Marcus Didius Julianus ( /d ɪ d i ə s /, 29 janar 133 ose 137-2 June 193)[1] ishte perandor romak për nëntë javë nga marsi në qershor 193, gjatë vitit të Pesë Perandoret.

Didius Juliani

Julianus kishte një karrierë politike premtuese, duke qeverisur disa provinca, përfshirë Dalmacinë dhe Germania Inferior, dhe mundi Chauci dhe Chatti, dy fise pushtuese gjermanike. Ai madje u emërua në konsull në 175 së bashku me Pertinax si një shpërblim, para se të ulej nga Commodus. Pas këtij ulja, karriera e tij e hershme, premtuese politike u ligështua.

Julianus u ngjit në fron pasi e bleu atë nga Garda Preetoriane, e cila kishte vrarë paraardhësin e tij Pertinax. Pasoi një luftë civile në të cilën tre gjeneralë rivalë pretenduan fronin perandorak. Septimius Severus, komandant i legjioneve në Panoni dhe më i afërti nga gjeneralët në Romë, marshoi në kryeqytet, duke mbledhur mbështetje gjatë rrugës dhe duke përcaktuar grupet e Gardës Preetoriane Julianus të dërguar për ta takuar. I braktisur nga Senati dhe Garda Pretoriane, Julianus u vra nga një ushtar në pallat dhe u pasua nga Severus.

Jeta e hershme

Redakto

Julianus lindi nga Quintus Petronius Didius Severus dhe Aemilia Clara.[2] Babai i Julianus vinte nga një familje e shquar në Mediolanum, Milano i ditëve të sotme, dhe nëna e tij ishte një grua nga Afrika Veriore me origjinë romake, nga një familje e rangut konsullor. Vëllezërit e tij ishin Didius Proculus dhe Didius Nummius Albinus.[2] Data e lindjes së tij ishte 29 janar, viti i dhënë si 133 nga Cassius Dio dhe 137 nga Historia Augusta.[3]

Didius Julianus u rrit nga Domitia Calvilla, nëna e perandorit Marcus Aurelius.[4] Me ndihmën e Domitia, ai u emërua në një moshë shumë të hershme në vigintivirate, hapi i parë drejt dallimit publik.[5] Ai u martua me një grua romake të quajtur Manlia Scantilla, dhe diku rreth vitit 153, ajo i lindi një vajzë, Didia Clara, fëmijën e tyre të vetëm.[6]

Shërbim publik

Redakto

Në vazhdimësi Julianus mbajti postet e kuestorit[5] dhe eedilit,[7] dhe më pas, rreth vitit 162, u emërua si pretor.[7] Ai u emërua në komandën e Legio XXII Primigenia në Mogontiacum (tani Mainz ).[8] Në 170, ai u bë praefectus i Gallia Belgica dhe shërbeu për pesë vjet.[9] Pasi zmbrapsi një pushtim nga Chauci,[9] një fis që banonte në pellgun e kullimit të lumit Scheldt, zona bregdetare veriperëndimore e Gjermanisë së sotme, ai u ngrit në konsull në 175 së bashku me Pertinax.[10]

Ai u dallua më tej në një fushatë kundër Chatti,[11] qeverisur Dalmacinë[12] dhe Germania Inferior .[13] Atëherë ai u bë prefekt, i akuzuar për shpërndarjen e parave për të varfërit e Italisë.[13] Historianët modernë në përgjithësi e konsiderojnë këtë një ulje për arsye politike, pasi Commodus, Perandori Romak në atë kohë, kishte frikë nga fuqia në rritje e Julianus. Ishte rreth kësaj kohe që ai u akuzua për komplot kundër jetës së Commodus, por juria e liroi atë dhe në vend të kësaj ndëshkoi akuzuesin e tij.[13] Më pas, ai qeverisi Bitininë [14] dhe pasoi Pertinaxin si prokonsull të Afrikës së Veriut.[15]

Karriera si Perandor

Redakto
 
Monedhë e Didius Julianus. Mbishkrimi: CAES. M. DIDI. IVLIANE. AVG

Pas vrasjes së Pertinax më 28 mars 193, roja pretoriane njoftoi se froni do t'i shitej njeriut që do të paguante çmimin më të lartë.[16] Titus Flavius Claudius Sulpicianus, prefekt i Romës dhe vjehrrit të Pertinax, i cili ishte në kampin pretorian gjoja për të qetësuar trupat, filloi të bënte oferta për fronin.[17] Ndërkohë, Julianus gjithashtu mbërriti në kamp, dhe meqenëse hyrja e tij ishte e ndaluar, i bërtiti oferta rojes.[18]

Pas orëve të ofertimit, Sulpicianus premtoi 20,000 sesterce për çdo ushtar; Julianus, nga frika se Sulpicianus do të fitonte fronin, atëherë ofroi 25,000.[19] Rojet u mbyllën me ofertën e Julianus, hodhën portat dhe e shpallën perandor.[20] I kërcënuar nga ushtria, senati e shpalli atë perandor. [21] Gruaja dhe vajza e tij të dy morën titullin Augusta.[22]

