Septim Severi

perandori roman i 20-të (193-211)
(Përcjellë nga Septimius Severus)

Lucius Septimius Severus (Latin: [sɛˈweːrʊs] ; 11 Prill 145 - 4 Shkurt 211) ishte perandor romak nga 193 në 211. Ai lindi në Leptis Magna ( Al-Khums i sotëm, Libi) në provincën romake të Afrikës. Si i ri ai përparoi përmes trashëgimit të zakonshëm të zyrave nën sundimin e Marcus Aurelius dhe Commodus. Severus mori pushtetin pas vdekjes së perandorit Pertinax në 193 gjatë Vitit të Pesë Perandorëve.

Septimius Severus
Emri i mbretërimit
Imperator Caesar Lucius Septimius Severus Pertinax Augustus[1]
E ëmaFulvia Pia
U lindLucius Septimius Severus[2]

Pas rrëzimit dhe vrasjes së perandorit në detyrë Didius Julianus, Severus luftoi pretenduesit rivalë të tij, gjeneralët romakë Pescennius Niger dhe Clodius Albinus. Nigeri u mund në 194 në Betejën e Issus në Cilicia. Më vonë atë vit Severus zhvilloi një fushatë të shkurtër ndëshkuese përtej kufirit lindor, duke aneksuar Mbretërinë e Osroene si një krahinë të re. Severus mundi Albinus tre vjet më vonë në Betejën e Lugdunum në Gali.

Pas konsolidimit të sundimit të tij mbi provincat perëndimore, Severus zhvilloi një luftë tjetër të shkurtër, më të suksesshme në lindje kundër Perandorisë Parthiane, duke plaçkitur kryeqytetin e tyre Ctesiphon në 197 dhe duke zgjeruar kufirin lindor në Tigër. Ai pastaj zgjeroi dhe fortifikoi Limes Arabicus në Arabinë Petraea. Në 202, ai bëri fushatë në Afrikë dhe Mauretania kundër Garamantes, duke kapur kryeqytetin e tyre Garama dhe duke zgjeruar Limes Tripolitanus përgjatë kufirit jugor të shkretëtirës së perandorisë. Ai shpalli si augusti (bashkë-perandorë) djalin e tij të madh Caracalla në 198 dhe djalin e tij të vogël Geta në 209, të dy të lindur nga gruaja e tij e dytë Julia Domna.

Severus udhëtoi për në Britani në 208, duke forcuar Murin e Hadrianit dhe duke pushtuar përsëri Murin Antonine. Në vitin 209 pas Krishtit ai pushtoi Kaledoninë (Skocia moderne) me një ushtri prej 50,000 burrash[3] por ambiciet e tij u ndërprenë kur ai u sëmur fatalisht nga një sëmundje infektive në fund të vitit 210. Ai vdiq në fillim të vitit 211 në Eboracum (sot Jork, Angli ), dhe u pasua nga djemtë e tij, të cilët u këshilluan nga nëna e tyre dhe gruaja e tij e fuqishme Julia Domna, duke themeluar kështu dinastinë Severan. Ishte dinastia e fundit e Perandorisë Romake para krizës së shekullit të tretë.

Jeta e hershme

Redakto

Familja dhe arsimi

Redakto

I lindur më 11 prill 145 në Leptis Magna (në Libinë e sotme) si bir i Publius Septimius Geta dhe Fulvia Pia,[4] Septimius Severus vinte nga një familje e pasur dhe e shquar e rangut të kuajve. Ai kishte prejardhje romake italiane nga ana e nënës së tij dhe kishte prejardhje nga të parët punikë nga ana e babait të tij.[5]

Babai i Severus, një krahinor i errët, nuk mbante asnjë status të madh politik, por ai kishte dy kushërinj, Publius Septimius Aper dhe Gaius Septimius Severus, të cilët shërbyen si konsuj nën perandorin Antoninus Pius r. 138–161 . Paraardhësit e nënës së tij ishin shpërngulur nga ItaliaAfrikën Veriore ; ato i përkisnin <i id="mwXw">gjinisë</i> Fulvia, një familje patriciane italiane me origjinë nga Tusculum. Septimius Severus kishte dy vëllezër e motra: një vëlla më të madh, Publius Septimius Geta; dhe një motër më të vogël, Septimia Octavilla. Kushëriri i nënës së Severus ishte prefekti dhe konsulli pretor Gaius Fulvius Plautianus.[6]

Septimius Severus u rrit në Leptis Magna. Ai fliste rrjedhshëm gjuhën Pune vendase, por ishte i arsimuar edhe në latinisht dhe greqisht, të cilat i fliste me një theks të lehtë. Pak dihet për arsimimin e të riut Severus, por, sipas Cassius Dio, djali kishte qenë i etur për më shumë arsimim sesa kishte marrë në të vërtetë. Me sa duket, Severus mori mësime oratorie: në moshën 17 vjeç, ai mbajti fjalimin e tij të parë publik.[7]

