Gadishulli Iberik apo Pirinej është pjesë periferike e Evropës Jugore. I cili përfshinë rreth tri shtete:Portogalinë,Spanjën,dhe Andorrën.

-Popullsia e Spanjës është rreth 49 331 076 banorë. Sipërfaqja-km² është 505 370 km².Dendësia 97,6 b/km²

-Popullsia e Portogalisë është rreth 10 355 493 b. Sipërfaqja-km² është 92 090 km². Dendësia 112,4 b/km².

-Popullsia e Andorrës eshte rreth 85 708 b.

Sipërfaqja-km² është 468 km². Dendësia është 183,1 b/km²

Pamje nga sateliti

Gjeografia

Redakto

Edhe pse i rrethuar nga uaktit e ndikimit, bëhet gërshetimi kulturave të dy kontinenteve. Gadishullin Iberik përmban tre shtete: Spanjën, Portugalinë dhe Andorrën si dhe Territorin e Kurorës Britanike Gjibraltarin.

Klima E gadishullit Iberik

Redakto

Perveq klimes atlantike, kah Mesdheu ai ka klime mesdhetare,kurse ne pjesen e brendshme te tij ka klime kontinentale.Ndersa ne pjesen jugperendimore te Spanjes,per shkak te afersise me Afriken.klima ka vecori tropikale.

 
Malet Pirineje

Demografia

Redakto

Referimet

Redakto

Historia

Redakto