Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi artikullin Programi kompjuterik. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden rregullave kryesore.
Fillo një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

 • Përmbajuni temës!
 • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtatshëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë apo çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.

Dy artikuj të hapur për një temë shiko: Programi kompjuterik 7 Dhjetor 2005 19:17 dhe Programe për PC 24 Janar 2005 05:12

Titulli Redakto

Titulli duhet të zgjidhet më i plotë edhe pse për momentin bonë. --Hipi Zhdripi 18 Maj 2007 06:54 (UTC)

Konflikt botëkuptimesh Programi Redakto

Mjete ndihmëse: Programi,Vegla,Kodi, Kodifikimi, Domeni, Kodomeni, Pasqyrimi

Shiko: Programi kompjuterik#Konflikt botëkuptimesh Programi Mundesh me i thënë program, por vetë po thu që Softeri është vegël shërbyese e komponenteve elektronike (une po ju them vegla pasi që këto komponete po krijohen të pamvarrura e pastaj po zvoglohen e po futen në shërbim të veglave më komplekse). Në përgjithësi :Une po them kur të luhen këto informata (vegla informatike jo informuese apo lajmëruese edhe pse mund të kuptohen si të tilla por që kanë dallim) nga komponentet elektronike fitohet programi i prezentuar, Ti po thua komponente luajn sipas një programi të paradhënë (këtij programi mund të i thuash skemë, listë urdhëresash). Ky është edhe thelbi i mosmarrëveshjes. Programi sipas botëkuptimit tëndë është gjë e prerë, nuk lenë mundësin e ndërhyrjes (INPUT)--Hipi Zhdripi 19 Maj 2007 22:13 (UTC)

Më fal për vonesen e pergjigjes.
Programi i paradhënë, mbledh dhe sintaksin për të marë komanda. Prandaj flitet per programe I/O (Input / Output).
Që ti i jep nje urdher (nje urdher qe me para i duhet mesuar si te reagoj), dhe ai ta ben.
Shembull ne VisualBasic.NET (me i thjeshti):
 'Në qoftë se shkruan 1, tregon shkrimin Hello World; ne qofte se shkruan ndonje gje tjeter, tregon shkrimin Shtyp 1.

 Module Main
	Sub Main()
		console.WriteLine("Shkruaj nje numer")
		If console.ReadLine() = 1 Then
			Console.WriteLine("Hello World!")	
		Else
			console.WriteLine("Shtyp 1")
		End If
	End Sub
 End Module
 'Këtu duket ajo qe po te thoshja me para.

--Eagleal Diskuto 19 Maj 2007 22:58 (UTC)

Shumë mirë. Makina d.m.th po vepron sipas një "programi" të paraparë. Nuk jam i pajtimit (edhe pse kështu mund të përdoret), kjo fjalë na duhet për kuptim më kompleks,thjeshtë kodi i paraqitur është një skemë e automatizimit të makinës, apo një qarku eletrik informatik, një rregullatorë, një vegël e automatizuar që reagonë pas përmbushjes së disa kriterieve të dhëna. Ndërsa tërsia e vegles dhe funksionit që kryen ajo jepë programin. Për këtë tërsi nuk ke termë tjetër po më duket edhe në anglisht. Shkurt shqip shfaqjes së pregatitur dhe të ekzekutuar nga të gjitha komponentet.(Ishalla nuk komë bo gabime gjatë formulimit të mendimit)--Hipi Zhdripi 19 Maj 2007 23:43 (UTC)

Upss!!! Ky kod më së shumti mund të quhet skema e programit të veprimit të veglave, ndërsa rezultati është programi. Ha shka po të doket--Hipi Zhdripi 19 Maj 2007 23:48 (UTC)

Upss!!! Upsss!!! Po i bie që programi komjuterik të luhet nga veglat elektronike të komanduara në bazë të veglave informatike (pjesë të skemës programre). D.m.th saktësisht nëse dëshirohet të arrihet përafërsimi me fjalën "softuer" duhet të jetë programi për komjutera ku nënkuptohet që është një skem e programit. Si në gazeta që jepet "programi" i televizionit që vlenë për dembela e në gjuhën shqipe duhet thënë skema programore e televizionit.--Hipi Zhdripi 19 Maj 2007 23:54 (UTC)