Shërbim publik

Redakto
 
Dinastike aureus i Septimius Severus, riformuar në 202. Pjesa e kundërt përmban portretet e Geta (djathtas), Julia Domna (në qendër) dhe Caracalla (majtas). [8] Mbishkrimi: SEVER [US] P [IUS] AVG [USTUS] P [ONTIFEX] M [AXIMUS], TR [IBUNUS] P [LEBIS] X, CO [N] S [UL] III / FELICITAS SAECVLI

Severus kërkoi një karrierë publike në Romë rreth vitit 162. Me rekomandimin e të afërmit të tij Gaius Septimius Severus, perandori Mark Aurelius ( r . 161-180 ) i dha atij hyrjen në gradat senatoriale.[9] Anëtarësimi në rendin senatorial ishte një parakusht për të arritur pozicione brenda cursus honourum dhe për të fituar hyrjen në Senatin Romak. Sidoqoftë, duket se karriera e Severus gjatë viteve 160 u takua me disa vështirësi.[10]

Ka të ngjarë që ai të ketë shërbyer si vigjilent në Romë, duke mbikëqyrur mirëmbajtjen e rrugëve brenda ose afër qytetit, dhe mund të ketë dalë në gjykatë si avokat.[10] Në kohën e Marcus Aurelius, ai ishte Prokurori i Shtetit ( Advocatus fisci ).[11] Megjithatë, ai e hoqi gjykatën ushtarake nga cursus honourum dhe iu desh të vononte kuestorinë e tij derisa të kishte arritur moshën minimale të kërkuar prej 25[10] Për t'i bërë gjërat më keq, Murtaja Antonine përfshiu kryeqytetin në 166.[12]

Me ndalimin e karrierës, Severus vendosi të kthehej përkohësisht në Leptis, ku klima ishte më e shëndetshme.[12] Sipas Historia Augusta, një burim zakonisht jo i besueshëm, ai u ndoq penalisht për tradhti bashkëshortore gjatë kësaj kohe, por çështja përfundimisht u pushua. Në fund të vitit 169, Severus ishte në moshën e kërkuar për t'u bërë kuestor dhe udhëtoi përsëri në Romë. Më 5 Dhjetor, ai mori detyrën dhe u regjistrua zyrtarisht në Senatin Romak. [13] Midis 170 dhe 180 veprimtaritë e tij kaluan kryesisht të paregjistruara, pavarësisht nga fakti se ai zinte një numër mbresëlënës postesh radhazi. Murtaja Antonine kishte rralluar gradat senatoriale dhe, me burra të aftë tani në furnizim të shkurtër, karriera e Severus përparoi më në mënyrë të qëndrueshme sesa mund të kishte ndodhur ndryshe.[14]

Vdekja e papritur e babait të tij kërkoi një kthim tjetër në Leptis Magna për të zgjidhur çështjet familjare. Para se të ishte në gjendje të largohej nga Afrika, fiset e Maurit pushtuan Spanjën jugore. Kontrolli i krahinës iu dorëzua perandorit, ndërsa Senati fitoi kontrollin e përkohshëm të Sardenjës si kompensim. Kështu, Septimius Severus kaloi pjesën e mbetur të mandatit të tij të dytë si kuestor në ishullin e Sardenjës.[15]

Në 173, i afërmi i Severus, Gaius Septimius Severus u emërua prokonsull i Provincës së Afrikës. Plaku Severus zgjodhi kushëririn e tij si një nga dy legati pro praetore, një emërim i lartë ushtarak.[16] Pas përfundimit të këtij mandati, Septimius Severus u kthye në Romë, duke marrë detyrën si tribunë e plebs, një pozicion i lartë legjislativ, me dallimin se ishte kandidati i perandorit.[17]

Martesat

Redakto

Rreth 175, Septimius Severus, në të tridhjetat e tij të hershme në atë kohë, lidhi martesën e tij të parë, me Paccia Marciana, një grua nga Leptis Magna. [18] Ai me siguri e takoi atë gjatë qëndrimit të tij si legatë nën xhaxhain e tij. Emri i Marciana sugjeron origjinën Punike ose Libiane, por asgjë tjetër nuk dihet për të. Septimius Severus nuk e përmend atë në autobiografinë e tij, megjithëse e përkujtoi atë me statuja kur u bë perandor. Historia e pabesueshme Historia Augusta pohon se Marciana dhe Severus kishin dy vajza, por asnjë dëshmi tjetër e tyre nuk ka mbijetuar. Duket se martesa nuk dha fëmijë të mbijetuar, pavarësisht se zgjati për më shumë se dhjetë vjet. [17]

Marciana vdiq nga shkaqe natyrore rreth vitit 186.[19] Septimius Severus, tani në të dyzetat, pa fëmijë dhe i etur për t'u martuar sërish, filloi të pyeste për horoskopët e nuseve të ardhshme. Historia Augusta tregon se ai dëgjoi për një grua në Siri për të cilën ishte parathënë se ajo do të martohej me një mbret, dhe kështu Severus e kërkoi atë si gruan e tij.[18] Kjo grua ishte një siriane Emesene e quajtur Julia Domna. Babai i saj, Julius Bassianus, rridhte nga dinastia Arabe Emesene dhe shërbeu si kryeprift në kultin lokal të perëndisë së diellit Elagabal.[20] Motra më e madhe e Domna, Julia Maesa, do të bëhej gjyshja e perandorëve të ardhshëm Elagabalus dhe Alexander Severus.

Bassianus pranoi propozimin për martesë të Severus në fillim të vitit 187 dhe në verë çifti u martua në Lugdunum ( Lioni i sotëm, Francë), ku Severus ishte guvernator.[21] Martesa u tregua e lumtur dhe Severus e çmoi Julia dhe opinionet e saj politike. Julia ndërtoi "reputacionin më të shkëlqyer" duke e aplikuar veten në letra dhe filozofi.[22] Ata kishin dy djem, Lucius Septimius Bassianus (më vonë me nofkën Caracalla, i lindur 4 Prill 188 në Lugdunum) dhe Publius Septimius Geta (lindur më 7 Mars 189 në Romë).[23]

Ngritja në pushtet

Redakto
 
Tondo Severan, shek. 199, Severus, Julia Domna, Caracalla dhe Geta, fytyra e të cilëve është fshirë. ( Antikensammlung Berlin )

Në vitin 191, me këshillën e Quintus Aemilius Laetus, prefekt i Gardës Preetoriane, perandori Commodus emëroi Severus si guvernator të Panonisë Superiore.[24] Commodus u vra vitin e ardhshëm. Pertinax u shpall perandor, por ai u vra më pas nga Garda Pretoriane në fillim të vitit 193. Në përgjigje të vrasjes së Pertinax, legjioni i Severus <i id="mw7w">XIV Gemina e</i> shpalli atë perandor në Carnuntum. Legjionet aty pranë, si <i id="mw8g">X Gemina</i> në Vindobona, shpejt ndoqën shembullin. Pasi mblodhi një ushtri, Severus nxitoi për në Itali.[25]

Pasardhësi i Pertinax në Romë, Didius Julianus, e kishte blerë perandorinë në një ankand. Julianus u dënua me vdekje nga Senati dhe u vra.[26] Severus pushtoi Romën pa kundërshtim. Ai ekzekutoi vrasësit e Pertinax dhe shkarkoi pjesën tjetër të Gardës Preetoriane, duke mbushur radhët e saj me trupa besnikë nga legjionet e tij.[27][28]

Legjionet e Sirisë e kishin shpallur Perandorin Niger perandor. Në të njëjtën kohë Severus e ndjeu të arsyeshme të ofrojë Clodius Albinus, guvernatorin e fuqishëm të Britanisë, i cili me siguri kishte mbështetur Didius kundër tij, gradën e Cezarit, gjë që nënkuptonte disa pretendime për trashëgiminë. Me kasafortën e tij të pasme, ai u zhvendos në Lindje dhe shkatërroi forcat e Nigerit në Betejën e Issus (194).[28] Ndërsa bënte fushatë kundër Bizantit, ai urdhëroi që varri i shokut të tij Kartagjenian Hanibal të mbulohej me mermer të hollë.

Ai vitin e ardhshëm iu kushtua shtypjes së Mesopotamisë dhe vasalëve të tjerë Parthianë që kishin mbështetur Nigerin. Më pas, Severus shpalli djalin e tij Caracalla si pasardhësin e tij, gjë që bëri që Albinus të përshëndetet perandor nga trupat e tij dhe të pushtojë Galinë. Pas një qëndrimi të shkurtër në Romë, Severus u zhvendos në veri për ta takuar. Më 19 Shkurt 197 në Betejën e Lugdunum, me një ushtri prej rreth 75,000 burrash, kryesisht të përbërë nga legjionet Panoniane, Moeziane dhe Dake dhe një numër të madh ndihmësish, Severus mundi dhe vrau Clodius Albinus, duke siguruar kontrollin e tij të plotë mbi perandorinë.[29][30][31]

Perandor

Redakto

Lufta kundër Partisë

Redakto
 
Perandoria Romake në vitin 210 pas pushtimeve të Severus. Të përshkruara janë territori romak (vjollcë) dhe varësitë romake (vjollcë e lehtë).
 
