Beteja e Foinikes ishte një betejë që u zhvillua në vitin 230 pes midis forcave të Lidhjes Epirote dhe Mbretërisë Ardiane të Ilirisë. [1]

BetejaRedakto

Foinika ishte marrë më parë nga ilirët që vepronin nën Mbretëreshën Teuta, në vitin 230 pes, [2] pasi një garnizion gaulish prej 800 burrash u dorëzua te forca më të madhe ilire. Si reagim, Lidhja Epirote dërgoi në një ushtri të rimarrë Foiniken. Ata zunë pozicionet në një lumë jashtë Foinikës. Ndërkohë, 5,000 ilirë nën Skerdilaidin kishin përparuar në brendësi të Epirit nga Iliria Jugore dhe kishin arritur një kalim vetëm jashtë Antigonesë . Epirotët reaguan duke ndarë ushtrinë e tyre, duke dërguar një shkëputje të vogël për të mbrojtur Antigoneinë, ndërsa ruanin trupin e tyre kryesor jashtë Phoenice. Ilirët në Phoenice, duke parë që ushtria epirote ishte e ndarë, përparuan drejt kampit të tyre dhe kaluan lumin. Të nesërmen forcat u përfshinë në betejë. Forcat Greke u dëbuan dhe u mposhtën keq, me shumë u vranë ose u kapën, dhe mbetjet e ushtrisë u larguan për në Atinania . [1]

Përgatitjet për një betejë të dytëRedakto

Pas betejës, Lidhja Epirote nuk kishte arritur të merrte nën kontroll Foniken, qytetin më të fuqishëm të Epirit. Forcat e Skerdilaidit kishin pushtuar gjithashtu zona tjera të Epirit verior deri në Antigone. Epirotët kërkuan ndihmë nga aetolianët dhe akeianët, me të parët që ishin mundur më parë nga Ilirët nën Agronin në Medion në vitin 232 pes. [3] Që të dy grupet dërguan një ushtri të kombinuar lehtësuese te epirotët që mbërritën në Helikranum, afër Janinës moderne, në vitin 230 pes. Ilirët në Foenike dhe ata jashtë Antigonesë nën Skerdilaidin bashkuan forcat në Epir dhe përparuan drejt Helikranumit në zemër të Epirit, duke u përgatitur për të përfshirë edhe forcën e re greke në betejë. Sidoqoftë, ata u thirrën përsëri në Iliri nga Teuta para se të fillonte beteja, pas një revolte ilire në mbështetje të Dardanisë. [2] [4] [5] [6] [7] Mbreti dardan, Longari, kishte pushtuar Ilirinë, duke shkaktuar një kryengritje. Kështu që, pasi ilirët bënë një armëpushim me Epirotët u tërhoqën. Ata gjithashtu hoqën dorë nga çlirimtarët që kishin kapur në betejë së bashku me qytetin e Foinikes për një shpërblim. Më pas, duke marrë skllevër dhe pre, ilirët u kthyen në Iliri nga deti, ndërsa 5,000 ushtarë nën komandën e Skerdilaidit u tërhoqën në veri drejt kalimit të Antigonesë. [8]

EpiloguRedakto

Pas betejës dhe tërheqjes eventuale të forcave ilire, epirotët panë që ligat greke nuk mund t’i mbronin. Lidhja Epirote dhe Akarnania dërguan ambasadorë te Mbretëresha Teuta dhe hynë në një aleancë me Ilirinë kundër lidhjeve akeane dhe aetoliane. [8] [9]

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ a b Polybius. Histories, Plb. 2.5 (në anglisht). Marrë më 17 prill 2014.
  2. ^ a b Erich S. Gruen. The Hellenistic World and the Coming of Rome, Volume 1 (në anglisht). fq. 363. Marrë më 18 prill 2014.
  3. ^ Polybius. Histories, Plb. 2.3 (në anglisht). Marrë më 17 prill 2014.
  4. ^ Wilkes 1995.
  5. ^ Ormerod 1997.
  6. ^ Gruen 1986.
  7. ^ Craige Brian Champion. Cultural Politics in Polybius's Histories (në anglisht). fq. 112. Marrë më 18 prill 2014.
  8. ^ a b Polybius. Histories, Plb. 2.6 (në anglisht). Marrë më 17 prill 2014.
  9. ^ Erich S. Gruen. The Hellenistic World and the Coming of Rome, Volume 1 (në anglisht). fq. 363, 364. Marrë më 18 prill 2014. The Epirotes and Acarnanians reversed their allegiances on the spot. Both concluded treaties of alliance with the Ardiaean monarchy and promised future cooperation against Aetolia and Achaea.

LiteraturaRedakto