Grekët e Shqipërisë janë grekë etnikë që jetojnë ose vijnë nga zona brenda Shqipërisë moderne. Ata janë përqendruar kryesisht në jug të vendit, në zonat e pjesës veriore të rajonit historik të Epirit, në pjesë të Qarkut të Vlorës, Gjirokastrës, Korçës dhe Beratit. Sipas nacionalistët grek, zona është e njohur edhe si Epiri i Veriut. Si pasojë, grekët që vijnë veçanërisht nga Shqipëria e Jugut / Epiri i Veriut njihen gjerësisht si Vorioepirot (Greqisht: Βορειοηπειρώτες Vorioipirotes). Grekët që jetojnë në "zonat e pakicave" të Shqipërisë njihen zyrtarisht nga qeveria shqiptare si Pakica greke në Shqipëri (greqisht: Ελληνική Μειονότητα në Αλβανία Elliniki Mionotita stin Alvania).

Epirotët e Veriut
Βορειοηπειρώτες
Albania declared Greeks census 2011.png
Harta e vendbanimeve të grekëve në Shqipëri
Popullsia e përgjithshme
Mbi 215,000 (Grekët e Shqipërisë së jugut/Epiri i Veriut) Grekët e Shqipërisë së jugut/Epiri i Veriut (including those of ancestral descent)
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Shqipëri dhe GreqiShqipëri, Greqi, Shtetet e Bashkuara, Australi
Shtetet e BashkuaraMbi 200,000[1][2][3]
mbi 15,000 (regjistrimi më 1965)[4]
Gjuhët
Greqisht
Fetë
Kisha Ortodokse Lindore

Në kohët moderne, popullata greke ka vuajtur nga ndalimi i gjuhës greke nëse flitet jashtë të ashtuquajturave "zona të pakicave" të njohura (të cilat kanë mbetur pas epokës komuniste) dhe madje kufizime në përdorimin zyrtar të gjuhës së saj brenda atyre zonave.[5] Sipas drejtuesve të pakicave greke, ekzistenca e komuniteteve greke jashtë "zonave të pakicave" madje është mohuar plotësisht. Shumë ish-emra vendas grekë janë ndryshuar zyrtarisht në shqip. Grekët nga "zonat e pakicave" u transferuan shpesh me forcë në pjesë të tjera të vendit pasi që ata u panë si burime të mundshme të mospajtimit dhe tensionit etnik. Gjatë sundimit komunist shumë anëtarë grekë të partive politike shqiptare u detyruan të ndërpresin lidhjet e tyre me Kishën Ortodokse Lindore. Në kohët më të fundit, numri i pakicave është zvogëluar.

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Robert Bideleux; Ian Jeffries (15 nëntor 2006). The Balkans: A Post-Communist History (në anglisht). Routledge. fq. 49. ISBN 978-0-203-96911-3. Marrë më 6 shtator 2013. The Albanian government claimed that there were only 60,000, based on the biased 1989 census, whereas the Greek government claimed that there were upwards of 300,000. Most Western estimates were around the 200,000 mark ...
  2. ^ Pettifer, James (2000). The Greeks the land and people since the war (në anglisht). Penguin. ISBN 978-0-14-028899-5.
  3. ^ Migration and Migration Policy in Greece.
  4. ^ Ruches, Pyrrhus J. (1965). Albania's Captives (në anglisht). Argonaut.
  5. ^ James Pettifer.The Greek Minority in Albania in the Aftermath of Communism Arkivuar 21 maj 2010 tek Wayback Machine. Paper prepared for the British MoD, Defence Academy, 2001. ISBN 1-903584-35-3.