Aureus i prerë në vitin 193 nga Septimius Severus, për të festuar XIIII <i id="mwASg">Gemina Martia Victrix</i>, legjioni që e shpalli perandor. Mbishkrimi: IMP. CAE. L. SEP. SEV. PERT [INAX] AVG. / LEGJA. XIIII CEM. MV - TR. P., CO [N] S.

Në fillim të vitit 1977 Severus u largua nga Roma dhe udhëtoi drejt lindjes me anë të detit. Ai u nis për në Brundisium dhe ndoshta zbarkoi në portin e Egjeut në Kilikia,[32] udhëtuar në Siri nga toka. Ai mblodhi menjëherë ushtrinë e tij dhe kaloi Eufratin.[33] Abgar IX, mbreti titullar i Osroenes por në thelb vetëm sundimtari i Edessa që nga aneksimi i mbretërisë së tij si një provincë romake,[34] dorëzoi fëmijët e tij si pengje dhe ndihmoi ekspeditën e Severusit duke siguruar shigjetarë.[35] Mbreti Khosrov I i Armenisë dërgoi gjithashtu pengje, para dhe dhurata. [36]

Severus udhëtoi për në Nisibis, të cilin gjenerali i tij Julius Laetus e kishte parandaluar të binte në duart e armikut. Më pas Severus u kthye në Siri për të planifikuar një fushatë më ambicioze. [37] Vitin tjetër ai udhëhoqi një fushatë tjetër, më të suksesshme kundër Perandorisë Parthiane, siç thuhet në hakmarrje për mbështetjen që i kishte dhënë Pescennius Niger. Legjionet e tij plaçkitën qytetin mbretëror Parthian të Ctesiphon dhe ai aneksoi gjysmën veriore të Mesopotamisë perandorisë,[38][39] duke marrë titullin Parthicus Maximus , duke ndjekur shembullin e Trajanit. Sidoqoftë, ai nuk ishte në gjendje të kapte kështjellën e Hatrës edhe pas dy rrethimeve të gjata, ashtu si Trajan që kishte provuar gati një shekull më parë. Gjatë kohës së tij në lindje, megjithatë, ai gjithashtu zgjeroi Limes Arabicus, duke ndërtuar fortifikime të reja në Shkretëtirën Arabe nga Basie në Dumatha.[40]

Marrëdhëniet me Senatin dhe Popullin

Redakto

Marrëdhëniet e Severus me Senatin nuk ishin kurrë të mira. Ai ishte jopopullor me ta që në fillim, pasi kishte marrë pushtetin me ndihmën e ushtrisë dhe ai e ktheu ndjenjën. Severus urdhëroi ekzekutimin e një numri të madh senatorësh me akuza për korrupsion ose komplot kundër tij dhe i zëvendësoi ata me të preferuarit e tij. Edhe pse veprimet e tij e kthyen Romën më shumë në një diktaturë ushtarake, ai ishte i popullarizuar tek qytetarët e Romës, pasi kishte shuar korrupsionin e shfrenuar të mbretërimit të Komodusit. Kur u kthye nga fitorja e tij mbi Parthianët, ai ngriti Harkun e Septimius Severus në Romë.[41][42]

Sipas Cassius Dio,[43] megjithatë, pasi 197 Severus ra shumë nën ndikimin e prefektit të tij pretorian, Gaius Fulvius Plautianus, i cili arriti të ketë kontroll pothuajse të plotë të administratës perandorake. Në të njëjtën kohë, një krizë e përgjakshme e pushtetit shpërtheu midis Plautianus dhe Julia Domna, gruas me ndikim dhe të fuqishme të Severus, e cila pati një efekt relativisht shkatërrues në qendrën e pushtetit. Vajza e Plautianus, Fulvia Plautilla, ishte e martuar me djalin e Severus, Caracalla. Fuqia e tepërt e Plautianus mori fund në 204, kur ai u denoncua nga vëllai i perandorit që po vdiste. Në janar 205 Julia Domna dhe Caracalla akuzuan Plautianusin se po komplotonin për ta vrarë atë dhe Severus. Prefekti i fuqishëm u ekzekutua ndërsa po përpiqej të mbronte çështjen e tij para dy perandorëve.[44] Një nga dy praefecti -t e mëposhtëm ishte juristi i famshëm Papinian. Ekzekutimet e senatorëve nuk u ndalën: Cassius Dio regjistron se shumë prej tyre u dënuan me vdekje, disa pasi u gjykuan zyrtarisht. Pas vrasjes së Gaius Fulvius Plautianus në pjesën tjetër të mbretërimit të tij, ai u mbështet më shumë në këshillën e gruas së tij të zgjuar dhe të arsimuar, Julia Domna, në administrimin e perandorisë.[45]

Reformat ushtarake

Redakto
 
Koka e bronztë e Septimius Severus, nga Azia e Vogël, shek. 195–211 pas Krishtit, Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen. Mbishkrimi: IMP. CAE. L. SEP. SEV. PERT. AVG / LEGJA. XIIII, CEM MV - TRP COS

Me mbërritjen e tij në Romë në 193, Severus shkarkoi Gardën Preetoriane,[27] cila kishte vrarë Pertinaxin dhe më pas kishte ankanduar Perandorinë Romake në Didius Julianus. Anëtarëve të tij iu hoq armatura ceremoniale dhe u ndalua të vinin brenda 160 kilometres (99 mi) milje të qytetit në dhimbjen e vdekjes.[46] Severus zëvendësoi rojen e vjetër me 10 grupe të reja të rekrutuar nga veteranët e legjioneve të tij Danubiane.[47]

Rreth vitit 197 ai e rriti numrin e legjioneve nga 30 në 33, me futjen e tre legjioneve të reja: I, II dhe III Parthica.[48] Ai garnizoi Legio II Parthica në Albanum, vetëm 20 kilometres (12 mi) nga Roma. [47] Ai u dha ushtarëve të tij një donator prej një mijë sesterces (250 denarë ) secili, dhe ngriti pagën vjetore për një ushtar në legjionet nga 300 në 400 denarë.[49]

Severus ishte perandori i parë romak që vendosi një pjesë të ushtrisë perandorake në Itali. Ai e kuptoi që Roma kishte nevojë për një rezervë qendrore ushtarake me aftësinë për t'u dërguar kudo.[50]

Persekutimi i njohur i të krishterëve

Redakto

Në fillim të mbretërimit të Severus, politika e Trajanit ndaj të krishterëve ishte ende në fuqi. Kjo do të thotë, të krishterët do të ndëshkoheshin vetëm nëse refuzonin të adhuronin perandorin dhe perënditë, por ata nuk duheshin kërkuar.[51] Prandaj, persekutimi ishte i paqëndrueshëm, lokal dhe sporadik. Përballë disidencës së brendshme dhe kërcënimeve të jashtme, Severus ndjeu nevojën për të promovuar harmoninë fetare duke promovuar sinkretizmin.[51] Ai, ndoshta, nxori një dekret[52] që dënonte konvertimin në Judaizëm dhe Krishterizëm.[53]

Një numër persekutimesh të të krishterëve ndodhën në Perandorinë Romake gjatë sundimit të tij dhe tradicionalisht i atribuohen Severusit nga komuniteti i hershëm i krishterë.[53] Kjo bazohet në dekretin e përmendur në Historia Augusta,[52] një përzierje jo e besueshme faktesh dhe trillimesh.[53] Historiani i hershëm i kishës Eusebius e përshkroi Severus si një persekutues.[54] Apologu i krishterë Tertullian deklaroi se Severus ishte i prirur mirë ndaj të krishterëve, punësoi një të krishterë si mjekun e tij personal dhe kishte ndërhyrë personalisht për të shpëtuar disa të krishterë të lindur të lartë të njohur për të nga turma.[53] Përshkrimi i Eusebius-it për Severusin si persekutues ka të ngjarë të rrjedhë thjesht nga fakti se përndjekje të shumta kanë ndodhur gjatë sundimit të tij, përfshirë ato të njohura në Martirologjinë Romake si martirët e Madauros, Charalambos dhe Perpetua dhe Felicity në Afrikën e sunduar nga Romakët. Këto ndoshta ishin rezultat i persekutimeve lokale sesa veprimeve ose dekreteve të të gjithë perandorisë nga Severus.[53]

Aktiviteti ushtarak

Redakto

Afrika (202)

Redakto
 
Zgjerimi i kufirit afrikan gjatë sundimit të Severus (cirk i mesëm). Severus madje mbajti shkurtimisht një prani ushtarake në Garama në 203 (cirk i lehtë).

