Dioqeza e Maqedonisë (Latin: Dioecesis Macedoniae; greqishtja e lashtë: Διοίκησις Μακεδονίας) ishte një dioqezë e Perandorisë Romake të mëvonshme, që ishte pjesë e prefekturës pretoriane të Ilirikut . Qendra administrative e saj ishte Selaniku .

Historia

Redakto

Dioqeza u formua, ndoshta nën kohën e Konstandinit I (r. 306–337), nga ndarja e Dioqezës Dioklecianike të Moezisë. Ajo përfshinte provincat e Maqedonisë Prima, Maqedonisë Salutaris, Thesalisë, Epirus Vetus, Epirus Nova, Achaea dhe Kretës . Krahas Dakisë dhe deri në vitin 379, Panonisë, ajo përbënte Prefekturën e Ilirikut . Në vitin 379, Panonia u shkëput dhe u bashkua në prefekturën pretoriane të Italisë dhe Selaniku u bë kryeqyteti i ri i prefekturës në vend të Sirmiumit .

Shih edhe

Redakto

Burimet

Redakto