Gustaf Kossinna (28 shtator 1858 – 20 dhjetor 1931) ishte një filolog dhe arkeolog gjerman, profesor i Arkeologjisë Gjermane në Universitetin e Berlinit. Ishte njëri nga përkrahësit e teorive panilire.

Biografia Redakto

Së bashku me Carl Schuchhardt ai ishte prehistoriani më me ndikim gjerman i kohës së tij dhe ishte krijuesi i teknikave të arkeologjisë së vendbanimeve ( gjermanisht: Siedlungsarchaeologie ) Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found. Teoritë e tij nacionaliste mbi origjinën e popujve gjermanikë dhe indo-evropianë ndikuan në aspektet e ideologjisë nacionalsocialiste. Megjithëse i diskredituar politikisht pas Luftës së Dytë Botërore, qasja metodologjike e Kossinna ka ndikuar shumë në arkeologjinë deri në ditët e sotme.

Në vitet pas Luftës së Dytë Botërore, teoritë e Kossinnas për arkeologjinë e vendbanimeve u hodhën poshtë gjerësisht si pseudoshkencë. Në qershor 2015, dy studime arkeogjenetike novatore u shfaqën për të konfirmuar disa aspekte kryesore të teorive të Kossinnas mbi arkeologjinë e vendbanimeve dhe migrimet indo-evropiane, në atë që është referuar si Buzëqeshja e Kossinnas . Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found. Vlerësimi i dukshëm i teorive të Kossinna në kurriz të teorive të pas Luftës së Dytë Botërore kanë ndezur polemika dhe ankth të fortë në komunitetin arkeologjik. Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found. [1]

Kossinna ishte një Mazur i Gjermanizuar  [2] Ai lindi në Tilsit, Prusia Lindore, Mbretëria e Prusisë . Babai i tij ishte mësues në nivelin e shkollës së mesme. Kossinna ndoqi Kothenigliche Litthauische Provinzialschule në Tilsit. Si fëmijë ai mësoi latinishten dhe pianon .

Si student universitar ai u diplomua në një numër universitetesh, duke studiuar filologji klasike dhe më pas gjermanike në universitetet e Göttingenit, Leipzigut, Berlinit dhe Strasburgut . Ai gjithashtu studioi historinë gjermane, historinë lokale dhe historinë e artit. Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found. Kossinna u ndikua shumë nga Karl Müllenhoff, i cili e inkurajoi atë të kërkonte origjinën e kulturës indoevropiane dhe gjermanike. Ai gjithashtu ra nën ndikimin e Otto Tischler dhe Friedrich Ratzel .

Kossinna mori doktoratën e tij në Strasburg në 1887 në lëndën e regjistrimeve të hershme të gjuhës franke . Nga viti 1888 deri në 1892 ai punoi si bibliotekist. Gjatë kësaj kohe Kossinna lexoi gjerësisht dhe botoi një numër punimesh shkencore mbi historinë e lashtë të Gjermanisë. Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found. Në 1896 idetë e tij u shprehën në ligjëratën e tij "Origjina Para-Historike e Teutonëve në Gjermani".

Në vitin 1902, Kossinna u emërua Profesor i Arkeologjisë Gjermane në Universitetin e Berlinit. Ky pozicion u krijua ekskluzivisht për të. Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found. Ndërsa ishte në këtë kapacitet, Kossinna filloi punën për ndërtimin sistematik të institutit universitar në funksion të përmirësimit të studimit dhe mësimit të arkeologjisë parahistorike. Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found.

Gjatë gjithë karrierës së tij, Kossinna botoi shumë libra mbi origjinën e popujve gjermanikë, duke themeluar "Shoqërinë Prehistorike Gjermane" për të nxitur interesin dhe kërkimin në këtë temë. Ai u bë arkeologu më i famshëm në botën gjermanishtfolëse dhe ishte i shquar për përdorimin e tij të arkeologjisë për të promovuar pretendimet për një komb të zgjeruar gjerman. Veçanërisht, Kossinna kreu vetëm një gërmim gjatë karrierës së tij, në 1915. Pjesa më e madhe e punës së tij u mbështet në dëshmitë nga raportet e kolegëve dhe artefaktet e muzeut. Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found.

Në vitin 1902, Kossinna identifikoi Proto-Indo-Evropianët me kulturën e mallrave me tela, një argument që u përkrahë gjatë dy dekadave në vijim. Sipas Stefan Arvidsson, Kossinna e vendosi atdheun Proto-Indo-Evropian në Schleswig-Holstein . Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found. Në studimin e parahistorisë së popujve gjermanikë dhe indoevropianëve të lashtë, Kossinna pa çelësin e parahistorisë së pashkruar të Evropës. Lua error te package.lua te rreshti 80: module 'Module:strict' not found.

Publikime të zgjedhura Redakto

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "On the use and abuse of ancient DNA". Nature. Nature Research. 555 (7698): 559. 28 mars 2018. Bibcode:2018Natur.555R.559.. doi:10.1038/d41586-018-03857-3. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Tilsit is a very long way from the Masurian part of East Prussia. In any case the original Masurians were ancient Prussians and not Slavs.