Shëngjini

qytet në Shqipëri, në Qarkun e Lezhës

Coordinates: 41°29′06″N 19°21′14″E / 41.4849°N 19.3538°E / 41.4849; 19.3538 Stampa:Qytet në Shqipëri Shëngjini është qytezë turistike në qarkun e LezhësShqipërinë veri-perëndimore. Qyteti dallohet për portin e tij dhe për plazhin i gjërë. Shëngjini ndodhet rreth 7 km në perëndim të Lezhës dhe ka një popullsi prej 4,000 banorë.[1]

Deri në reformën administrative të vitit 2015 ishte një bashki autonome, pas reformës u bashkua, së bashku me ish-komunat e Balldrenit të Ri, Blinisht, Dajç, Kallmet, Kolsh, Shënkoll, Ungrej dhe Zejmen për të përbërë komunën e Lezhës.

HistoriaRedakto

Sipas traditës, Julius Caesar do të kishte zbritur në këtë vend gjatë luftës kundër Pompeut. Në vitin 1313 qyteti u vërtetua për herë të parë me emrin San Giovanni di Medua.

Në periudhën Osmane, pasi qendra tregtare u zhvendos në Shkodër dhe Ulqin, qyteti humbi gjithnjë e më shumë rëndësi, siç bëri edhe Lezha aty pranë. Që nga vitet nëntëdhjetë të shekullit XX porti ka përjetuar një ringjallje të tregtisë dhe plazhet e qytetit kanë parë një fluks në rritje të turistëve.

Qeveria e Nolit e pas revolucionit të qershorit 1924 i vuri emrin Qyteti Uillson qytetit të Shëngjinit në nder të presidetit të SHBA-ve Woodrow Wilson. Emërtimi u mbajt deri në kohën e komunizmit.

GjeografiaRedakto

Ndodhet në skajin verior të një gjiri të madh 7 km larg kryeqytetit krahinor të Lezhës. Në jug të qytetit është zona e lagunës së Deltës së Drinit, e cila formon oazën natyraliste të mbrojtur Kuna-Vaini. Këtu ka një port, i hapur në vitin 2009, që lidh qytetin me Bari.arishtë një vend me një panoramë të këndshme dhe një det të pastër, i rrethuar nga male jo shumë të larta por me një shkëmb të veçantë. Vitet e fundit qyteti ka pësuar një evolucion të thellë, veçanërisht përmes zhvillimit të industrisë së ndërtimeve.

Gjeografia antropike

vend

Komuna përbëhet nga vendet e mëposhtme:

Shëngjin

Ishull Shëngjin

Ishull Lezhë

Mali Shëngjin

Mali Rrenc

DemografiaRedakto

EkonomiaRedakto

Porti i qyteti ka përjetuar një konvertim të fortë industrial që nga fundi i viteve 1990 duke investuar dhe ndërtuar shumë me të ardhurat e turizmit në plazh. Porti është në një mendje me portin e Vlorës, i treti më i madh në vend, por ekonomikisht jo shumë i rëndësishëm, megjithëse është i vetmi në veri të Durrësit, porti më i madh në Shqipëri. Në vitin 2009, mallrat u përpunuan me një peshë totale prej 369,000 ton.

Në verë, plazhi është i populluar nga shumë shqiptarë nga Kosova. Qyteti është akoma në zhvillim, gjë që sugjeron që së shpejti do të jetë një qendër shumë e rëndësishme si e veriut të Shqipërisë, ashtu edhe i gjithë vendit.

KulturaRedakto

PolitikaRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

Shtrydhur mes lagunave, detit dhe kodrave, Shëngjini është i arritshëm vetëm nga Lezha në një rrugë të ngushtë midis lagunës dhe kodrave. Nuk ka rrugë përgjatë bregdetit verior ose jug.

Shih edheRedakto

ReferencatRedakto

  1. ^ Një vizion i praktikave më të mira për Planifikimin e Agregateve në Evropën Juglindore, 17 shkurt 2015, doi:10.5474/snapsee-wp5-sq