Buka

ushqim i pjekur nga mielli i drithërave

Buka është ushqimi që prodhohet nga pjekja e brumit të përgatitur me bazë miellin dhe ujin; kripa dhe maja tani përdoren gjërësisht, por edhe përbërës të tjerë si erëzat, sheqeri, frutat (si rrushi i thatë, kungulli, bananja), perimet (si qepa ose kungulli i njomë), ulliri, arrat apo farërat (si suzami, qimnoni etj.) të cilat shpesh përdoren për zbukurim dhe shijezim. Ka një larmi llojesh bukësh dhe parapëlqesat ndryshojnë shpesh nga njëri vend në tjetrin.

Buka

Përdorimi Redakto

Historia Redakto

Buka është një nga ushqimet më të vjetër të përgatitur. Dëshmi nga 30.000 vjet më parë në Evropë kanë zbuluar mbetje nisështë mbi shkëmbinj të përdorura për bimët.

Llojet e bukës Redakto

 
Pitalke
 
Bukë me miell misri
 
Kulaq i Bukes

Shih edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto