Eric Pratt Hamp (16 nëntor 1920 - 17 shkurt 2019) është një gjuhëtar Amerikan gjerësisht i respektuar si një autoritet kryesor në gjuhësine Indo-Evropiane,me interesa të veçanta për gjuhët kelte dhe gjuhën shqipe. Ndryshe nga shumë indo-evropianë, të cilët punojnë tërësisht në bazë të materialeve të shkruara, ai ka kryer punë të gjerë në gjuhët dhe dialektet indo-evropiane më pak të njohura, siç janë Gjuha shqipe, Arbëreshe dhe Arbërishtja (greqi)(arvanitika); Gjuha bretoneze.; Gjuha e Uellsit; Irlandeze; dhe Scottish Gaelic.

Eric P. Hamp
U lind në
ShtetësiaAmerikan

Interesat e tij të gjera kanë përfshirë edhe gjuhët amerikane indiane. Ai shërbeu për shumë vite si redaktor i Gazetës Ndërkombëtare të Linguistikës Amerikane dhe bëri punë në terren në Quileute dhe Ojibwa. Ai gjithashtu studioi aspektet gjuhësore të brajit.[1]

Bursa e Hampit karakterizohet nga një shënim i dendur, i fokusuar ngushtë, ese dhe rishikimi, i përbërë përgjithësisht nga disa faqe. Ai ka shkruar më shumë se 3.500 artikuj dhe rishikime, dhe pothuajse çdo aspekt i rëndësishëm i linguistikës historike është trajtuar, shpesh herë të shumëfishta, në shkrimet e Hampit.

Ai është Robert Maynard Hutchins, profesor i përhershëm i shërbimit në Universitetin e Çikagos[2] dhe pavarësisht moshës së tij të avancuar, ai vazhdon të shkruajë, modifikojë, flasë dhe të udhëtojë në takime dhe konferenca të zgjedhura[3] dhe mbetet një Redaktor i Asociuar i revistës Antropologjik të Gjuhësisë.

Arsimi Redakto

I lindur në Londër në vitin 1920, Hamp mori pjesë në Tome School si djalë i ri dhe hyri në Kolegjin Amherst në moshën 16 vjeç ku mori BA në vitin 1942. Ai shërbeu në Ushtrinë Amerikane dhe pasi u shkarkua në vitin 1947 rifilloi studimet e tij duke marrë MA (1948 ) dhe PhD (1954) si nga Universiteti i Harvardit. Ndër mësuesit e Hampit në Harvard ishin Joshua Whatmough dhe Kenneth H. Jackson.

Karriera Redakto

Hamp e kaloi tërë karrierën akademike në fakultetin e Universitetit të Çikagos,  të cilit ai iu bashkua në vitin 1950 dhe prej të cilit u tërhoq në vitin 1991. Në Çikago, është Robert Maynard Hutchins, profesor emergjent i shërbimit në Departamentin e Gjuhësisë, ku shërbeu si kryesues nga viti 1966 deri më 1969.

Hamp gjithashtu mbajti takime në Universitetin e Çikagos në departamentet e psikologjisë dhe të gjuhëve dhe letërsave sllave, si dhe në Komitetin për Botën e Lashtë Mesdhetare. Ai shërbeu si drejtor i Qendrës për studime ballkanike dhe sllave nga viti 1965 deri më 1991.

Ai ishte një anëtar i ftuar dhe anëtar i fakultetit në një numër institucionesh në të gjithë botën, duke përfshirë Universitetin e Miçiganit; Universiteti i Wisconsin; Instituti i Dublinit për Studime të Avancuara; Universiteti i Edinburgut; dhe Universiteti Luigj Gurakuqi i Shkodrës, Shqipëri. Në vitin 1960, mbajti profesionin Hermann dhe Klara H. Collitz për Filologji Krahasuese në Institutin Linguistik të Amerikës në Institutin Veror në Universitetin e Teksasit.