Mbretërimi

Redakto

Për shkak se Julianus bleu pozicionin e tij në vend që ta merrte atë në mënyrë konvencionale përmes trashëgimisë ose pushtimit, ai ishte një perandor thellësisht jopopullor.[23] Kur Julianus u shfaq në publik, ai u përshëndet shpesh me rënkime dhe thirrje "grabitës dhe paricid".[24] Një herë, një turmë madje pengoi përparimin e tij në Kapitol duke e goditur me gurë të mëdhenj.[25]

Kur lajmi i zemërimit të publikut në Romë u përhap në të gjithë Perandorinë, tre gjeneralë me ndikim, Pescennius Niger në Siri, Septimius SeverusPannonia dhe Clodius Albinus në Britani, secili në gjendje të mblidhte tre legjione, u rebeluan. Ata refuzuan të pranojnë autoritetin e Julianus si perandor dhe në vend të kësaj u shpallën veten perandor.[26] Julianus e shpalli Severus një armik publik sepse ai ishte më i afërti nga të tre në Romë, duke e bërë atë armikun më të rrezikshëm.[27] Julianus dërgoi senatorë për të bindur legjionarët e Severus që ta braktisnin,[28] një gjeneral i ri u emërua për ta zëvendësuar atë, dhe një centurion u dërgua për të marrë jetën e Severus.[29]

Garda pretoriane rrallë kishte luftuar në beteja në terren, kështu që Julianus i futi ata në Campus Martius dhe shpoi rojën në ndërtimin e fortifikimeve dhe punimeve në terren.[30] Përkundër këtij trajnimi, Garda Preetoriane ishte ende e stërvitur në krahasim me legjionarët në terren të Severus. Severus së pari siguroi mbështetjen e Albinus, duke e shpallur atë Cezar,[31] dhe më pas kapi Ravenën dhe flotën e saj.[32] Severus vrau Tullius Crispinus, prefektin pretorian, i cili u dërgua për të negociuar me Severus dhe për të ngadalësuar marshimin e tij në Romë[33] dhe fitoi për kauzën e tij ambasadorët e dërguar për të kthyer trupat e tij.[34]

Cassius Dio pohoi se Garda Pretoriane u përpoq të luftonte, por u shtyp,[35] ndërsa historianët modernë besojnë se Garda Pretoriane thjesht e braktisi Julianusin, duke dezertuar në masë . Julianus u përpoq të negocionte me Severus, duke ofruar të ndante perandorinë me rivalin e tij, [36] por Severus i injoroi këto përpjekje dhe vazhdoi përpara. Ndërsa marshoi, gjithnjë e më shumë qytete në Itali mbështetën pretendimin e tij për fronin.[37] Mbetjet e Gardës Preetoriane morën falje nga Severus në këmbim të dorëzimit të vrasësve aktualë të Pertinax. Pasi kapën kryetarët e grupit dhe i vranë ata, ushtarët i raportuan atë që kishin bërë Marcus Silius Messala, konsullit, i cili thirri senatin për t'i informuar ata për procedurat.[38]

Ekzekutimi (193)

Redakto

Julianus u vra në pallat nga një ushtar më 2 qershor 193 pas Krishtit, pas vetëm 66 ditësh sundimi.[3] Severus hoqi dorë nga Garda Pretoriane dhe ekzekutoi ushtarët që kishin vrarë Pertinaxin, perandorin e mëparshëm.[39] Sipas historianit romak bashkëkohor Cassius Dio, fjalët e fundit të Julianus ishin: "Por çfarë të keqe kam bërë? Kë kam vrarë? "[40] Trupi i tij iu dha gruas dhe vajzës së tij, të cilët e varrosën në varrin e stërgjyshit të tij deri në pikën e pestë në Via Labicana.[41] Senati miratoi një mocion mallkues për kujtimet për të dënuar Julianusin dhe trashëgiminë e tij.

Trashëgimia

Redakto

Julianus zmbrapsi pushtimet nga Chatti dhe Chauci, të cilat ndihmuan në mbrojtjen e krahinave kufitare të Romës. Në planin afatgjatë, dy fiset që ai zmbrapsi nuk ishin veçse paralajmërues të migrimeve shumë më të mëdha gjermanike që do të përfundonin vërtet në shekullin e gjashtë pas Krishtit. 

Si perandor, Didius Julianus nuk ishte në gjendje të kalonte ndonjë reformë të madhe politike në mbretërimin e tij të shkurtër, përveç zhvlerësimit të monedhës. Ndërsa zhvlerësimi i monedhës ishte relativisht i vogël, ai rifilloi trendin e zhvlerësimit të monedhës romake e cila ishte zvogëluar nën sundimin e Pertinax. Trendi që ai filloi, i cili do të vazhdonte nën dinastinë Severan në një shkallë shumë më të madhe, shkatërroi besimin në monedhën e Romës, çoi në hiperinflacion të shfrenuar dhe shkaktoi trazira të përhapura ekonomike.[42] Për më tepër, blerja e tij e hapur e fronit shkatërroi çdo iluzion të normalitetit në Perandorinë Romake.[43]

Kultura popullore

Redakto

Në filmin Rënia e Perandorisë Romake, Julianus luhet nga Eric Porter dhe përshkruhet si një përkrahës mashtrues i Commodus. Në fund të filmit, Julianus dhe Pescennius Niger, të luajtur nga Douglas Wilmer, një tjetër mik i Commodus, konkurrojnë kundër njëri -tjetrit në ankandin për fronin e Romës.

