Flamuri i Britanisë së Madhe

flamur i Britanisë
(Përcjellë nga Flamuri i Unionit)

Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës Veriore përdor si flamur kombëtar banderolën mbretërore të njohur si Flamuri i Unionit ose Xheku i Unionit [1][2]. Dizajni i Flamurit të Unionit daton nga Akti i Unionit 1800 kur u bashkuan Britania e Madhe dhe Irlanda. Flamuri përbëhet nga Kryqi i Shën. Gjergjit (shenjti patron i Anglisë), me tehe të bardha, kurse mbi të është vendosur Flamuri i Kalorësve të Shën Patrikut, shenjti patron i Irlandës , dhe mbi këto të dyja është vendosur Saltira e Shën Andreut (shenjti patron i Skocisë.

Flamuri i Britanisë së Madhe
Krijimi i Flamurit Britanik duke përdorur kryqet e tri shenjtëve të Anglisë, Skocisë dhe Irlandës

Shih dhe këtë

Redakto

Burime të dhënash

Redakto
  1. ^ Hansard Fourth Series Volume CXCII (192) pages 579-580 - formal announcement by the House of Lords
  2. ^ Royal Navy: Ship's Badges and Flags Arkivuar 10 maj 2008 tek Wayback Machine, see Union Flag