Në fund të vitit 202 Severus nisi një fushatë në krahinën e Afrikës. Legatus legionis ose komandanti i Legio III Augusta, Quintus Anicius Faustus, kishte luftuar kundër Garamantes përgjatë Limes Tripolitanus për pesë vjet. Ai kapi disa vendbanime si Cydamus, Gholaia, Garbia dhe kryeqytetin e tyre Garama - mbi 600 kilometres (370 mi) jug të Leptis Magna.[55] Provinca e Numidia u zgjerua gjithashtu: perandoria aneksoi vendbanimet Vescera, Castellum Dimmidi, Gemellae, Thabudeos dhe Thubunae.[56] Deri në vitin 203 i gjithë kufiri jugor i Afrikës Romake ishte zgjeruar dhe ri-fortifikuar në mënyrë dramatike. Nomadët e shkretëtirës nuk mund të sulmonin më me siguri brendësinë e rajonit dhe të iknin përsëri në Sahara.[38]

Britania (208)

Redakto

Në 208 Severus udhëtoi për në Britani me synimin për të pushtuar Kaledoninë. Zbulimet arkeologjike moderne ndriçojnë fushën dhe drejtimin e fushatës së tij veriore.[57] Severus ndoshta mbërriti në Britani me një ushtri prej mbi 40,000, duke marrë parasysh që disa nga kampet e ndërtuara gjatë fushatës së tij mund të strehonin këtë numër.

Ai forcoi Murin e Hadrianit dhe ripushtoi lartësitë jugore deri në murin Antonine, i cili gjithashtu u zgjerua. Severus ndërtoi një 165 acres (67 ha) kampe në jug të Murit të Antonines në Trimontium, me siguri duke mbledhur forcat e tij atje.[58] Mbështetur dhe furnizuar nga një forcë e fortë detare,[59] Severus pastaj u fut në veri me ushtrinë e tij përtej murit në territorin e Kaledonisë. Duke tërhequr hapat e Agricola -s mbi një shekull më parë, Severus rindërtoi dhe garnizoi shumë kalate të braktisura romake përgjatë bregut lindor, siç është Carpow.

 
Unaza Kushan me portrete të Septimius Severus dhe Julia Domna, një dëshmi për marrëdhëniet indo-romake të asaj periudhe.


Nga viti 210, fushata e Severus kishte fituar shumë, pavarësisht nga taktikat guerile të Kaledonisë dhe viktimat e supozuara të rënda romake.[60] Caledonët paditën për paqe, të cilën Severus e dha me kusht që të heqin dorë nga kontrolli i ultësirave Qendrore.[57][61] Kjo dëshmohet nga fortifikimet e gjera të epokës Severan në Ultësirën Qendrore.[62] Kaledonasit, me mungesë furnizimesh dhe me ndjenjën se pozita e tyre ishte e dëshpëruar, u revoltuan më vonë atë vit me Maeatae.[63] Severus u përgatit për një fushatë tjetër të zgjatur brenda Kaledonisë. Ai tani kishte ndërmend të shfaroste kaledonasit, duke u thënë ushtarëve të tij: "Askush të mos i shpëtojë shkatërrimit të plotë, askush nga duart tona, as foshnja në barkun e nënës, nëse është mashkull; sidoqoftë, le të mos i shpëtojë fare shkatërrim ".[64][59]

Vdekja (211)

Redakto

Fushata e Severus u ndërpre kur u sëmur.[65][66] Ai u tërhoq në Eboracum (York) dhe vdiq atje në 211.[67] Edhe pse djali i tij Caracalla vazhdoi fushatën vitin e ardhshëm, ai shpejt u vendos për paqen. Romakët nuk bënë fushatë më thellë në Kaledoni përsëri. Menjëherë pas kësaj, kufiri u tërhoq përgjithmonë në jug në Murin e Hadrianit.[66]

Severus thuhet se u ka dhënë këshilla bijve të tij: "Bëhuni harmonikë, pasuroni ushtarët, përbuzni të gjithë" para se të vdiste më 4 shkurt 211.[68] Me vdekjen e tij, Severus u hyjnizua nga Senati dhe u pasua nga djemtë e tij, Caracalla dhe Geta, të cilët u këshilluan nga gruaja e tij Julia Domna.[69] Severus u varros në mauzoleun e Hadrianit në Romë. Eshtrat e tij tani janë humbur.

Vlerësimi dhe trashëgimia

Redakto
 
Harku i Septimius Severus në Leptis Magna

Megjithëse shpenzimet e tij ushtarake ishin të kushtueshme për perandorinë, Severus ishte një sundimtar i fortë dhe i aftë. Perandoria Romake arriti shtrirjen e saj më të madhe nën mbretërimin e tij – mbi 2.0 square miles (5 km2) milion kilometra katrorë. 

Edward Gibbon ngriti një akuzë të ashpër të Septimius Severus si agjent kryesor në rënien e perandorisë. "Bashkëkohësit e Severusit, në gëzimin e paqes dhe lavdisë së mbretërimit të tij, i falën mizoritë me të cilat ishte futur. Pasardhësi, i cili përjetoi efektet fatale të maksimave dhe shembullit të tij, me të drejtë e konsideroi atë si autorin kryesor të rënia e perandorisë romake ". Sipas Gibbon, "ambicia e tij e guximshme nuk u largua kurrë nga rrjedha e saj e qëndrueshme nga joshjet e kënaqësisë, kapja e rrezikut ose ndjenjat e njerëzimit".[70] Zgjerimi i Limes Tripolitanus siguroi Afrikën, bazën bujqësore të perandorisë ku ai lindi.[71] Fitorja e tij mbi Perandorinë Parthiane ishte për një kohë vendimtare, duke siguruar Nisibis dhe Singara për perandorinë dhe duke krijuar një status quo të dominimit romak në rajon deri në vitin 251.[72] Politika e tij për një ushtri të zgjeruar dhe më të shpërblyer ishte kritikuar nga bashkëkohësit e tij Cassius Dio dhe Herodianus: në veçanti, ata vunë në dukje barrën në rritje, në formën e taksave dhe shërbimeve, që duhej të mbante popullata civile për të ruajtur ushtrinë e re dhe më të paguar.[73] Rritja e madhe dhe e vazhdueshme e shpenzimeve ushtarake shkaktoi probleme për të gjithë pasardhësit e tij.

Për të ruajtur ushtrinë e tij të zgjeruar, ai nënçmoi monedhën romake. Me hyrjen e tij ai e uli pastërtinë e argjendit të denarit nga 81.5% në 78.5%, megjithëse pesha e argjendit në të vërtetë u rrit, duke u rritur nga 2.40 gram në 2.46 gram. Sidoqoftë, vitin e ardhshëm ai e zhvlerësoi përsëri denarin për shkak të rritjes së shpenzimeve ushtarake. Pastërtia e argjendit ra nga 78.5% në 64.5% - pesha e argjendit zbret nga 2.46 gram në 1.98 gram. Në vitin 196 ai reduktoi përsëri pastërtinë dhe peshën e argjendit të denarit, në 54% dhe 1.82 gram respektivisht. Severus 'monedhë degradimi ishte më e madhja që nga mbretërimit të Neronit, kompromentuar forcën afatgjatë të ekonomisë.[74]

Severus gjithashtu u dallua për ndërtesat e tij. Përveç harkut triumfal në Forumin Romak që mbante emrin e tij të plotë, ai gjithashtu ndërtoi Septizodiumin në Romë. Ai e pasuroi qytetin e tij të lindjes, Leptis Magna, duke përfshirë porosinë e një harku triumfal me rastin e vizitës së tij të vitit 203.[75][42]Stampa:Severan dynasty family tree

Severan dynasty family tree

Redakto

Shiko gjithashtu

Redakto
 • Bulla Felix
 • Septimia gens
 • Arcus Argentariorum kushtuar nga këmbyesit e parave të Romës për familjen Severan.

Referime

Redakto

Referime

Redakto

 

Bibliografi

Redakto

Linqe te jashtme

Redakto
 1. ^ Cooley, Alison E. (2012). The Cambridge Manual of Latin Epigraphy. Cambridge University Press. fq. 495. ISBN 978-0-521-84026-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Cooley, Alison E. (2012). The Cambridge Manual of Latin Epigraphy. Cambridge University Press. fq. 495. ISBN 978-0-521-84026-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Elliott, Simon (2018). Septimius Severus in Scotland: The Northern Campaigns of the First Hammer of the Scots (në anglisht). Greenhill Books. fq. 147. ISBN 978-1-78438-204-9.
 4. ^ Birley (1999), p. 1.
 5. ^ Birley (1999), pp. 212–213.
 6. ^ Birley (1999), pp. 216–217.
 7. ^ Birley (1999), pp. 34–35.
 8. ^ Mattingly & Sydenham, Roman Imperial Coinage, vol. IV, part I, p. 115.
 9. ^ Birley (1999), p. 39.
 10. ^ a b c Birley (1999), p. 40.
 11. ^ Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, London 1870, v. 3, p. 117.
 12. ^ a b Birley (1999), p. 45.
 13. ^ Birley (1999), p. 46.
 14. ^ Birley (1999), p. 49.
 15. ^ Birley (1999), p. 50.
 16. ^ Birley (1999), p. 51.
 17. ^ a b Birley (1999), p. 52.
 18. ^ a b Birley (1999), p. 71.
 19. ^ Birley (1999), p. 75.
 20. ^ Birley (1999), p. 72.
 21. ^ Birley (1999), pp. 76–77; Fishwick (2005), p. 347.
 22. ^ Gibbon (1831), p. 74.
 23. ^ Birley (1999), pp. 76–77.
 24. ^ Bunson, Matthew (2002). Encyclopedia of the Roman Empire. Roma: Newton & Compton. fq. 300. ISBN 978-88-8289-627-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Campbell 1994.
 26. ^ Cassius Dio, Roman History, LXXIV.17.4
 27. ^ a b Cassius Dio, Roman History, LXXV.1.1–2
 28. ^ a b Birley (1999), p. 113.
 29. ^ Spartianus, Severus 11
 30. ^ 1889–1943., Collingwood, R. G. (Robin George) (1998) [1936]. Roman Britain and the English settlements. Myres, J. N. L. (John Nowell Linton). [New York, N.Y.]: Biblo and Tannen. ISBN 978-0-8196-1160-4. OCLC 36750306. {{cite book}}: |last= ka emër shifror (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 31. ^ Birley (1999), p. 125.
 32. ^ Hasebroek (1921), p. 111.
 33. ^ "Life of Septimius Severus" in Historia Augusta, 16.1.
 34. ^ Birley (1999), p. 115.
 35. ^ Birley (1999), p. 129.
 36. ^ Hovannisian, The Armenian People From Ancient to Modern Times, Volume I: The Dynastic Periods: From Antiquity to the Fourteenth Century, p. 71
 37. ^ Prosopographia Imperii Romani L 69.
 38. ^ a b Birley (1999), p. 153.
 39. ^ Birley (1999), p. 130.
 40. ^ Birley (1999), p. 134.
 41. ^ Asante, Molefi Kete and Shanza Ismail, "Rediscovering the ‘Lost’Roman Caesar: Septimius Severus the African and Eurocentric Historiography.” Journal of Black Studies 40, no. 4 (March 2010): 606–618
 42. ^ a b Perkins, J. B. Ward (dhjetor 1951). "The Arch of Septimius Severus at Lepcis Magna". Archaeology. 4 (4): 226–231. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ Cassius Dio, Roman History, Book 76, Sections 14 and 15.
 44. ^ Birley (1999), pp. 161–162.
 45. ^ Birley (1999), p. 165.
 46. ^ Birley (1999), p. 103.
 47. ^ a b Lesley Adkins and Roy A. Adkins, Both Professional Handbook to Life in Ancient Rome, p. 68
 48. ^ George Ronald Watson, The Roman Soldier[lidhje e vdekur], p. 23
 49. ^ Kenneth W. Harl, Coinage in the Roman Economy, 300 B.C. to A.D. 700, Part 700, p. 216
 50. ^ Michael Grant(1978); History of Rome; p.358;Charles Scribner's Sons; NY
 51. ^ a b González 2010.
 52. ^ a b Historia Augusta, Septimius Severus, 17.1
 53. ^ a b c d e Tabbernee 2007.
 54. ^ Eusebius, Historia Ecclesiastica, VI.1.1
 55. ^ Birley (1999), p. 153.
 56. ^ Birley (1999), p. 147.
 57. ^ a b Birley, (1999) p. 180.
 58. ^ Birley (1999), pp. 180–181.
 59. ^ a b Smith, Laura (16 maj 2018). "The Honest Truth: How the Romans came close but ultimately failed to conquer Scotland under Septimius Severus". The Sunday Post. Arkivuar nga origjinali më 21 maj 2018. Marrë më 21 maj 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Keys, David (27 qershor 2018). "Ancient Roman 'hand of god' discovered near Hadrian's Wall sheds light on biggest combat operation ever in UK". Independent. Arkivuar nga origjinali më 7 korrik 2018. Marrë më 6 korrik 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Cassius Dio, Roman History, Epitome of Book LXXVII.13.
 62. ^ Birley (1999), pp. 180–82.
 63. ^ Birley (1999), p. 186.
 64. ^ Dio Cassius (Xiphilinus) 'Romaika' Epitome of Book LXXVI Chapter 15.
 65. ^ Cassius Dio, Roman History, Book 77, Sections 11–15.
 66. ^ a b Birley (1999), pp. 170–187.
 67. ^ Birley (1999), p. 187.
 68. ^ Cassius Dio, Roman History, Book 77, Section 15.
 69. ^ "Life of Septimius Severus" in Historia Augusta, Section 19.
 70. ^ Gibbon, Edward (1776). The Decline and Fall of the Roman Empire. London: Cadell. fq. 96. OCLC 840075577. Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2016. Marrë më 25 dhjetor 2015. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 71. ^ Kenneth D. Matthews, Jr., Cities in the Sand. The Roman Background of Tripolitania, 1957
 72. ^ Erdkamp, Paul (2011). A Companion to the Roman Army. Malden (Massachusetts): Blackwell. fq. 251. ISBN 978-1-4443-3921-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ Cassius Dio, Roman History LXXV.2.3
 74. ^ Kenneth W. Harl, Coinage in the Roman Economy, 300 B.C. to A.D. 700, Part 700, p. 126
 75. ^ Gregorovius, Ferdinand (1895). History of the city of Rome in the Middle Ages. Vëll. 3. Cambridge University Press. fq. 541. OCLC 57224029. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)