Gjuha ndërsllave (ndërsllavisht Medžuslovjansky, sqt. Mexhusllovjanski, njohur edhe si Novoslověnsky "sllavishtja e re" ose thjeshtë Slovianski "sllavishtja") është një gjuhë artificiale zonale për sllavët, që flitet nga rreth 500-1000 njerëz. Ajo është krijuar në 2006 mbi bazën e sllavishtës e vjetër dhe gjuhëve moderne sllave nga një ekip i gjuhëtarëve nga vende të ndryshme, për të shërbyer si projekt i gjuhës ndihmëse për komunikim ndërkombëtar midis sllavëve të kombësive të ndryshme. Dy autorët e gjuhës janë shkencëtari kompjuterik çek Vojtěch Merunka dhe përkthyesi holandez Jan van Steenbergen, megjithëse prifti dhe pansllavisti kroat Juraj Krizhaniq1666 botoi gramatikën e parë të gjuhës. Ndërsllavishtja është e kundërta e gjuhës interlingua dhe krahas esperantos. Ajo shkruhet më dy alfabete: atë cirilik dhe atë latin.

Gjuha ndërsllave
Flitët në Evropa qendrore, lindore dhe juglindore
Taksonomia
Filogjeneza gjuha artificiale
Statusi zyrtar
Rregullohet nga një komision prej pesë anëtarësh
Flag of Interslavic.svg
Flamuri

Në vitin 2019 gjuha ndërsllave u përdor në filmin The Painted Bird.[1][2]

Veçoritë gramatikoreRedakto

Gramatika e gjuhës ndërsllave është e ngjashme me atë të gjuhëve të tjera sllave. Kjo gjuhë ka variacione foljet kanë një aspekt të përsosur dhe ka tri gjinitë: mashkullore, femrore dhe asnjianse.

Kjo gjuhë ka shtatë rasa: emërore, kallëzore, gjinore, dhanore, instrumentale, vendore dhe thirrore.

ShembujRedakto

Ati ynëRedakto

LatineRedakto

Otče naš, ktory jesi v nebesah, nehaj sveti se ime Tvoje.
Nehaj prijde kraljevstvo Tvoje, nehaj bude volja Tvoja, kako v nebu tako i na zemji.
Hlěb naš vsakodenny daj nam dnes, i odpusti nam naše grěhy, tako kako my odpuščajemo našim grěšnikam.
I ne vvedi nas v pokušenje, ale izbavi nas od zlogo.
Ibo Tvoje jest kraljevstvo i moč i slava, na věky věkov. Amin.

KirilicRedakto

Отче нaш, кторы јеси в небесaх, нехaј свети се име Твоје.
Нехaј пријде крaльевство Твоје, нехaј буде вольa Твојa, кaко в небу тaко и нa земји.
Хлеб нaш всaкоденны дaј нaм днес, и одпусти нaм нaше грехы, тaко кaко мы одпушчaјемо нaшим грешникaм.
И не введи нaс в покушенје, aле избaви нaс од злого.
Ибо Твоје јест крaльевство и моч и слaвa, нa векы веков. Амин.

ShqiptimiRedakto

Otçe nash, ktori jesi v nebesah, nehaj svjeti se imje Tvoje.
Nehaj prijde kralevstvo Tvoje, nehaj bude vola Tvoja, kako v nebu tako i na zemji.
Hleb nash vsakodenni daj nam dnes, i odpusti nam nashe grjehi, tako kako mi odpushqajemo nashim grjeshnikam.
I ne vvedi nas v pokushenje, ale izbavi nas od zllogo.
Ibo Tvoje jest kralevstvo i moq i sllava, na vjeki vjekov. Amin.

Numrat 1-10Redakto

  • Latine: jedin, dva, tri, četyri, pet, šest, sedm, osm, devet, deset
  • Kirilic: једин, два, три, четыри, пет, шест, седм, осм, девет, десет

Lidhje të jashtmeRedakto

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "«Раскрашенная птица» – кинодебют межславянского языка". Radio Praha (në rusisht). Marrë më 7 shtator 2019.
  2. ^ "Nabarvené ptáče aneb Bolestivé pochybnosti o poslání živočišného druhu Homo sapiens". Kinobox.cz (në çekisht). Marrë më 7 shtator 2019.

  Ky artikull në lidhje me Gjuhësia është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.