Hamp ka qenë gjithashtu një lektor i mrekullueshëm, dhe ndër bisedimet e ftuara që ai ka dhënë janë leksionet memoriale Rudolf Thurneysen në Universitetin e Bonit dhe ligjëratën James W. Poultney në Universitetin Johns Hopkins.

Nderime të zgjedhura Redakto

Karriera e gjerë e Hampit ka sjellë njohje nga disiplina të shumta në studimet e gjuhës, duke përfshirë gjashtë Festschriften: një në gjuhësi të përgjithshme, dy në studimet e Ballkanit, një në gjuhët amtare, një në linguistikë indo-evropiane dhe një në studimet kelt. Këto vepra përfshijnë Studimet në Gjuhësinë Ballkanike për të nderuar Eric P. Hamp në Ditën e gjashtëdhjetë të tij, Folia Slavica 4, 2-3, botuar në 1981 dhe redaktuar nga Howard I. Aronson dhe Bill J. Darden; Gjuha Celtic, Kultura Celtic: Një Festschrift për Eric P. Hamp, botuar në 1990 dhe redaktuar nga A.T. E. Matonis dhe Daniel F. Melia; dhe Scritti në emër të Eric Pratt Hamp për 90 vjetorin e saj, botuar nga Giovanni Belluscio dhe Antonio Mendicino nga Universiteti i Kalabrisë dhe botuar në 2010 (ISBN 9 788874 581016).

Hamp është anëtar i shumë akademive dhe shoqërive të mësuara, duke përfshirë Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave,[4] Shoqatës Filozofike Amerikane,[5] Akademisë Mbretërore Daneze të Shkencave dhe Letrave [6] dhe Akademisë Shqiptare të Shkencave dhe mban doktorata nderi nga Kolegji Amherst, Universiteti i Uellsit, Universiteti i Kalabrisë, Universiteti i Delhi dhe  Universitetin e Edinburgut.[7]

Në ditëlindjen e 92-të të vitit 2012,  Posta Shqiptare,shërbimi kombëtar postar i Shqipërisë, e nderoi Hampin me një pullë prej 50 lekë në një seri për përkujtimin e gjuhëtarëve të huaj, të cilët kanë studiuar gjuhën shqipe.[8]  Hamp ishte i vetmi albanolog i gjallë i nderuar në seri, dy gjuhëtarë të tjerë të përkujtuar që ishin Norbert Jokl dhe Holger Pedersen.

Vepra të zgjedhura Redakto

Autor: Një fjalor i përdorimit gjuhësor teknik amerikan, 3d rev. ed., 1966, Vaccarizzo Albanese Phonology, 1993; (me të tjerët) Gjuhë dhe Makina, 1966; Bashkë-redaktor Lexime në Gjuhësi I dhe II, shkurtuar ed., 1995, Gjuhët dhe Zonat: Studime të paraqitura tek George V. Bobrinskoy, 1967, Temat në Gjuhësi: 1970, 1973; redaktor këshillues: Themelet e Gjuhës 1964-74, Studime në Gjuhë, 1974-79, Gjuhësi e Përgjithshme, 1966-91, Gazeta në Gjuhë dhe Lit., 1965-92, Journal Linguistics, 1971-81, Gazeta Indo-European Studies, 1972 -, Folia Linguistica Historica, 1978-98, Ann. Linguistika Historike dhe Filologjia, 1982-90, Glossologia (Athina), 1983-99, Gjuha Hebreje Rev. (Haifa), 1983, Gjuhë Mesjetare, 1978-, Linguistika Antropologjike, 1981-, Etudes Celtiques, Rev., 1991-, Abstraktet e gjuhësisë, 1985, 95, Voprosy Jazykoznanija (Moskë), 1988-92, Studia Indogermanica, 1990-, Albanica, 1991-93; redaktor i asociuar: International Journal Am. Linguistika, 1967-92, redaktor emeritus, 1992-, Seritë Amerikane të Teksteve, 1974-, redaktor themelues; Atlas Linguarum Europae, 1984; kreu i seksionit krahasues dhe hist. linguistikë: seksionet kelt dhe shqip Shoqata moderne gjuhësore Ann. Bibliografi, 1969-82; këshilltar: Encyclopedia Brit., 1969-2000, komitet këshillues anëtar, 1985-2000; anëtar adv. bord dhe kontribues Pergamon-Aberdeen Enciklopedia e Gjuhës dhe Linguistikës, 1988-94; anëtar Bordi Këshillimor Slavia Centralis, 2009-; adv. dhe linguist i projektit Braille Reading dhe Programet e Gjuhës dhe Qendra Kërkimore Braille, Am. Shtypi për të Verbër, 1977-96, anëtar Komiteti Ndërkombëtar i Braille Linguistikës në anglisht, 1994-; redaktor për etimologjitë: Fjalori i rastësishëm i pazbuluar i shtëpisë (rev. ed.); Pjesëmarrës në provë familjare Jeniseic-Tlingit-Athabaskan, Tokio, Leipzig dhe Alaska 2004, -06, 08, 10; autori ca. 1,500 artikuj në terren.