Shënime

Redakto

 

Referime

Redakto
 • Dio Cassius, Historia Romake, Epitomi i Librit LXXIV, 11–17
 • Hammond, Mason (1957). "Imperial Elements in the Formula of the Roman Emperors during the First Two and a Half Centuries of the Empire". Memoirs of the American Academy in Rome (në anglisht). 25: 19–64. doi:10.2307/4238646. JSTOR 4238646.
 • Historia Augusta, Didius Julianus
 • Herodian, Historia Romake, ii.6-13
 •  
 •  

Linqe te jashtme

Redakto
Stampa:S-off
Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Pertinax
Roman emperor
193
Pasardhësi 
Septimius Severus
Parardhësi 
L. Calpurnius Piso
Roman consul
175
with Pertinax
Pasardhësi 
T. Pomponius Proculus Vitrasius Pollio II
 1. ^ Cassius Dio, lxxiv, 17.5: "He had lived sixty years, four months, and the same number of days, out of which he had reigned sixty-six days." Dio's calculations can give 28 January and 1 June by using inclusive counting.
 2. ^ a b Historia Augusta, Didius Julianus, 1.2
 3. ^ a b Dio, lxxiv, 17.5; Historia Augusta, Didius Julianus, 8–9.
 4. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 1.3.
 5. ^ a b Historia Augusta, Didius Julianus, 1.4.
 6. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 3.4.
 7. ^ a b Historia Augusta, Didius Julianus, 1.5.
 8. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 1.6.
 9. ^ a b Historia Augusta, Didius Julianus, 1.7.
 10. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 1.8, 2.3; Pertinax, 14.5.
 11. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 1.8.
 12. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 1.9.
 13. ^ a b c Historia Augusta, Didius Julianus, 2.1.
 14. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 2.2.
 15. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 2.3; Pertinax, 4.1, 14.5.
 16. ^ Herodian, ii.6.4.
 17. ^ Cassius Dio, lxxiv, 11.1; Historia Augusta, Didius Julianus, 2.4, 2.6.
 18. ^ Cassius Dio, lxxiv, 11.3; Herodian, ii.6.8.
 19. ^ Cassius Dio, lxxiv, 11.5.
 20. ^ Cassius Dio, lxxiv, 11.5; Historia Augusta, Didius Julianus, 2.7; Herodian, ii.6.11.
 21. ^ Cassius Dio, lxxiv, 12; Historia Augusta, Didius Julianus, 3.3.
 22. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 3.4, 4.5.
 23. ^ Cassius Dio, lxxiv, 13.2–5; Historia Augusta, Didius Julianus, 4.2–7; Herodian, ii.7.3.
 24. ^ Cassius Dio, lxxiv, 13.3.
 25. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 4.2, 4.4.
 26. ^ Cassius Dio, lxxiv, 14.3–4; Historia Augusta, Didius Julianus, 5.1–2.
 27. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 5.3; Septimius Severus, 5.5.
 28. ^ Historia Augusta, Septimius Severus, 5.5.
 29. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 5.4–8.
 30. ^ Cassius Dio, lxxiv, 16.1–2; Historia Augusta, Didius Julianus, 5.9; Herodian, ii.11.9.
 31. ^ Cassius Dio, lxxiv, 15.1–2.
 32. ^ Cassius Dio, lxxiv, 16.5; Historia Augusta, Didius Julianus, 6.3.
 33. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 6.4.
 34. ^ Cassius Dio, lxxiv, 17.1; Historia Augusta, Septimius Severus, 5.6.
 35. ^ Cassius Dio, lxxiv, 16.3.
 36. ^ Cassius Dio, lxxiv, 17.2; Historia Augusta, Didius Julianus, 6.9, Septimius Severus, 5.7; Herodian, ii.12.3.
 37. ^ Herodian, ii.11.6.
 38. ^ Cassius Dio, lxxiv, 17.3.
 39. ^ Cassius Dio, lxxv, 1.1.
 40. ^ Cassius Dio, lxxiv, 17.5.
 41. ^ Historia Augusta, Didius Julianus, 8.10.
 42. ^ Kenneth W. Harl, Coinage in the Roman Economy, 300 B.C. to A.D. 700, Part 700, p.126
 43. ^ Jack Emerson Brown (2015). "THE ARCHITECTS OF ROME'S DEMISE: THE ROLE OF SEPTIMIUS SEVERUS AND HIS SUCCESSORS IN THE DECLINE OF THE ROMAN EMPIRE AS A POLITICAL ENTITY" (PDF). University of Delaware: 27. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)