Euridika I e Maqedonisë (Greqisht: Εὐρυδίκη – nga ευρύς eurys, "e gjerë" dhe δίκη dike, "ligji; drejtësia", fjalë për fjalë "drejtësi e gjërë") ishte një mbretëreshë Ilire nga Maqedonia, gruaja e mbretit Amyntas III i Maqedonisë.[1][2][3][4]

Filipeoni në Olimp, në Greqi, ku një herë dhe një kohë ishin vendosur statujat e Euridikës I dhe familjes së saj.

JetëshkrimiRedakto

Ajo ishte vajza e Sirras, Mbret i Lynkestëve, në Maqedoninë e Sipërme. Euridika kishte katër fëmijë: Aleksandri II, Perdika III, Filipi II, e ku të gjithë prej tyre do të kurorëzohen mbretër, një vajzë me emrin Eurona, dhe përmes birit të saj Filipit, ishte edhe gjyshja e Lekës së Madh, nga babai.[4][5] Të dhënat letrare, përshkruese dhe arkeologjike tregojnë se ajo ka luajtur një rol të rëndësishëm në jetën publike maqedonase dhe se ka vepruar në mënyrë agresive në arenën politike.

Aktiviteti politik i Euridikës shënon një pikë kthese në historinë e Maqedonisë antike. Ajo është mbretëresha e parë e cila u morr me aktivitete politike duke ushtruar me sukses ndikimin e saj politik.[6]

Euridika ishte gjithashtu shumë aktive në ushtrimin e aktiviteteve të kultit. Ajo mund të ketë financuar ndërtimin e tempullit të kultit të Eucleas në Vergina. Ajo kishte bërë një dedikim polietisi (πολιετισι) për gratë, dhe ndoshta për Muzat, në shenjë të mirënjohjes për arsimimin që ajo kishte fituar.[6]

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Sarah B. Pomeroy; Stanley M. Burstein; Walter Donlan; Jennifer Tolbert Roberts (2007). ANCIENT GREECE: A Political, Social, and Cultural History. Oxford University Press, USA. fq. 410. Marrë më 19 janar 2011. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Suda On Line: Byzantine Lexicography – "Karanos"". www.stoa.org. Marrë më 2011-01-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Smith, William. "A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. By various writers. Ed. by William Smith. Illustrated by numerous engravings on wood". Digital Collections. Marrë më 2011-01-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b "Alexander the Great". encyclopedia.com. 2004. Marrë më 13 janar 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Epitome of the Philippic History of Pompeius Trogus - Book 7, Chapter IV: Family of Amyntas". www.forumromanum.org. 2004. Marrë më 17 janar 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ a b Carney, Elizabeth Donnelly (2000). Women and Monarchy in Macedonia. University of Oklahoma Press. ISBN 0-8061-3212-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto