Derri i egër (Sus scrofa)

Derri i egër
Vargu kohor:
Në fillim Epoka Akullnajave – Kohëve të fundit
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
S. scrofa
Emri binomial
Sus scrofa
Linnaeus, 1758

Gjatësia Redakto

1.1-1.8m, pesha: 50-350 kg.

Përshkrimi Redakto

Paraardhës i shumicës së llojeve të derrave shtëpiakë. Gëzofi i tyre është në ngjyrë kafe të errët. Këlyshët kanë vija më të errëta në gjithë gjatësinë e trupit, ndërsa meshkujt kanë një krifë të fortë dhe një dhëmb të dalë në nofullën e sipërme. Specia mund të ngatërrohet vetëm me derrat shtëpiakë që largohen nga shtëpitë për në pyll.

Statusi Redakto

Specie jo e kërcënuar, por numri i individëve të tyre në rajon është në zbritje. Takohet më së shumti në zonat kufitare të rajonit. Përhapja dhe habitati: Derri i egër ka një shtrirje të gjerë dhe ndeshet në pjesën më të madhe të Europës. Gjendet edhe në rajon. Jeton në pyje, fusha me bar, zona bujqësore, etj.

Ushqimi Redakto

Derri i egër ha gjithçka: fara, fruta, rrënjë, kërpudha, krimba etj.

Sjellja Redakto

Lëviz natën dhe ditën.

Riprodhimi Redakto

Shumohet një herë në vit, në pranverë. Bën 3-12 këlyshë që zhvillohen shpejt dhe ndjekin nënën e tyre. Zakonisht, maturimi ndodh në vitin e dytë. Jetojnë deri në 20 vjet.

Zëri Redakto

Hungërimë dhe klithma.