Guatemala (Qytet)

Kryeqyteti i Guatemalës

Guatemala (Spanjisht: Ciudad de Guatemala; shqip: "Qyteti i Guatemalës) është kryeqyteti i Guatemalës. Qyteti ndodhet në jug-qendër të shtetit. Thuhet se më 2013, zona metropolitane e qytetit ka arritur deri në 4.5 milionë.

Guatemala
Ciudad de Guatemala
Qytet
Parimet: 
"Todos somos la ciudad" (Ne jemi të gjithë të qytetit), "Tú eres la ciudad" (Ti je qyteti)
Popullsia
 • Gjithsej2.110.100
Faqja zyrtarewww.muniguate.com

Klima Redakto

Gjatë ditës, temperatura mesatare vjetore varion nga 22 deri në 28 ° C. Gjatë natës, temperatura mesatare vjetore varion nga 12 to 17 °C.

Popullsia Redakto

Sipas regjistrimit më 2002, zona metropolitane në Guatemala ka pasur 2.3 milionë, duke e bërë zonë më të popullarizuar në urban në Amerikën Qendrore.

Shkollat dhe universitetet Redakto

Guatemala ka dhjetë universitete. Universidad de San Carlos de Guatemala është universiteti më i vjetër në Amerikën Qendrore e cila u themelua më 1676. Nëntë universitete tjera janë Universidad Mariano Gálvez, the Universidad Panamericana, the Universidad Mesoamericana, the Universidad Rafael Landivar, the Universidad Francisco Marroquín, the Universidad del Valle, the Universidad del Istmo, Universidad Galileo, Universidad da Vinci and the Universidad Rural. Nëntë universitete janë private, ndërsa the Universidad de San Carlos është universitet publik.

Njerëz të njohur Redakto

 • Miguel Ángel Asturias, shkrimtar dhe diplomat
 • Ricardo Arjona, këngëtar dhe kompozitor
 • Manuel Colom Argueta, politikan dhe ish-kryetar i Guatemalës
 • Carlos Mérida, piktor
 • Gaby Moreno, këngëtar dhe kompozitor
 • Carlos Peña, këngëtar, fitues në Latin American Idol 2007
 • Georgina Pontaza, aktore
 • Rodolfo Robles, mjek
 • Carlos Ruíz, futbollist
 • Alida Boer, stiliste
 • Shery, këngëtare dhe kompozitore

Binjakëzimet Redakto