Gjuha esperanto

gjuhë ndihmëse ndërkombëtare e projektuar nga Ludwik Lejzer Zamenhof
(Përcjellë nga Gjuha Esperanto)

Esperanto është gjuhë artificiale,e krijuar nga Ludwik Lejzer Zamenhof1887. Ludwik, i njohur me nofkën Doktoro Esperanto, pati si qëllim të krijojë një gjuhë të lehtë për tu mësuar, politikisht neutrale që do të kapërcente kombësitë dhe do të sillte paqe dhe mirëkuptim ndërmjet njerëzve.

Gjuha esperanto
Vendi E përbotshme
Folësit
Përgjithshëm deri në 2000 folës e kanë gjuhë amtare, ndërsa 100000 deri në 2 milion e flasin rrjedhshëm
Renditja
Taksonomia
Filogjeneza fjalori nga gjuhët latine dhe gjermanike, ndërsa fonologjia nga gjuhët sllave
Statusi zyrtar
Rregullohet nga Akademio de Esperanto
Kodet e klasifikimit
ISO 639-1 eo
ISO 639-2 epo
ISO 639-3 epo
Glottolog espe1235
Linguasphere 51-AAB-da
Flag of Esperanto.svg
Flamuri

BibliografiRedakto

 • E. van Someren, Republication of the thesis 'The EU Language Regime, Lingual and Translational Problems';
 • P. G. Forster, The Esperanto Movement. The Hague: Mouton Publishers, 1982. ISBN 90-279-3399-5;
 • C. Gledhill, The Grammar of Esperanto: A Corpus-Based Description. Second edition. Lincom Europa, 2000. ISBN 3-89586-961-9;
 • J. Wells, Lingvistikaj aspektoj de Esperanto ("Linguistic aspects of Esperanto"). Second edition. Rotterdam: Universala Esperanto-Asocio, 1989;
 • W. Auld. La fenomeno Esperanto ("Il fenomeno esperanto"). Rotterdam. UEA. 1988;
 • C. Piron. La bona lingvo (La lingua buona) trattato sulla lingua, Paperback, 1989. ISBN 978-963-571-294-6;
 • U. Lins. La lingua pericolosa. Storia delle persecuzioni contro l'esperanto sotto Hitler e Stalin. Traccedizioni. 1990. ISBN 88-7205-000-6;
 • P. Janton. Esperanto. Lingua, letteratura, movimento. Cooperativa Ed. Esperanto. 1996. ISBN 88-85872-07-7;
 • F. Amerio; G. Bonvecchiato; G. C. Fighiera. Esperanto: dati e fatti. FEI Fondo Marelli. 2002. ISBN 88-85872-11-5;
 • G. Formizzi, Le radici culturali dell'esperanto. La pedagogia di Giovanni Amos Comenio. Gabrielli Editori. 2006. ISBN 88-6099-007-6;
 • C. Minnaja. L' esperanto in Italia. Alla ricerca della democrazia linguistica. Il Poligrafo. 2007. ISBN 88-7115-546-7.

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto


  Ky artikull në lidhje me Gjuhësia është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.