Gone with the Wind (roman)

roman i 1936 i shkruar nga Margaret Mitchell


Gone with the Wind është një roman shkruar nga shkrimtarja amerikane Margaret Mitchell, botuar më 30 qershor 1936. Është një nga librat më të popullarizuar që është shkruar ndonjëherë. Libri u shit më shumë se 28 milionë kopje në 37 vende. Mitchell morri Çmimin Pulitzer për vepër letrare për librin në vitin 1937. Libri u adoptua në film amerikan 1939.

Përmbledhja Redakto

Historia fillon në plantacionin e pambukut të familjes O'Hara Tara, në Gjeorgji, ndërsa po afrohet Lufta Civile. Burri i Scarlett O'Hara vdes duke shërbyer në Ushtrinë Konfederate, duke e lënë atë një të ve dhe fëmijën e tyre pa një baba.

Melanie, motra e Scarlettit dhe bashkëshortja e Ashley Wilkes (Scarlett në të vërtetë pëlqen), bind Scarlett për të brengosur burrin e saj të vdekur në shtëpinë e Atlanta të halla Melanie, Pittypat. Ardhja e forcave të Bashkimit e zënon Scarlettin në Atlanta, ku ajo njihet me Rhett Butler. Ndërsa ushtria e Shermanit djeg Atlanta në tokë, Scarlett bind Rhett për të shpëtuar ata duke vjedhur një kalë dhe karrocë që do ta çojë atë dhe fëmijën e saj në Tara.

Megjithëse shumë plantacione fqinje janë shkatërruar krejtësisht gjatë luftës, Tara nuk ka shpëtuar nga shkatërrimet e luftës, duke lënë Scarlettin të pajisur keq për të paguar taksat më të larta të imponuara mbi plantacion nga forcat fitimtare të Bashkimit.

Duke u kthyer në Atlanta për t'u përpjekur të mbledhë paratë që i nevojitet, Scarlett bashkohet me Rhettin, tërheqja e të cilit vazhdon, por ai nuk është në gjendje ta ndihmojë atë financiarisht. Të dëshpëruar për para, Scarlett mashtron dhëndrin e motrës së saj, biznesmenin Frank Kennedy, në martesë me të në vend të saj.

Duke këmbëngulur në ndjekjen e marrëveshjeve të saj të biznesit në vend që të qëndrojnë në shtëpi për të rritur fëmijët e tyre, Scarlett gjen veten të kapur në një pjesë të rrezikshme të Atlanta. Frank dhe Ashley kërkojnë të marrin hak, por Frank vdes në përpjekje dhe merr ndërhyrjen në kohë të Rhettit për të shpëtuar ditën.

Ajo përsëri u bë e ve, por ende në dashuri me Ashleyn, Scarlett martohet me Rhettin dhe ata kanë një vajzë. Por pas vdekjes së vajzës së tij dhe përpjekjeve të Scarlett për të rikrijuar shoqërinë jugore të para luftës rreth saj, me paratë e Rhett-ajo e kupton se nuk është Ashley, por Rhett ajo e do.

Deri atëherë, megjithatë, është tepër vonë. Dashuria e Rhett për të ka vdekur.

Zhanri Redakto

Gone with the Wind shpesh klasifikohet si zhanër historik romancë.[1] Autorja Pamela Regis e klasifikon librin roman historik, pasi nuk përmban të gjitha elementet të zhanrit romancë.[2] Romani gjithashtu është përshkruar si një klasik i hershëm i zhanrit historik erotik, sepse mendohet të përmbajë njëfarë shkalle të pornografisë.[3]

Referimet Redakto

  1. ^ Ken Gelder (2004), Popular Fiction: the logics and practices of a literary field, New York: Taylor & Francis e-Library, p. 49. ISBN 0-203-02336-6
  2. ^ Pamela Regis (2011), A Natural History of the Romance Novel, University of Pennsylvania Press, p. 48. ISBN 0-8122-1522-2
  3. ^ Deborah Lutz (2006), The Dangerous Lover: Villains, Byronism, and the nineteenth-century seduction narrative, The Ohio State University, p. 1 & 7. ISBN 978-0-8142-1034-5