Upss!!!Upsss!!Upsssss!! Zëvendësoj njerzit, tekniken me komponentet dhe skemën se si duhet të luhen dhe e fiton programin televiziv që mund ta paraqesësh në gazetë në skemen e programore të televizionit.--Hipi Zhdripi 19 Maj 2007 23:59 (UTC)

Me kodin siper u pergjigja kesaj fjalie qe ti me the: Programi sipas botëkuptimit tëndë është gjë e prerë, nuk lenë mundësin e ndërhyrjes (INPUT)
Dhe software, nuk eshte vetem nje program, por jane disa detyra qe e bejne makinerim (hardware) te ato detyra. Per te bere kete ato duhet te perdorin nje gjuhe qe eshte e kuptueshme midis njeri tjetrit.
Ne pak fjale ata perdorin ASSEMBLER. Me kete ata mund tu japin kompandat makinerive, ato komanda qe ne i duam ti japim, dhe me mbas marim ate per te cilen perdorem ate komande.
Me para ndertojme compiuterin, pasaj programin kryesore (komandat esenciale (impulse elektrike) te kontrolluara nga software qe ne bejme) me mbas bejme nje program qe duhet per te bere disa gjera elementare (OS-operating system). --Eagleal Diskuto 20 Maj 2007 00:16 (UTC)

Po e marrë si goxha argumet. Por atëherë ky "program" po ka nevojë për komponente tjera, çka më shtyen edhe më tepër të kuptojë që është një skemë veprimi e automatizuar, një kod veprimi që me paraqitjen e rasteve shfaqet si program i luajur nga komponente të ndryshme dhe jo vetëm nga skema por në bazë të rregullave të parapara në skemë (skelet=skemë=përmbajtja).--Hipi Zhdripi 20 Maj 2007 00:40 (UTC)

Sipas logjikes ky kod është një nga komponente (vegla) e programit.

Krahasime Notat dhe programi Redakto

Edhe unë e kamë përdorur dhe e përdorë në të njëtin botëkuptim mirëpo kur merret e shikohet në thelbë është gabim. Fjala "programimi" përdoret edhe nga unë për kodimin apo shkrimin e një skeme programore për veprimin e veglave elektronike (kryesish kompjuterit personal). Por të njëjten fjalë e përdorim edhe nëse e fusim një të dhënë në atë "program", në një makinë "programimi" (që në faktë është automatizimi) i sajë është bërë. Për çdo gjë përdoret fjala program, çka le të kuptohet se seleksionimi i termeve në këtë lëmi ose nuk është bërë ende ose nuk është përhapur në popull. Duhet thënë që makinat janë të automatizuara sipas një skeme programore dhe me futjen e të dhënave në atë skemë programore ato shfaqin "lojen" e tyre me informaten si një program. Souftueri është si notat e muzikës për intepretuesit (dirigjentët, instrumentet dhe këngëtarët), një vegël me të cilën shfaqet një program muzikorë. --Hipi Zhdripi 20 Maj 2007 00:27 (UTC)

Ka këngëtar e instrumentalist që bëjnë muzikë pa nota, po ka edhe makina që paraqesin programe pa softuer, ato janë të automatizuara mekanisht dhe informatat e tyre nuk mund të freskohen pa freskime mekanike të pjesëve të tyre.


Skemi i një kompiuteri te thjeshtë:

Nga nje kra software, nga tjetri hardware

_________________________________________________________________________________________
        X-SW-|-HW-X

* HARWARE----|  ---|XXXXXXXXXX| HARDWARE //HARDWARE VETEM
* FIRMWARE---|  XXX|XXXXXXXXXX| SOFTWARE //SW QE KETU E POSHT //ketu ka edhe hardware
* ASSEMBLER--|  XXX|----------|
* KERNEL-----|  XXX|----------|
* OS---------|  XXX|----------|
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

>-----Firmware lidhe platoformen me programet pasi eshte i bere me te dyja pjeset.--------<
Keshtu qe ne i dergojme mesazhe Assembler-it,ai -> Firmware,-> mesazhe elektrik (1-0)[Vertet-Fallco],-> Hardware -> Levizje Elaborime
!Rezultati qe kerkuam !--------------------------<----------<----------------------------------------<----------<-------------------|

Për sqarime ne en.Wiki. Links:

Me mbas do bej nje diagram me me kete funksionim per ta çuar te faqja, pasi njerezit do ta kuptojne me mire me nje pamje vizive. --Eagleal Diskuto 20 Maj 2007 01:09 (UTC)

Return to "Programi kompjuterik" page.