë, për të ratifikuar aktet e unifikimit të miratuara nga Sfatul Ţării dhe Kongreset Kombëtare në Transilvani dhe Bukovina.

Bashkimi u njoh nga Franca, Mbretëria e Bashkuar, Italia dhe Japonia në Traktatin e Parisit të vitit 1920, i cili megjithatë nuk hyri në fuqi, sepse Japonia nuk e ratifikoi atë. Shtetet e Bashkuara refuzuan të nënshkruan marrëveshjen me arsyetimin se Rusia nuk ishte e përfaqësuar në Konferencë. Rusia sovjetike (dhe më vonë Bashkimi Sovjetik) nuk e njohu bashkimin, dhe më 1924, pasi kërkesat e saj për një plebishirë rajonale u refuzuan nga Rumania për herë të dytë, Bessarabia u shpall territor sovjetik nën pushtimin e huaj.

SHBA gjithashtu e konsideronin Besarabinë një territor nën pushtimin rumun, në vend të territorit rumun, pavarësisht nga marrëdhëniet ekzistuese politike dhe ekonomike

Burimet

Redakto
  1. ^ Mihai Bărbulescu, Dennis Diletant, Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Pompiliu Teodor, "Istoria României", Corint, Bucharest, 2007, ISBN 978-973-135-031-8, pag. 77