Bibliografia Redakto

Në mesin e më shumë se 3500 artikuj, komente dhe vepra të tjera Eric Hamp ka prodhuar, disa të dukshëm ato janë:

 • Hamp, Eric P., Martin Joos, Fredi W. zoti i shtëpisë, dhe Robert Austerlitz, redaktorët Lexime në Gjuhësi I & II. Me një të ri Parathënie nga Eric Hamp. Përmblodhën edicioni. 302 faqe. 8½ × 11 1957, 1966, 1995
 • Hamp, Eric P. "Mabinogi." Transaksionet e Nderuar të Shoqërisë së Cymmrodorion . 1974-75. 243-49.
 • Hamp, Eric. 1979. "Ndaj historisë Sllave bursave," sllovenë Studimet 1/2: 61-62.
 • Hamp, Eric. 1988. "Indo-Evropiane o-klasën e deverbal thematics në sllovenë," sllovenë Studimet 10/1: 65-70
 • Hamp, Eric. 1989. "Në mbijetesën e sllovenë o-klasën e deverbal thematics në Resian," sllovenë Studimet 10/2: 171-173.
 • Hamp, Eric. 1989. "Kronologjike martesës modele në Resia," sllovenë Studimet 10/2: 201-202.
 • Hamp, Eric. 1996. "Në Indo-Evropiane origjinën e retroflexes në Sanskritisht." Revista Amerikane Orientale të Shoqërisë, 21 tetor 1996: 719-724.
 • Hamp, Eric. 1999. "Mabinogi dhe Archaism" Celtica 23, 1999: 96-110.
 • Hamp, Eric. 2007. "Studime krahasuese për shqipen"(studime Analitike në gjuhën shqipe), redaktuar nga Rexhep Ismajli Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës, Prishtinë.

Referimet Redakto

 1. ^ [1], Hamp, Eric, et al., Katër Analitike e Studimeve Amerikane Letrare Braille Kodin Amerikane shtypshkronjë, për të Verbërit, në vitin 1995.
 2. ^ [2] Arkivuar 11 shkurt 2017 tek Wayback Machine, Universiteti i Çikagos Departamentin e Gjuhësisë, Fakulteti, Eric P. Hamp
 3. ^ [3], Metcalf, Allan, "Më Të Kërkuar të Shkencës: Homazh për Eric Hamp," Lingua Franca blog, E Kronika të Arsimit të Lartë, 16 janar 2013 (vizituar në 6 gusht 2013)
 4. ^ Librin e Anëtarëve/H
 5. ^ [4] Arkivuar 10 shkurt 2017 tek Wayback Machine, Eric P. Hamp është anëtar në historinë Amerikane Filozofike të Shoqërisë
 6. ^ [5] Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine, Hyrja për të Eric P. Hamp në dosjen e ndërkombëtare anëtarëve të Mbretërore daneze Akademia e Shkencave dhe Letra
 7. ^ [6]Nderi diplomë për Profesor Eric Hamp - Universiteti i Edinburgut
 8. ^ [7], 50 lekë vulën nga Shqipëria e nderuar Eric Hamp