Është emri që mbanin forcat detare të Shqipërisë në periudhën 1945-1991. Inicilalet FLD. Strategjia e organizimit dhe e përdorimit luftarak të FLD synonte detyrën e ruajtjes, dhe të mbrojtjes së ujrave territoriale dhe të bregdetit në bashkëveprim me forcat tokësore dhe aviacionin.

Flamuri i FLD
Kuadrati i FLD i rreshtuar për Paradë. nëntor 1974

HistorikuRedakto

 
Katra silurues të FLD (klasi Hu Chwan) 

U krijua më 15 gusht , 1945. Në vitin 1990 numëronte 145 anije të prodhimit rus e kinez. Ato qëndronin në Bazat Ushtarake Detare (BUD) në Sarandë, Porto Palermo (Himarë), Pashaliman (Vlorë), Porto Romano (Durrës) dhe Shëngjin.

Ushtaraku më i lartë drejtues i FLD ishte Komandanti i Përgjithshëm i Flotës.

Komandantët e Përgjithshëm të FLDRedakto

Komandantet e Forces Detare mbas vitit 1991

1. Kapiten i Rangut të Parë Tasim Meçe ( 1991-1992)

2. Kapiten i Rangut të Parë Fitim Halili (1992-1993)

3. Kundëradmiral Edmond Zhupani (1993-1994)

4. Kundëradmiral Muharrem Kuçana (1994-1996)

5. Kundëradmiral Edmond Zhupani (1996-1997)

6. Kapiten i Rangut të Parë Vladimir Beja (mars – shtator 1997)

7. Kapiten i Rangut të Parë Robert Bali (shtator 1997- nëntor 1998)

8. Kundëradmira Kudret Çelaj (1998 - 1995)

9. Kapiten i Rangut te Pare Kristaq Gerveni (2005-2009)

10. Kundëradmira Kudret Çelaj (2009- 2012)

11. Gjeneral Brigade Qemal shkurti (gusht 2012 - )

Shih edheRedakto

Forcat Detare Shqiptare

UniformatRedakto